Аржентина - Бразилия: "Маракана" е изправена пред нова драма


Н. Гавазов

Аржентина - Бразилия:

Аржентина - Бразилия

Стадион: "Маракана", Рио де Жанейро

Дата: 11.07.2021 г.

Час: 03:00 ч.

Съдия: Естебан Остойш (Уругвай)

Няколко часа преди главното футболно събитие на Стария континент, в Западното полукълбо ще се състои не по-малко грандиозен сблъсък, който ще определи победителя в Копа Америка 2021.

Националният отбор на Аржентина пристига на историческата "Маракана", за да сложи край на тридесетгодишното чакане за титла. "Албиселесте" показа феноменален дух през целия турнир и е готов на всичко, заради една-единствена победа. Тази победа е много важна за този колектив и за аржентинската нация като цяло, но е и от голямо значение за един от съвременните футболни идоли. Това може би е последен шанс за Лионел Меси да спечели нещо значимо с националния си отбор.

По пътя към заветната цел на Аржентина обаче застава Бразилия, а по ирония на съдбата "селесао" има да убива демони тук. Едва ли някога от историята ще бъде заличен фактът, че във финала на Мондиал 1950 Бразилия бе победена от Уругвай на "Маракана", което хвърли в печал най-голямата държава в Южна Америка. Седемдесет години по-късно "селесао" се изправя срещу историческия си съперник и нова загуба ще сложи тежка карма на това място.

Битката на живот и смърт в ранните часове на неделния ден на "Маракана" предстои.

Аржентина достигна до решаващия мач след като много трудно се справи с Колумбия в полуфиналите. "Албиселесте" и "Ла Кафетерос" не се победиха в редовното време и победителят трябваше да бъде определен чрез рулетката на дузпите. Бразилия също имаше изненадващо труден полуфинал срещу Перу. Единственият гол в мача бе дело на Лукас Пакета в 35-та минута, а перуанците също имаха своите шансове.

Може би за някой ще е изненадващо, но такъв състав на финала на Копа Америка се случва много рядко. Южноамериканският турнир е такъв, че почти винаги някой средняк от рода на Перу или Парагвай препъва грандовете. Така за последните 20 години Бразилия и Аржентина са се срещали само два пъти във финала на турнира - през 2004 и 2007 година, като и в двата случая победител е "селесао", въпреки че тогава за фаворит се считаше "албиселесте".

А иначе историята между двата отбора започва от 1916 година и е белязана от десетки "горещи" епизоди, включително и от вечния спор: Пеле или Марадона. Сегашните тимове също имат своите световни звезди, които също трябва да се доказват в историческия сблъсък. Интересното е, че последната загуба на колектива на Лионел Скалони бе срещу Бразилия в полуфиналите на Копа Америка през 2019 година. Тогава "селесао" победи с 2:0 и сложи още сол в раната от лошото представяне на аржентинците на Мондиал 2018. След това Аржентина записа 19 срещи без загуба. Последният загубен мач на хората на Тите също е срещу този съперник. През ноември 2019 година Лео Меси вкара единственото попадение в приятелски мач, след което "селесао" се намира в серия от 13 двубоя без поражение.

Какво да очакваме сега?

Първо, трябва да кажем, че и двата отбора са по-силни след Мондиал 2018. Провалът на последното Световно удари по имиджа на двата южноамерикански гранда, но и накара хората там да запретнат ръкави. Най-важното при аржентинците е, че Меси набра форма, а пръв помощник на звездата стана Лаутаро, който също набра форма. Изненадващо, в отлична форма се намира и вратарят Емилиано Мартинес, който дебютира за тима през юни. При бразилците ситуацията е същата. Неймар набра форма, а Пакета разцъфтя, което пък помогна да бъде заменен намиращият се в лоша форма Фирмино. Освен това Тите промени схемата на игра на 4-2-3-1, което позволи по-голяма мобилност в средата на терена и захранване с топки на нападателите.

Нашите предположения за утрешния сблъсък са, че той ще е много равностоен и ще премине без ясно изразено превъзходство на някой от съперниците. Факт е, че в последните пет мача само един тим е вкарвал, така че едва ли ще видим голова фиеста. Това се подкрепя от обстоятелството, че бразилците нямат гол и в двете полувремена в последните си четири срещи.

Най-вероятно е Аржентина и Бразилия да не се победят в редовното време и дузпите да определят победителя. Също така е много вероятно, който отбележи гол в редовното време, той и да спечели мача. Въпреки това, очакванията са за битка, много динамика в средата на терена, а може би края на срещата съперниците ще станат по внимателни и в последствие ще стигнат до дузпите.

"Маракана" е изправена пред нова драма!

Прогноза: Аржентина - Бразилия 0:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Бразилия (Тите)
 
Едерсон
   
Данило
Силва
Маркиньос
Лоди
Фред
Каземиро
Рибейро
Пакета
Неймар
Ришарлисон
Гонзалес
Мартинес
Меси
Ло Селсо
Паредес
Де Паул
Телеафико
Отаменди
Пецала
Молина
   
Мартинес
 
Аржентина (Лионел Скалони)

Обоснована прогноза: Аржентина - Бразилия 0:0

  Сподели
367