Оуен: Бекъм ни подведе на Мондиал 1998


Н. Гавазов

Оуен: Бекъм ни подведе на Мондиал 1998

Бившият нападател на националния отбор на Англия Майкъл Оуен пусна в продажба автобиографичната книга е написал автобиографична книга Reboot. My Life. My Time. В нея известният нападател споменава и червеният картон, получен от съотборника Дейвид Бекъм в осминафиналите на Мондиал 1998, където британците направиха 2:2  в редовното време и загубиха с 4:3 при изпълнение на дузпи.

"Последствията от скандалния червен картон на Дейвид Бекъм в мача срещу Аржентина все още се усещаше няколко години по-късно. Като начало, Дейвид и аз винаги се разбирахме добре на лично ниво. Очевидно е, че той бе много талантлив играч. Винаги съм му се възхищавал, защото винаги съм чувствал, че никой, повтарям, никой не работи по-усилено от Дейвид, за да увеличи максимално таланта си. Но малцина ще оспорят, че след Световното първенство през 1998 г. неговият и моят път бяха различни. Станах любимец на английския футбол за известно време, докато той стана злодей.

Общото усещане в съблекалнята веднага след този мач бе такова, че играчите нямаха какво да кажат на Дейвид за отстраняването му. Какво би могло да промени това? Вредите  вече бяха направени. Обаче известно време по-късно разбрах, че Виктория Бекъм, която е съпруга на Дейвид, се е разочаровала от  мен. Според мен, както ми казаха, аз, бидейки в  центъра на вниманието след Световното първенство е трябвало  да подкрепя публично и доброволно Дейвид. Но не се считах достатъчни възрастен, за да потупам Дейвид Бекъм - който бе двадесет пъти по-известен от мен по онова време - по гърба и да кажа: "Не унивай, приятелю“.

Мислех ли, че действията му ни струваха  победата  в тази среща  или не, няма значение. За мен тогава ставаше дума за йерархията и позицията в отбора. Бях най-младият член на този отбор. Всъщност бях само дете. Тук и сега, оценявайки всичко от ретроспективна гледна точка, считам, че това, което Дейвид направи, вероятно не заслужаваше червен картон. И въпреки,  че постъпката му определено бе умишлена, в него имаше повече незрялост и раздразнителност, отколкото жестокост. Но за мен това дори влошава ситуацията.

Всичко, което мога да кажа е, че бих излъгал, ако бях казал, че действията на Дейвид в този ден не подведоха всеки един от този отбор в Англия. Заслужаваше ли той онези обиди, които по-късно бяха отправени към него? Разбира се, че не. Кому е нужно да гледа, как изгарят снимката ви? Но Дейвид ни подведе и аз все още негодувам за това", пише Оуен.

  Сподели
127