Матеус и България - дългият път към светло бъдеще


А. Павлов

Матеус и България - дългият път към светло бъдеще

От вчера Лотар Матеус е новият треньор на България. 49-годишният наставник пое трикольорите, след като Станимир Стоилов подаде оставка този месец. Хасковлията напусна по свое желание след слабото начало в квалификационния цикъл за ЕВРО 2012. Лъвовете загубиха от Англия с 4:0 и Черна гора с 0:1. Така в последните седмици БФС стартира офанзива по привличането на нов селекционер.

Сред спряганите имена бяха това на Мариус Лакатуш, Миодраг Йешич, Мирослав Джукич. Все хора от Балканския полуостров. Малко преди да бъде назначен официално на своя пост, в медийното пространство се появиха и първите слухове, според които големият немски футболист от близкото минало ще застане начело на трикольорите.

Ето че това стана факт и Матеус ще ръководи България още в квалификационната среща за ЕВРО 2012 с Уелс. Очакванията ми за този мач не са особено високи.

Първо родните национали от две-три години се превърнаха в посредствен тим. Напоследък рядко виждаме един истински силен национален отбор. В следствие на това обстановката при лъвовете се смрачи. Загубиха се удоволствието от играта и добрите резултати.

В хубавия светъл и слънчев 21-и септември 2010 г. Матеус пое българските национали. Би било твърде грешно, ако го посрещнем като месия и очакваме той да изстреля светкавично, ако не целия ни футбол, то поне националния тим.

Твърде грешно, тъй като просто няма предпоставките за това. От една страна, цялото състояние на играта у нас не е особено добро. Трябва много работа както в организационен, така и в спортно-технически план. От друга, Матеус е на 49 години, обаче така и не се доказал като треньор до този момент.

Някои хора считат като най-големия успех на германеца вкарването на Партизан в групите на Шампионската лига през сезон 2003/2004 г. Нещо, което обаче не е чак толкова впечатляващо, като го съпоставим с бляскавата визитка като футболист, която Матеус имаше.

Та в тази връзка пътят към светло бъдеще за България и Лотар Матеус е дълъг. Да остане немецът 10 години начело на А отбора и го изведе до участие на голям шампионат понастоящем изглежда невъзможно. Но дори и пет лета да остане при трикольорите, Матеус може да направи крачка напред в треньорската си кариера. Респективно възможност за прогрес и на България.

  Сподели
175