Саутгейт иска да намери новия Гаскойн


Н. Гавазов

Саутгейт иска да намери новия Гаскойн

Старши-треньорът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт е на мнение, че за последните 50 години родоначалниците на футбола са имали само атакуващ полузащитник от световна класа в лицето на Пол Гаскойн. В събота англичаните претърпяха поражение от Испания с 2:1, като особено впечатление направи това, че островитяните не успяха да удържат Тиаго Алкантара, който дирижираше играта на испанците, както не можеха да удържат Лука Модрич в полуфиналния мач от Мондиал 2018 с Хърватия.

Саутгейт мечтае при него да се появи подобен футболист. Според Гарет, Англия не познава такъв играч от времето на Гаскойн.

"Испания отдавна се е превърнала в конвейер. Само погледнете, как някой от играчите им си заминава, а на негово място идва друг. Те най-много в целия свят са произвели футболисти от подобен тип, повече от всеки друг отбор", заяви Саутгейт.

"Откакто съм жив, единственият подобен играч в Англия бе Гаскойн. И не съм убеден, че той се разви в такъв играч. По-скоро става дума за уникален талант.

Мисля, че преди всичко той имаше вяра в способностите си. Когато притежавах тази определена увереност, ти можеш да поемеш топката под преса и да преминеш през няколко човека, а след това да подадеш на няколко човека. Ти вярваш, че можеш да направиш това.

Той бе водещ играч сред всички нации тогава. Просто знаеше, че може да овладее топката и да я запази от всякакъв съперник", каза още наставникът на националния отбор на Англия.

Все пак Гарет не отрича, че в Англия вече се работи по въпроса. 

"Сега на юношеско ниво се отделя голямо внимание на техническата подготовка на играчите. На това се акцентира в работата с деца на пет, шест, седем години. Тях по-добре ги учат да задържат топката и да играят с нея. Вече виждаме това в някои от нашите юношески отбори.

Но се иска време, за да може тези играчи да пораснат", завърши Саутгейт.

  Сподели
407