Стартира Световното на непризнатите държави


Н. Гавазов

Стартира Световното на непризнатите държави

Вчера в Лондон бе даден стартът на третото Световно първенство на непризнатите държави. Организатор на турнира е Конфедерацията на независимите футболни асоциации. Нейните членове са непризнати общества по целия свят, автономни области и етнически отбори. В момента организацията има 47 члена, сред които например са Абхазия, Графство Ница, Донецк, Гренландия, Елан Вандин (остров Ман), Фелвидек (Горна Унгария), Северен Кипър, Южна Осетия, Лапландия и други.

Първото Световно първенство се проведе през 2014 година в Швеция и тогава победител стана Графство Ница. Преди две години Абхазия спечели първенството.

Форматът на турнира е от 16 отбора, разбити в четири групи, като двата най-добри тима от квартетите участват в четвъртфиналите, на принципа на директните елиминации.

Официално домакин на сегашното Световно е Барава - столица на държавното образование Югозападна Сомалия, но всички мачове се провеждат на десет стадиона в Лондон.

Турнирът бе открит с мача между Елън Вандин и Каскадия (щатите Орегон и Вашингтон и канадската провинция Британска Колумбия), като европейците спечелиха с 4:1.

Вторият мач за деня бе между Барава и Тамил Еелам (диаспора на Шри Ланка в Канада, Великобритания и Швейцария). Тази среща завърши с победа 4:0 за африканците.

  Сподели
426