Кройф: Холандците играха грозно, вулгарно и твърдо


Н. Гавазов

Кройф: Холандците играха грозно, вулгарно и твърдо

Холандската футболна легенда Йохан Кройф разкритикува стила на игра на Холандия по време на финала за Световната купа срещу Испания. Според него, "оранжевите" са играли много грубо и "вулгарно" срещу своя противник, с което са му попречили да наложи своя стил на игра.

"За съжаление, холандците играха много грубо. Толкова много, че те трябваше незабавно да останат девет човека на терена. Дори аз се почувствах неудобно от това което показаха", пише Кройф в своята колонка на страниците на El Periodico de Catalunya.

"Играха толкова грозно, вулгарно и твърдо, че едва ли може да привлечеш вниманието с такава игра, а с липсата на свой стил се опитаха само да попречат на Испания да покаже своята си игра. Това ги удовлетворяваше, но в крайна сметка загубиха. Някои практикуват анти-футбол с една единствена цел - да оцелеят. Така и завърши редовното време (Б.ред. 0:0), тъй като Испания не можа да играе, така както иска", продължава легендата на холандския футбол.

Кройф подложи на критика и арбитъра Хауърд Уеб, твърдейки, че английския рефер е изобретил своя интерпретация на правилата.

"Може един рефер да е наистина зле, но по-лошо е, когато създаде свое собствено правосъдие и измисли лично прилагане на правилата. Той трябваше да изгони двама холандци, включително и Робен, който заслужаваше втори жълт картон. Финала за Световната купа все пак заслужава голям рефер, който да се осмели да свири както трябва", завършва Кройф.

 

  Сподели
113