Англия излиза срещу Словения с щастливия си екип


Н. Гавазов

Англия излиза срещу Словения с щастливия си екип

В утрешния, ключов мач от група С на Световното първенство в Южна Африка срещу Словения, националният отбор на Англия ще играе с рядко използваният, но смятан, че носи късмет на тима изцяло червен екип. Статистиката показва, че „Трите лъва" никога досега не са губили мач, когато са излизали на терена с тази форма.

В срещата със Словения тимът на Капело се счита за символичен гост и официалният екип на националния отбор е съчетание на червени фланелки, бели гащета и червени чорапи, като понякога фланелките могат да бъдат заменени със син цвят.

Според правилата на ФИФА обаче, всеки отбор е длъжен да разполага с два варианта на екипа си и за англичаните резервният е именно изцяло в червено, с който ще излязат на „Нелсън Мандела Бей" в Порт Елизабет. С тези екипи „Трите лъва" са постигали победи над отбори като Перу с 4:0, Белгия 3:1, над Чехословакия с 4:2 в знаменития мач в Братислава през 1963 година.

Тук, за любителите на българския футбол е интересно да кажем, че със същия екип Англия излезе срещу България на Световното първенство в Чили през 1962 година. Тогава „лъвовете" и „Трите лъва" не се победиха и завършиха при резултат 0:0, което е и единственото равенство на островитяните облечени с тази форма.

 

  Сподели
147