Гърция обърна Нигерия с ромейска хитрост (видео)


Л. Михайлов

  Гърция обърна Нигерия с ромейска хитрост (видео)

Гърция записа първия си успех на Световни първенства, обръщайки с 2:1 Нигерия в среща от втория кръг на борбата в Група В.  Наследниците на Одисей губеха с 1:0 след куриозен гол на Уче от фаул в 16-ата минута, но в 33-ата африканците останаха с 10 души, тъй като Сами Кейта се върза на евтина провокация от страна на Торосидис и го удари без топка.

До този момент не се виждаше как южните ни съседи могат да стигнат дори до точка срещу Суперорлите, но след това момчетата на Ото Рехагел поеха инициативата и Силпингидис изравни в 44-ата минута, а в 7-ата Торосидис донесе и крайният успех.

Нигерийците откриха резултата след пряк свободен удар от около 30 метра. Крилото на африканците Калу Уче изненадващо стреля директно и свари неподготвен вратаря Цорвас. Положението на гърците значително се подобри в 33-ата минута след като Сани Кайта се подаде на емоцията и изрита при спряла игра защитникът Торсоидис, за което получи директен червен картон.

Численото предимство даде кураж на футболистите на Ото Рехагел, които усилено започнаха да търсят гол. В 39-ата минута вратарят Ениаема изби опасен удар на Димитрис Салпингидис, но пет минути по-късно гръцкият нападател не пропусна и изравни в самия край на полувремето.

След почивката двата отбора излязоха с ясното съзнание, че за да продължат им е нужна победа. В 57-ата минута Гекас пропусна да изведе съседите ни в резултата, а в ответната атака Якубо Айгбени остана сам срещу Александрос Цорвас, ударът му бе избит от стража, а резервата на "Суперорлите" Обаси не успя да вкара кълбото в мрежата.

В 71-ата минута Гърция стигнаха до победното попадение. След разбъркване в наказателното поле Циолис стреля, но вратарят на Нигерия Ениаема не улови топката и Василис Торосидис се възползва от грешката, донасяйки победата на своя отбор.

След тези три точки Гърция заема трето място в група B с еднакъв брой точки и голова разлика с Южна Корея. Лидер е Аржентина с две победи, а Нигерия са на последно място без спечелена точка.

Видео: Тук


  Сподели
191