Хитрите швейцарци хвърлиха бомбата срещу Испания (видео)


Т. Михайлов

Хитрите швейцарци хвърлиха бомбата срещу Испания (видео)

Швейцария направи първата голяма сензация на 19-ото световно първенство побеждавайки абсолютния фаворит на букмейкърите Испания с 1:0. наставникът на алпийската нация Отмар Хитцфелд приложи изключително хитра тактика и зрителите в Дърбан, а и по цял свят наблюдаваха мач подобен на полуфинала на Шампионската лига между Интер и Барса, когато Жозе Моуриньо спря каталунците. Победният гол падна през втората част като при една от редките, но много опасни контраатаки се разписа Желсон Фернандеш.

Мачът започна със силен натиск на Ла Фурия, но още от началото се видяха стабилните действия на защитата на Швейцария ръководена умело от блестящия в този мач вратар Беналио. В състава на иберийците попадна доскоро контузения Андрес Иниеста, а на върха на атаката бе Давид Вия. Двамата обаче рядко имаха добри възможности и доста по-активно играха Давид Силва и Шави. Най-доброто положение за Испания през първата част дойде в 25-ата минута, когато Жерард Пике финтира защитник в пеналта, но ударът му бе избит с крак от Беналио. Въпреки стотиците пасове пред швейцарското наказателно поле двата вала не са пропукаха сериозно втори път.

След почивката испанците заиграха още по-вихрено с всички сили в атака и съвсем забравиха за ариергарда. Така в 52-ата минута след дълъг пас на Беналио швейцарците овладяха в полето на Испания и с два паса стигнаха до неочаквано попадение на Желсон Фернандеш. Това шокира Испания, които се втурнаха да изравняват. Дел Боске пусна в игра Торес, Навас и Йоренте. Ел Ниньо бе твърде статичен като явно личеше, че е контузен. В 70-ата минута бе и най-добрият шанс за Ла Фурия. Алонсо изпрати снаряд в горната греда от границата на наказателното поле.  Скоро след това Швейцарците върнаха гредата като Дердийок отблизо нямаше шанс. 

Видео: Тук

  Сподели
183