Въоръжена банда нападна и ограби журналисти в ЮАР


Н. Гавазов

Въоръжена банда нападна и ограби журналисти в ЮАР

Въпросът за сигурността на привържениците на отборите, журналистите и хилядите туристи, които се очаква да дойдат на започващото в петък Световно първенство по футбол в Южна Африка остава открит, след като последните жертви на ширещата се престъпност в африканската страна станаха двама журналисти от Португалия и един от Испания, които са част от групата, отразяваща всеки ход на националния отбор на Португалия.

Тримата репортери, съответно от Еxpresso, Global Noticias и Marca спяха в хотел, разположен на 15 километра от Магалиесбург, когато въоръжени мъже около 4 часа сутринта разбили стаите им и нахлули вътре.

Престъпниците отнели преносими компютри, лични документи, камери, акредитациите за срещите от Световното първенство, както и мобилните телефони на журналистите.

Разследването на инцидента показало, че бандата се прехвърлила в хотелският комплекс през висока ограда, след което разбили стаите на журналистите и след грабежа напуснали по същия начин комплекса.

"Беше нещо страшно - всичко продължи около три минути, но ми се стори часове. В крайна сметка когато ми опряха оръжието в гърдите аз си помислих, че ще ме убият", коментира една от жертвите Антонио Шимоес пред колеги от LUSA.

"Когато си тръгваха, те ме предупредиха, че трябва да мълча и да не вдигам никакъв шум, както и да остана да лежа. Така останах около час и половина докато слънцето изгрее. Всичко което се случи беше толкова нереално. Как е възможно да няма никаква сигурност?", допълва журналистът.

В същото време полицията съобщи, че е арестувала единият от нападателите, след като бил проследен сигналът от единия мобилен телефон.

Инцидентът със сигурност ще засили страховете относно сигурността в Южна Африка, само два дни преди старта на Световното по футбол.

 

  Сподели
195