Севиля - Бенфика или орлите срещу проклятието Гутман


Н. Гавазов

Севиля - Бенфика или орлите срещу проклятието Гутман

Севиля - Бенфика
Стадион: "Ювентус Стейдиъм", Торино
Дата: 14.05.2014г.
Час: 21:45
Съдия: Феликс Брих (Германия)

Футболистите и много от футболните фенове са невероятно суеверни хора. Едни започват да си връзват обувките първо от левия крак, други излизат на терена най-напред с десния, а трети носят под фланелките си най-различни талисмани. Но има и друг вид суеверия, според които губи един или друг отбор. Най-известното обаче от всички, а и най-страшното е проклятието на Бела Гутман.

Унгарският специалист, който за своята треньорска кариера смени повече от 20 отбора, в началото на 60-те години на миналия век прави от Бенфика най-силният тим на Европа, спечелвайки два пъти подред Купата на европейските шампиони. Гутман, който наистина постига впечатляващи резултати с "орлите" и открива Еузебио за големия футбол, отправя към ръководството на клуба молба за повишаване на заплатата, на което получава категоричен отказ. Унгарецът не се оставя да бъде манипулиран от тогавашния президент на клуба Антонио Витал и тръшва гръмко вратата, заявявайки: "Аз си тръгвам, но през следващите сто години нито Бенфика, нито друг португалски отбор няма да спечели Купата на шампионите". Тогава тези думи вероятно са минали покрай ушите на босовете на лисабонския клуб, но те наистина се оказват пророчески. Вярно, не по отношение на всички португалски тимове, а само за Бенфика.

Поражението от Челси през 2013 година става седми подред загубен европейски финал за "орлите"! Пред решаващата среща от Купата на шампионите през 1990 година Еузебио лично посещава гроба на Гутман, надявайки се снеме проклятието на унгареца, но дори сълзите на легендарния португалец не помагат на Бенфика - Милан печели финалната среща.

През тази година обаче Бенфика както никога е близо до това да снеме проклятието. Лисабонският тим проведе грамотна работа над грешките от миналия сезон когато само за седмица се превърна в главния неудачник сред силните отбори на Европа: за седмица "орлите" загубиха и трите турнира, в които участваха. През този сезон нещата изглеждат съвсем различно. Вътрешният шампионат е спечелен, преди няколко дни Бенфика триумфира в Купата на лигата, сега остава да завоюва Лига Европа и Купата на Португалия. Това не ви ли напомня за съдбата на Байерн Мюнхен, който през сезон 2011/12 загуби всички турнири, а след година спечели всичко, в което участваше?

Малко неочаквано, но съперник на португалците стана испанският Севиля. Но имаме ли право да твърдим, че класирането на андалусците за финала е случайно, след като хората на Унай Емери свършиха невероятна работа по пътя си към последния мач, провеждайки серия от великолепни двубои. Нека само да си припомним зашеметяващите срещи с Бетис, а четвъртфиналният сблъсък с Порто (отстранил преди това страшния Наполи) е показателен от гледна точка на нападателната мощ на Севиля, чиито футболисти в реванша вкараха четири гола във вратата на "драконите". Не по-малко интересен се получи полуфиналният сблъсък с Валенсия, в който андалусците се добраха до финала буквално с последния съдийски сигнал.

Според букмейкърите, Бенфика е безапелационен фаворит, но ако Севиля победи, испанците ще се присъединят към тройката отбори, които три пъти са печелили турнира - Ювентус, Интер и Ливърпул.

"Европа дава много. Даде го на Севиля, даде го и на мен. Нашият път бе дълъг, но доста прецизен. Утре е кулминацията. Сега ни се ще да излезем като победители. Започнахме от 1-и август, преминахме през какво ли не. Това е последното препятствие пред нас. Ние ще се изправим срещу него и ще го поемем. Този двубой обаче е по-различен, защото не става дума за елиминация. 90 минути и се решава - ти или аз? Ние трябва да отговорим с най-добрата си игра", заяви Емери в навечерието на двубоя.

"Чувстваме голяма увереност в собствените сили. Вече спечелихме два трофея през този сезон, утре е ред да сторим това за трети път. Вярваме в победата. Ще срещнем съперник с история, който е много силен. Очаквам оспорвана битка, в която няма фаворит", коментира Жезуш.

В евротурнирите Бенфика и Севиля са се срещали само два пъти - през 1957 година. По ирония на съдбата, и двата тима тогава дебютират на европейската сцена. Първият мач в Испания завършва с победа 3:1 за Севиля, а реваншът приключва без отбелязани голове. От тогава досега тези два тима имат 498 мача под егидата на УЕФА.

- Бенфика се е изправял 22 пъти срещу испански отбори и резултатът е 5 победи, 7 равенства и 10 загуби. По-лошата новина е, че "орлите" нямат победа над испански отбор в последните си 14 мача.

- Двата европейски финала, които Бефика спечели обаче са срещу Реал Мадрид и Барселона.

- Севиля е играл срещу испански отбори 16 пъти и е постигнал 8 победи, 3 равенства и 5 загуби.


Севиля влиза в мача на практика без кадрови проблеми. Наказан е Самперио, а Кристофоро и Черишев се борят с дълготрайни контузии. Под въпрос е участието на Витоло.

Що се отнася до Бенфика, португалците си носят последствията от емоционалния мач с Ювентус. Наказания изтърпяват Лазар Маркович, Едуардо Салвио и Енцо Перес. Заради травма няма да играе защитникът Силвио, а появата на Любомир Фейса е под съмнение, като по последни, неофициални информации 25-годишният сърбин няма да играе.

 

Въпреки предимството, което специалистите отдават на Бенфика, много рядко в един финал може да се говори за явен фаворит. Така ще бъде и в мача в Торино. Единственото, в което може да бъдем сигурни е това, че би трябвало да станем свидетели на вълнуващ двубой, защото и двата тима изповядват открит и атакуващ футбол. Португалците изглежда имат малко по-качествен състав, но пък "орлите" страдат от липсата на четирима основни футболисти. При това положение е трудно да кажем кой ще победи. Проклятието на Гутман? По-добре ще е да се опрем на това, че Бенфика не е побеждавал испански отбор в последните си 14 мача, което спокойно би ни накарало да заложим, че Севиля няма да загуби в редовните 90 минути. Същевременно, коефициентите за успех на андалусците са прекрасни и изкушаващи. Дали към тях няма да се насочат тези почитатели на футбола, които вярват в суеверия?

Прогноза за: Севиля - Бенфика 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Севиля:

24 април Севиля - Валенсия 2:0 (Лига Европа)
27 април Атлетик Билбао - Севиля 3:1 (Примера)
01 май Валенсия - Севиля 3:1 (Лига Европа)
04 май Севиля - Виляреал 0:0 (Примера)
11 май Хетафе - Севиля 1:0 (Примера)

Бенфика:

27 април Порто - Бенфика 0:0 - 3:4 сл. дузпи (Купа на Лигата)
01 май Ювентус - Бенфика 0:0 (Лига Европа)
04 май Бенфика - Витория Сетубал 1:1 (Суперлига)
07 май Рио Аве - Бенфика 0:2 (Купа на Лигата, Финал)
10 май Порто - Бенфика 2:1 (Суперлига)


Досегашни срещи:

Севиля - Бенфика

2 срещи
1 победа за Севиля
1 равенство
0 победи за Бенфика
Голова Разлика: 3:1 за Севиля

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
174