Бенфика - Челси: Проклятието продължава


И. Ангелов

Бенфика - Челси: Проклятието продължава

Бенфика - Челси
Стадион: "Амстердам Арена", Амстердам
Дата: 15.05.2013г.
Час: 21:45
Съдия: Бьорн Кайперс (Холандия)

Лондонският Челси и лисабонския Бенфика ще се срещнат във финален мач от Лига Европа. След като станаха известни участниците в 1/16-финалите на втория по значимост европейски клубен турнир, всички веднага посочиха фаворитите в състезанието. Както и да бе съставен списъка, Челси и Бенфика заемаха водещи позиции в мнението не само на експертите, но и на обикновените запалянковци. Тези два отбора бяха определени за фаворити от самото начало и именно те успяха да се доберат до решаващия мач в Амстердам. Ето защо смело може да кажем, че финалът в тазгодишното издание на Лига Европа стана най-предсказуемият, но едновременно с това и най-силният за последните няколко сезона. Финал, достоен да украси и последния мач в Шампионска лига.

ПЪТЯТ КЪМ АМСТЕРДАМ

Бенфика от няколко години се опитва да викне с пълен глас в Шампионска лига, но въпреки предпоставките - силни футболисти, опитен треньор, предани запалянковци и невероятна атмосфера на домашния си стадион - така и не успява да се доближи до своите резултати от 60-те и 70-те години на миналия век. Последната победа на португалците е през 1962 година, когато на финал в КЕШ е победен с 5:3 Реал Мадрид. След това Бенфика губи финали от Милан (1963), Интер (1965), Манчестър Юнайтед (1968), Андерлехт (1983), ПСВ Айндховен (1988) и отново Милан през 1990. Всъщност, всички свързват това с проклятието "Бела Гутман". Унгарецът беше треньор на лисабонци при двата успеха за КЕШ, но след това се скара с ръководството и напусна, като обяви, че Бенфика никога повече няма да спечели европейски трофей.

"Орлите" достигнаха до Амстердам (тук преди 51 години бе победен Реал Мадрид) без никакви проблеми в елиминацинната фаза. Последователно и категорично в плейофите на турнира бяха преодолени Байер Левркузен, Бордо и Нюкасъл, като единствено на полуфинала колективът на Жорже Жезуш накара своите почитатели да нервничат. Загубата с 0:1 в Истанбул срещу Фенербахче можеше да бъде и по-голяма, а на реванша в Лисабон не всичко бе толкова гладко, както показва резултата 3:1.

Челси за втора поредна година ще вземе участие във финал от евротурнирите. Наистина, този път не в Шампионска лига, а само в Лига Европа. Тук частицата "само" е за това, че до 25 май лондончани са действащ победител в Шампионска лига, което прави ситуацията със "сините" уникална. Логиката предполага най-напред да бъде спечелен вторият по значимост клубен турнир, а след това главният. В обратно направление никой все още не е правил това и в тази посока Челси наистина може да стане уникален отбор. Освен това, класирането на "сините" на финал във втория по значимост европейски клубен турнир е първо в историята на клуба. Шампионска лига, КНК и Суперкупата на УЕФА вече бяха завоювани, така че до пълната колекция на лондончани не достига единствено Лига Европа.

Пътят на Челси бе различен от този на своя съперник. Не всичко вървеше гладко при лондончани в мачовете им срещу Спарта, Стяуа и Рубин Казан, като колкото и парадоксално да изглежда, най-лесни за "сините" бяха срещите с Базел на полуфинала. Същият този Базел, който сътвори сензация, отстранявайки по пътя си Днепър, Зенит и Тотнъм.

 

СТАРИ ПОЗНАТИ

В миналия сезон тези два отбора се срещнаха помежду си в четвъртфинал на Шампионска лига. Първият мач в Португалия премина под превъзходството на домакините, като през цялото време лондончани се отбраняваха, но все пак постигнаха победа благодарение на единственото попадение на Саломон Калу след блестяща асистенция на Фернандо Торес. Реваншът се получи много драматичен. Челси поведе в резултата, а след това гостите останаха с човек по-малко заради изгонването на Макси Перейра. Бенфика не се предаде и дори успя да изравни чрез Хави Гарсия. Успехът висеше на косъм за двата отбора и едва във втората минута на добавеното време Раул Мейрелеш реши изхода на сблъсъка.

Мачът в сряда вечер е особен за трима футболисти. Давид Луис и Рамирес на практика заедно преминаха в Челси и сега е много трудно да си представим лондончани без бразилския дует. В Бенфика пък има футболист, който навремето игра за Челси. Това е сърбинът Неманя Матич, който се оказа в Португалия като част от сделката по Давид Луис. В Лисабон Матич показа най-доброто от себе си и дори се появиха слухове, че Челси се опитва да си го върне. Друг е въпросът, че Бенфика е съгласен, но срещу 40 милиона евро.


КАДРОВО ПОЛОЖЕНИЕ

Бенфика няма контузени футболисти. Единственият отсъстващ е Макси Перейра, който изтърпява наказание. Оскар Кардосо се очаква да се завърне в строя, а Андре Алмейда излекува контузията си, но дори не започне мача, Родерик ще го замести.

Не е ясно какво точно се случва с Джон Тери и Еден Азар. Двамата се контузиха в мача с Астън Вила през уикенда, а след това се появиха съобщения, че Челси крие истинското им състояние. Вчера Бенитес каза, че белгиецът няма да играе, но напълно основателен е въпроса: защо Азар замина за Амстердам, а не остана да си почива в Лондон?

 

ЕДИНАДЕСЕТ ФАКТА ЗА ФИНАЛА:

- Голът на Давид Луис в добавеното време направи Челси първият отбор, стартирал в поуфиналите на Лига Европа с победа като гост;

- Салвио от Бенфика може за трети път да спечели Лига Европа. Първите два бяха с екипа на Атлетико;

- Срещу Бенфика Челси излиза с безпогрешна серия от 8 мача (7 победи и 1 равенство);

- И двата финалиста в Лига Европа започнаха сезона в евротурнирите в Шампионска лига;

- В трите предишни финала от Лига Европа бяха вкарани седем гола. Шест от тях са дело на южноамериканци;

- Челси може да стане четвъртият клуб в историята, който е печелил всички турнири под егидата на УЕФА. Останалите три са Аякс, Байерн и Ювентус;

- Челси има само една загуба в евротурнирите от португалски отбор. Това се случи през 2004 година в Шампионска лига от Порто. В останалите двубои "сините" постигнаха шест победи и един път завършиха наравно;

- Този финал ще е под номер 9 в голямо европейско състезание за Бенфика.

- Португалците обаче са в серия от 6 поредни загуби на финали в европейски турнири. За последно триумф видяхме през далечната 1962-ра.

- Оскар Кардосо изглежда обича да играе срещу англичани. Острието има голове в 6 от последните 10 мача срещу английски отбори.


- Бенфика има общо 362 мача в Европа в историята си. Челси - 181, два пъти по-малко.

 

ПОБЕДИТЕЛЯТ


И идва ред на резонния въпрос: Кой ще бъде победител? Естествено, в такъв мач, в който съперниците са с изравнени сили, няма как да дадем категоричен отговор. Двата отбора се настройват за срещата като за последен бой. През уикенда Бенфика на практика загуби шампионата на Португалия. "Орлите" нямаха загуба в 28 поредни мача, но допуснаха гол в допълнителното време на срещата си с Порто. Челси на свой ред взе участие в осем турнира и рискува да остане без трофей, след като в седем от състезанията се провали. Финалът в Лига Европа е последен шанс да се спаси сезона. За Рафа Бенитес това ще означава красиво напускане на "Стамфорд Бридж", а за Бенфика снемане на проклятието " Гутман".

Следвайки логиката обаче, в морален аспект португалците са с две крачки след своя противник - заради загубената титла във вътрешното първенство и заради миналогодишния си неуспех срещу Челси. От друга страна лондончани пристигат в много добра форма, на която по никакъв начин не се отрази големият брой мачове, които изиграха през сезона. В такива важни двубои понякога и дребните детайли са достатъчни да бъде спечелен мача. А това означава само едно: проклятието продължава!

 

Прогноза: Бенфика - Челси 1:2

Последни 5 изиграни срещи:

Бенфика:

25 април Фенербахче - Бенфика 1:0 (Лига Европа)
29 април Маритимо - Бенфика 1:2 (Суперлига)
02 май Бенфика - Фенербахче 3:1 (Лига Европа)
06 май Бенфика - Ещорил 1:1 (Суперлига)
11 май Порто - Бенфика 2:1 (Суперлига)

Челси:

28 април Челси - Суонзи 2:0 (Висша лига)
02 май Челси - Базел 3:1 (Лига Европа)
05 май Манчестър Юнайтед - Челси 0:1 (Висша лига)
08 май Челси - Тотнъм 2:2 (Висша лига)
11 май Астън Вила - Челси 1:2 (Висша лига)

Досегашни срещи:

Бенфика - Челси

2 срещи
0 победи за Бенфика
0 равенства
2 победи за Челси
Голова Разлика: 3:1 за Челси

Коефициенти от bet365:
Бенфика - 2.87
Равен - 3.30
Челси - 2.40

Коефициенти от Offsidebet:
Бенфика - 2.90
Равен - 3.25
Челси - 2.45

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
164