Атлетико - Атлетик: Триумф на атлетизма


Н. Гавазов

Атлетико - Атлетик: Триумф на атлетизма

Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао
Стадион: "Арена Национал", Букурещ
Дата: 09.05.2012г.
Час: 21:45
Съдия: Волфганг Щарк (Германия)

В сряда вечер столица на Испания изненадващо ще бъде Букурещ. Не само, защото на 9 май над 40 000 любители от пиринейската държава ще пристигнат в главния град на северната ни съседка, но и защото ще станем свидетели на най-атлетичния финал в историята на евротурнирите. Отделно от това, много неутрални привърженици на футбола най-после ще научат, че Атлетико и Атлетик са две различни неща.

Повечето хора очакваха, че в Шампионската лига ще видим изцяло испански финал, но Барселона и Реал Мадрид катастрофираха на полуфиналите в най-престижния клубен турнир на Стария континент, така че срещата между утрешните актьори на по-малката европейска сцена идва сякаш като някаква компенсация (или ирония на съдбата).

Атлетико Мадрид срещу Атлетик Билбао. Финалистите в турнира имат толкова много общи черти помежду си, колкото са близки и техните имена. Двата червено-бели отбора напълно се преобразиха с идването на новите им треньори. Марсело Биелса и Диего Симеоне промениха коренно стила на игра на своите възпитаници - преди по британски суровия Атлетик започна да играе футбол с малки пасове и тотален контрол над топката, а по-рано приличащия на сбирщина от емоционално неустойчиви елементи Атлетико изведнъж придоби характер и стабилност.

По прозаични причини двата тима няма как да разчитат на титли в Примера дивисион (въпреки, че Атлетик ще играе с каталунците финал за Купата на Краля), така че Лига Европа е една прекрасна възможност за двата клуба да материализират своето историческо прераждане в нещо визуално - спечелване на Купа от европейски турнир и в допълнение дефилиране с открит автобус по улиците на ликуващия роден град.

На пръв поглед Атлетико Мадрид е по-опитният отбор, след като преди две години столичани спечелиха състезанието. Но това е само привидно, защото утре вечер на стадиона в Букурещ най-вероятно няма да излезе нито един играч от онези 14, които победиха във финала в Хамбург - Шимао и Уйфалуши са в Турция, Форлан и Агуеро се отправиха в противоположните краища на континента, Рейс се завърна в Севиля, Гарсия блести в Осасуна, Де Хеа се бори за титлата в Англия, Хурадо е в Германия, а церемонията по сбогуването с Лопес и Переа се състоя преди три дни. Разликата оттогава до сега обаче е в друго направление. Преди две години „дюшекчиите" стигнаха до Хамбург, побеждавайки само в два от общо 14 евромача! Тогава хората на Флорес завършиха груповата фаза на Шампионската лига с три равенства и три загуби, а в следващите си шест мача в Лига Европа записаха пет равенства, елиминирайки съперниците си благодарение на правилото за вкарани голове на чужд терен. Сега Атлетико постави рекорд в историята на евротурнирите, постигайки 11 победи една след друга!

Историята на Атлетик е друга - красива и вълнуваща и работата не е единствено в етническата самобитност на баският тим. Всичко хубаво, което видяхме в сегашното издание на Лига Европа е благодарение на отбора от Билбао. Двете мощни победи на Атлетик над Манчестър Юнайтед и зашеметяващите битки с великия Раул и неговия Шалке ще останат завинаги в паметта на феновете. Саможертвата на баските, техният характер и ефективната игра на чужд терен - ето заради това сегашното издание на Лига Европа се оказа не по-малко интересно от Шампионска лига. Колкото по-силни бяха съперниците, толкова по-добре играеше Атлетик. А очакванията са, че на финала настройката на „лъвовете" ще бъде просто стряскаща, защото баските никога не са печелили европейски трофей и са играли на финал само един път - срещу Ювентус през далечната 1977 година - утре вечер е техният нов шанс!

Атлетико ще бъде без контузения Силвио и наказания Тиаго, заради директния си червен картон в мача срещу Валенсия. Фран Мерида няма право да участва в срещи от Лига Европа през настоящия сезон. Вероятно Марио Суарес ще играе заедно с Габи в опорната зона. Добрата новина е завръщането на Лопес, но едва ли Антонио ще започне мача. Диего Симеоне не даде почивка на никой от основните си играчи при победата над Малага, тъй като столичани преследват четвъртото място в Лигата, а това означава, че „дюшекчиите" имаха само няколко дни почивка преди мача утре вечер.

За Атлетик няма да играят Хабиер Кастилио и Айтор Оцио, които са контузени. Фернандо Аморебиета се завърна в строя след като не взе участие в последния мач срещу Хетафе, но очакванията са да започне двубоя. Хави Мартинес също не игра в събота, заради дисквалификация, но утре вечер ще заеме мястото си в центъра на защитата. Йоренте и Муниаин са сред тези, които почиваха през уикенда и Биелса ще започне двубоя с двамата. Наставникът размести състава в края на миналата седмица с цел да разпредели натоварването равномерно между играчите и утре вечер специалистът ще извади на терена в Букурещ най-доброто от своя отбор.

- Атлетико Мадрид спечели последните си 11 мача в Лига Европа
- Атлетико Мадрид завърши наравно първите полувремена и след това спечели последните си 4 мача в Лига Европа
- В последните 6 мача на Атлетик в Лига Европа бяха отбелязани над 2,5 гола.
- Атлетик вкара поне 2 гола в 5 от последните си 6 мача в Лига Европа.
- „Дюшекчиите" и „лъвовете" ще се срещнат за първи път помежду си на европейска сцена.
- Фалкао заедно с Хунтелаар е начело на голмайсторите в Лига Европа. Ако утре вечер Радамел вкара гол, той ще изпревари своя конкурент, но по-важното е, че той ще стане първият играч в Лига Европа, който е печелил в две поредни годни голмайсторския приз.
- Йоренте от Атлетик има 17 гола в Примера дивисион и 7 в Лига Европа.


За мач като утрешния ще бъде напълно излишно да правим какъвто и да е анализ и да говорим какво може да очакваме от единия или другия тим. Едно е сигурно - среща ще си дадат два качествени отбора, от които нито един не е фаворит, но изобилието на талант и нападателна мощ е основание да очакваме много голове. Двата състава се познават много добре, така че едва ли ще губят време в разузнаване и проучване. В подобен мач е много трудно да бъде определен победителят, но лично моето мнение е, че това ще бъде Атлетик - баските имат по-малко опит, но показаха по-голям ентусиазъм. Каквото и да се случи обаче, в сряда вечер 22-ма футболисти ще изиграят най-важните си 90 минути през настоящия сезон. За да сбъднат испанската си мечта. Този път в Румъния.

Прогноза: Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао 2:3

Последни 5 изиграни срещи:

Атлетико Мадрид:

22 април Атлетико Мадрид - Еспаньол 3:1 (Примера)
26 април Валенсия - Атлетико Мадрид 0:1 (Лига Европа)
29 април Бетис - Атлетико Мадрид 2:2 (Примера)
02 май Атлетико Мадрид - Реал Сосиедад 1:1 (Примера)
05 май Атлетико Мадрид - Малага 2:1 (Примера)

Атлетик Билбао:

22 април Расинг Сантандер - Атлетик Билбао 0:1 (Примера)
26 април Атлетик Билбао - Спортинг Лисабон 3:1 (Лига Европа)
29 април Реал Сарагоса - Атлетик Билбао 2:0 (Примера)
02 май Атлетик Билбао - Реал Мадрид 0:3 (Примера)
05 май Атлетик Билбао - Хетафе 0:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао

155 срещи
65 победи за Атлетико Мадрид
28 равенства
62 победи за Атлетик Билбао
Голова Разлика: 248:244 за Атлетик Билбао


Коефициенти от bet365:
Атлетико Мадрид - 2.40
Равен - 3.40
Атлетик Билбао - 2.87

Коефициенти от Offsidebet:
Атлетико Мадрид - 2.40
Равен - 3.30
Атлетик Билбао - 2.90

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
105