Костадинов вика и за Порто, и за Брага


И. Ангелов

Костадинов вика и за Порто, и за Брага

Емил Костадинов не е сигурен кой отбор да подкрепи на финала на Лига Европа, когато Порто излиза срещу Брага, които са под ръководството на бившия му съотборник за "Драконите" - Домингош Пасиенсия. Българинът се застрахова, като заяви, че ще е "щастлив, който и да победи" в сряда. 43-годишният, който спечели 2 пъти лигата и Купата на Португалия с Порто между 1990-1994 година, не може да се реши при кои привърженици да седне.

"Ще съм щастлив, който и да победи на финала," каза той пред UEFA.com. "И двата тима заслужават трофея. Щом са на финал, значи са двата най-добри в състезанието. В този финал няма фаворит, въпреки че Порто изглежда по-добър на хартия."

Костадинов продължава да живее в паметта на привържениците на българския национален отбор, след като вкара в последната минута срещу Франция през 1993, което подсигури място на финалите на Световното първенство през 1994 година. Но в Португалия той е известен с партньорството си с нападателя, който бе известен с простото "Домингош", а Костадинов твърди, че взаимоотношенията им все още са добри, както преди на терена. 

"Домингош е прекрасен човек и имахме страхотни моменти в Порто. Още се чуваме. Тогава изработихме страхотен тандем в атаката. Сигурен съм, че ще стане голям треньор. Не съм изненадан, че започна да се занимава с тази професия, и не съм изненадан от това, че португалските треньори се справят толкова добре. Когато играеш при такива тактици като Артур Хорхе и Сър Боби Чарлтън, научаваш много."

Костадинов също е в добри отношения и с Вияс-Боас: "За първи път го срещнах през 2006, когато беше на скаутинг мисия от Челси. От тогава поддържаме връзка," каза той за стария асистент на Жозе Моуриньо. "Нещата в Порто бързо се промениха. Сравнете ги само с преди година. Имат впечатляващи играчи като Фалкао и Хълк."

Но само един ще победи във финала. Костадинов подчерта, че присъствието на двата тима в Дъблин е атестат за футбола в Португалия: "Португалският футбол се развива много добре. Много добре работят с младежките формации, и изкарват големи таланти. За това не съм изненадан с представянето им."

  Сподели
205