Прероденият?


Н. Гавазов

Прероденият?

Португалия, Англия, Италия и Испания винаги съм печелил много бързо. Не трябваше да чакам пет години, за да спечеля трофей. Всичко бе веднага, в първия и максимум във втория сезон. Мисля, че всичко е, защото се опитвах да разбера отборите си. Непрекъснато се учех. Опитах се да се възползвам максимално от разликите, опитвайки се да реализирам мислите си, но в същото време уважавайки местния колорит и подхода към играта“, заяви Моуриньо за Sky Sports.

Вчерашното интервю на португалеца ни накара да се върнем месец назад, когато Рома спечели първото издание на Лигата на Конференциите. Първи сезон на Жозе начело на "вълците" и първи трофей за треньора. Но означава ли това, че португалецът се завръща в групата на топ-треньорите?

Моуриньо спечели своя 26-ти трофей

Новата европейска купа вдъхна нов живот на Жозе Моуриньо, въпреки че той не изневери на старите си трикове, когато размаха пет пръста вечерта на 25 май, за да покаже, че е спечелил пет европейски трофея.

Дори и това да е Лигата на Конференциите  - нов турнир, но въпреки това е трудно да кажем, че става дума за второстепенно състезание, като се има предвид как Рома отпразнува победата в него или как реагира на този успех португалският треньор, който се разплака преди да вземе купата в ръцете си.

Всъщност това бе 26-ият трофей за Моуриньо и първи след спечелването на Лига Европа с Манчестър Юнайтед през 2017 г., безплодна петгодишна серия, включваща унизителното уволнение от Тотнъм седмица преди миналогодишния финал за Купата на Лигата.

"Както знаете, спечелих различни европейски турнири с четири различни отбора“, каза по-късно Моуриньо.

"Победата с Манчестър Юнайтед, дори и да не е най-силната версия на Юнайтед е нещо, което е нормално. Спечелването на Шампионска лига с Порто не е нормално. Спечелването на Шампионска лига с Интер донесе удовлетворение на неговите привърженици, а сега с Рома влязохме в историята", добави екзалтираният португалец.

Той също така предпочете да не споменава Тотнъм и Манчестър Юнайтед, отбелязвайки: "Подкрепям Порто, Интер, Челси, луд съм по Реал Мадрид, а сега подкрепям Рома. Принадлежа към всички тези клубове, защото преживяхме всички тези моменти заедно".

Всъщност успехът на Моуриньо се оказа много полезен за УЕФА. Шефовете на европейския футбол едва ли са очаквали по-добър старт на новия турнир след гръмките заглавия, запомнящи се снимки и изказвания от 25 май.

Каквото и да говорим, Моуриньо си остава касово име и УЕФА се нуждаеше от него в светлината на прожекторите, за да демонстрира какво може да означава този турнир за клубовете, докато Рома е в еуфория, след като приключи 61-годишното си чакане за европейски трофей.

Но Моуриньо също се нуждаеше от Лигата на Конференциите толкова силно, колкото и турнирът от него. 59-годишният специалист не мислеше така, когато загуби с 6:1 от Бодо-Глимт в груповата фаза, но в крайна сметка португалецът обърна това в своя полза на фона на спорното представяне в Серия А.

Жозе определи играчите си като "слаби“ и "безлични“ след загубата с 4:3 от Ювентус четири месеца по-рано и Специалният сякаш се превърна на своя модел от "третия сезон“, когато обикновено си тръгва със скандали.

Постепенно избледняваше надеждата, че миналогодишното му назначаване може да доведе до трофеи, но въпреки деветата загуба в лигата, която остави Рома на осмо място и последвалото елиминиране от Купата на Италия през февруари, Лигата на Конференциите все още даваше шанс за успех.

И изведнъж "смешната купа", както играчите на "вълците" определяха Лигата на Конференциите, се превърна в най-добрия им шанс да спечелят трофей от 14 години, а след като в плейофите победиха Витес, Бодо-Глимт, Лестър и накрая Фейенорд, все пак успяха да завършат сезона на положителна нота.

Това беше радостен и емоционален край на първия сезон на Моуриньо в Рома. Португалецът се обяви за "романист" и добави, че "не се съмнява", че ще остане начело на отбора през следващия сезон.

В този момент всичко между страните изглежда като перфектното сътрудничество. Изправен пред критики в Англия, че се придържа към старите начини на работа, когато Пеп Гуардиола и Юрген Клоп издигнаха Манчестър Сити и Ливърпул на космическо ниво, с по една глава над останалите отбори, то Специалният се чувства в Италия като голяма риба в малко езерце.

Очакванията от Рома не са толкова високи, колкото от клубове като Реал Мадрид, Челси, Манчестър Юнайтед или Тотнъм, така че Моуриньо заслужава да се почувства реабилитиран, като стане първият, спечелил и трите съвременни европейски турнира.

И интересното е, че старите му номера все още работят, въпреки че става дума за турнир, който е много далече от калибъра на Шампионска лига. Фейенорд имаше превъзходство както по ударите (13-9), така и в процента на владеене на топката (67-33), но всичко това нямаше голямо значение когато прозвуча последният съдийски сигнал, след който Специалният отново напомни за себе си.

Рома се издигна на по-високо ниво, което от своя страна ще увеличи натиска върху отбора и Жозе, а тъй като Арсенал и Манчестър Юнайтед също ще играят в Лига Европа, прероденият Моуриньо ще се стреми както никога досега да докаже, че в старото куче все още име живот. И може би през новия сезон действително ще разберем, дали топ треньорът Моуриньо е нещо от миналото или петте години без трофей са малка пауза в богатата кариера на португалеца.

  Сподели
1147