Европейската комисия започна разследване на пет холандски клуба


Н. Гавазов

Европейската комисия започна разследване на пет холандски клуба

Европейската комисия инициира разследване на законността на държавното финансиране на няколко холандски клуба. Според информациите, които FUTBOL TV получи, на проверка предстои да преминат ПСВ, Вилем II, Неймеген, Маастрихт и Ден Бош.

Причина за разследване е фактът, че в периода 2010 - 2011 година тези клубове са получили финансова помощ от местните общини, което противоречи на законодателството на Холандия.

Например, в Евросъюза има съмнения относно честността на сделката, в резултат на която правителството на един от регионите, през 2011 година е закупило участък земя от ПСВ за 48.385 милиона евро, а след това веднага е отдала същата под наем на клуба.

Както е известно, по-рано евродепутати от Германия се обявиха и срещу финансирането на Реал Мадрид, Барселона, Атлетик Билбао и Реал Сосиедад от испанската държава, което също противоречи на принципите в Евросъюза.

Според информациите, в скоро време Европейската Комисия ще започне проверка и на други държави-членки, за които има съмнения за подобни закононарушения, в това число влиза и Испания, която вчера обяви, че икономиката е достигнала дъното, а БВП е намалял с още 0.8 %.

„Футболните клубове трябва да бъдат добре управлявани, а не да искат помощ от данъкоплатците, които също са изправени пред финансови затруднения. Що се отнася до тези пет футболни клуба, ние вече имаме съмнения, че при тях са нарушени правилата за държавна помощ", се казва в изявление на Комисията.

 

  Сподели
94