Студент влезе в затвора за обиди към Муамба


Н. Гавазов

Студент влезе в затвора за обиди към Муамба

Студент по биология от университета в Суонзи, който се подиграваше с халфа на Болтън Фабрис Муамба чрез Twitter беше осъден на 56 дни затвор за подбуждане към расова омраза. 21-годишният Лиъм Стейси предизвика отвращение с коментариите си, докато звездата на Роувърс все още лежеше на тревата и береше душа.

Както е известно, на 17 март Муамба колабира по време на четвъртфиналния мач от Купата на Англия срещу Тотнъм и сърцето му спря за 78 минути, преди да бъде стабилизиран в Лондонската кардиологична клиника.

Докато лекарите се бореха за живота на играча, Стейси написа в Twitter: "Ще умра от смях. Шибаният Муамба. Той е мъртъв. Ха-ха-ха". Полицията веднага беше затрупана от жалби на възмутени потребители и на 18 март Стейси беше арестуван.

Първоначално 21-годишният младеж се опита да се оправдае, че акаунтът му в Twitter е бил хакнат и че е опитвал да изтрие страницата си. Експертизата доказа, че това не отговаря на истината и това накара Стейси да обясни, че се е намирал в нетрезво състояние, тъй като е изпил осем литра бира в бар, където е гледал ръгби мача между Уелс и Франция за Шестте нации.

„Според мен не съществува друга алтернатива освен незабавно лишаване от свобода", коментира съдия Джон Чарлз, след като обяви присъдата.

По-рано адвокат Гарет Джоунс, който защитаваше Стейси заяви, че клиентът му се срамува от постъпката си и е осъзнал своята вина. Той настоя, че студентът не е расист и има приятели от различни етнически групи. Адвокатът поиска съдията да пусне на свобода 21-годишния младеж и да му позволи да си вземе изпитите, тъй като клиентът му има амбиции. Джоунс добави също така, че Стейси ще заплати скъпо до края на живота си заради своята простъпка и поради това следва да не лежи в затвора.

В същото време стана ясно, че университетът в Суонзи е започнал вътрешно разследване на студента по биология, чиито права временно са спрени, но според запознати, Стейси най-вероятно ще се сбогува със следването си.

 

  Сподели
113