ФИФА започна разследване на мача Нигерия - Аржентина


Н. Гавазов

ФИФА започна разследване на мача Нигерия - Аржентина

Състоялият се в сряда приятелски мач между националните отбори на Нигерия и Аржентина, в която взеха участие шестима представители на Висшата лига на Англия, ще бъде разследван от ФИФА, след като стана ясно, че участници в залагания са били необичайно активни при игра за отбелязани голове, което доведе до там, футболистите да бъдат заподозрени в уговаряне на резултата.

Както е известно, мачът се игра в Абуджа и завърши с победа 4:1 на африканците, като почетното попадение за Аржентина бе отбелязано в 98-та минута от 11-метров наказателен удар след игра с ръка в собственото наказателно поле на футболист от домакините.

Съмнителното в цялата ситуация е, че при 4:0 в букмейкърските къщи започнало необичайно голяма активност за отбелязване на пети гол в двубоя. Подозрителното е, че главния съдия в мача Ибрахим Чайбо от Нигерия даде пет минути продължение на редовното време, което впоследствие бе удължено с още три, когато бе отсъдена и дузпата. Още по-интересното е, че след като са били изгледали записите от срещата, стана ясно, че при ситуацията с 11-метровия наказателен удар е нямало игра с ръка, а топката удря кракът на футболист от домакините.

„На пазара бе наблюдавано нещо, което не се е случвало досега. В 86-та минута при коефицент 4.5 изведнъж започна страхотна активност, при която се залагаше на това да бъде отбелязан пети гол - нещо, което в нормална ситуация ще бъде абсолютно безумие. Предлаганият коефицент показваше, че това не би могло да се случи. Говорим за залози от стотици хиляди паунда, възможно е да са и милиони", заяви за Reuters Матю Бенъм, представител на една от букмейкърските къщи за онлайн залози.

Днес ФИФА потвърди, че е започнала разследване на мача, но до този момент не са отправени обвинения към нито един футболист.

 

  Сподели
86