Застреляха мъж, празнувал отпадането на Иран


Н. Гавазов

Застреляха мъж, празнувал отпадането на Иран

Иранските органи за сигурност застреляха демонстрант, празнувал отпадането на националния отбор на страната от Световното първенство по футбол в Катар. Напомняме, че снощи Иран загуби от САЩ с 1:0 в последния си мач от груповата фаза на турнира и приключи участието си в първенството. 

Активисти съобщават, че Мехран Самак е бил застрелян в главата, докато е надувал клаксона на автомобила си вчера вечерта, в северния ирански град Бандар Азали, на брега на Каспийско море.

На видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, се вижда как тълпи от хора празнуват отпадането на националния отбор от Мондиала и на други места в Иран. Хората, както изглежда антиправителствени демонстранти, се радват и танцуват.

Много иранци не подкрепяха националния отбор на страната си на Мондиала с аргумента, че той представлява Ислямската република, твърди ВВС. Според медията, около 5% от иранците са подкрепяли САЩ снощи.

Държавните медии пък обвиниха "враждебни сили" във и извън Иран, че несправедливо са оказали натиск върху футболистите от националния отбор, който имаше реални шансове да се класира за осминафиналите, след като победи с 2:0 Уелс във втория си мач от груповата фаза.

Ислямската република е обхваната вече 10 седмици от размирици след смъртта на 22-годишната Махса Амини след задържането й от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб. По данни на правозащитници от началото на протестите са били убити най-малко 448 души, сред които 60 деца, и са били задържани над 18 хиляди човека.

  Сподели
387