Абрамович предприе действия по доказване на капитала си


Н. Гавазов

Абрамович предприе действия по доказване на капитала си

Група адвокати започна работа по изпълнение на искането на правителството на Обединеното Кралство към собственика на Челси Роман Абрамович да докаже произхода на своето състояние. Както е известно, руският олигарх не успя да присъства в Лондон при победата на своя отбор над Манчестър Юнайтед във финала за Купата на Англия. Причината за това е изтеклата инвестиционна виза на Абрамович, която босът получаваше на всеки 40 месеца и която се издаваше на базата на това да бъдат вложени в британската икономика на поне 2 милиона паунда.

Напомняме, че от януари 2018 година властите във Великобритания получиха правото да разберат какъв е източникът на капиталите на членовете на т.нар. списък "Путин", който по-рано бе публикуван в САЩ.

След скандала с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, страната предприе конкретни рестрикции спрямо лица, свързани с президента на Руската федерация Владимир Путин. От Острова желаят Абрамович да докаже произхода на своя капитал, в противен случай олигархът така и няма да получи инвестиционна виза.

Последната поява на Роман в Лондон е на 1 април. Оттогава той най-често пребивава в Швейцария и дори подаде молба за получаване на швейцарско гражданство, която по-късно оттегли.

В момента състоянието на руснака се оценява на 12.6 милиарда долара и той е сред 15-те най-богати хора на Великобритания. Тези пари обаче трябва да бъдат доказани. С тази задача се е заела група адвокати, за които се предполага, че са от Швейцария, Великобритания и Русия.

"Това не е разследване срещу мистър Абрамович. Просто новите правила за получаване на виза изискват да бъде доказано, че капиталите са получени по законен път. От няколко седмици се работи по този въпрос", заяви източник от обкръжението на олигарха.

Напомняме, че по време на изслушването на делото с Борис Березовски  Абрамович за първи път официално потвърди, че е натрупал състояние от 8 милиарда долара, а неговият адвокат Джонатан Съмпшън, който сега е съдия във Върховния съд на Великобритания, призна, че търгът, в резултат на който Абрамович получи контрол над "Сибнефт" е бил манипулиран и предварително нагласен, така че Роман да спечели. Операцията е извършена с личната благословия на Борис Елцин, който на практика е дал на олигарха богатства от недрата, принадлежащи на руския народ, на занижени цени- около 20% от истинската стойност. В резултат на случилото се, Абрамович незаконно е забогатял през 1996 година, а по-късно с част от тези пари закупи футболен клуб Челси, бидейки сигурен, че имуществото му ще е в безопасност във Великобритания.

  Сподели
523