Почина най-добрият играч в историята на Лацио


Н. Гавазов

Почина най-добрият играч в историята на Лацио

Бившият нападател на Лацио и националния отбор на Италия Джорджо Киналя почина на 65-годишна възраст в резултата на сърдечен пристъп, съобщи новината АР. Според информацията, нещастието се е случило в американския щат Флорида. Киналя е роден през 1947 г. в Карара, градче, което се намира на около час път с кола южно от Генуа. А когато е на 8 години се мести на Острова, понеже баща му си намира работа в Кардиф, Уелс.

Първият клуб, за който рита Джорджо, е втородивизионният тогава Суонзи. През 1969 г. 21-годишният Киналя подписва с новака в Серия А Лацио. И се превръща в любимец на публиката в Рим още с втория си мач. Когато бележи победен гол за 1:0 срещу настоящия шампион Милан. Края на сезон 1973/74 обаче е времето, в което Джорджо става направо безсмъртен за агитката на Орлите. В предпоследния кръг той бележи дузпа за 1:0 срещу Фоджа, а 90 000 тифози на „Олимпико" полудяват, защото с тази победа първото им в историята Скудето е осигурено. А в следващия кръг Киналя става голмайстор №1 през сезона.

През 1974 година е ключов играч в националния отбор на Италия по време на Световното първенство в Германия..

Нападателят приключва кариерата си в американския Космос, където играе в периода 1976-1983 година. През 2000 година е включен в Залата на славата на САЩ, а на церемония посветена на 100-годишнината на Лацио е обявен за най-великия играч в историята на клуба.

 

  Сподели
118