Дилемата пред Бенитес: Как да се възползва от Кроос?


П. Пенков

Дилемата пред Бенитес: Как да се възползва от Кроос?

Измина цяла една година от доминацията на Германия над Бразилия по време на Световното първенство, а Тони Кроос беше част иммено от това бляскащо представяне на "Маншафта". Новият мениджър на Реал Мадрид Рафаел Бенитес ще има за цел да извелече най-доброто от Кроос през новата кампания, опитвайки се да го "освободи" от така наречените "окови", с които Карло Анчелоти беше сковал представянето немският полузащитник.
Първата кампания на Кроос в "белия балет" беше икзлючително занижена. На възраст от 25 години, талантливият футболист е успял да спечели Шампионска лига и Световната купа, без да споменаваме индивидуалните му постижение и награди, натрупани по време на по-ранните години от кариерата му. Неслучайно Пеп Гуардиола беше определил Кроос, като "Шави на Байерн Мюнхен", надявайки се той да се превърне в ключова фигура за "баварците". По време на историческото представяне на Германия на Световното първенство в Бразилия, не се намери нито един футболист, който да надмине показаните качества и умения от Кроос, имайки предвид, че Харивер Масчерано и Пол Погба също се представиха доста впечатляващо. Унижаващия спектакъл, който Германия изнесе на "Селесао" в Бело Оризонте, беше изцяло дирижиран от Тони Кроос, който се превърна в своеобразен двигател и подбудител в тази незабравима нощ.


Със сигурност някои от вас помнят, че в този сблъсък Кроос играеше в партньорство със Сами Кедира и Бастиан Швайнщайгер, които бяха до известна степен облекчени в отбранителните си действия, благодарение на добрата игра в по-предни линии, която "Маншафта" предлагаше. Някои футболни анализатори се изказаха тогава, че Кроос притежава мозък, който с никакви затруднения може да направи дисекция на противниковата защита и същевременно да извърши хирургически точен пас, който същевременно бива окомплектован с невероятна простота на движението. Тази същата простота, която показват може би най-добрите централните полузащитници - Андреа Пирло и Шави. Определено може да се заяви, че той, в комбинация с Лука Модрич, образуват един много добър дует, който помага при изнасянето на топката от полузащита в атака със светкавична бързина. 

В търсене на Лука

През миналия сезон, под ръководството на Карло Анчелоти, Кроос беше претоварен с доста повече задължения. Той изигра доста над 4500 минути, което определено се отрази на неговата психика, особено на позиция, която не му се нравеше. Съдбата му, като че ли беше придвидима, особено след привличането на Хамес Родригес, а след това и с напускането на Шаби Алонсо, който остави след себе си дупка в дефанзивната тактика на "мадридчани", която накой трябваше да попълни. 

По-рано, под ръководството на Пеп Гуардиола, Кроос натрупа достатъчно опит като дълбоко-изнесен полузащиник, поради което отредена му нова дефанзивна роля не му се харесваше. Много отбори по света упражняват тактика без ясно изразен дефанзивен халф, но това се постига, благодарение на доста добре сработени полузащитници, които успяват помежду си да разделят и разпределят отбранителни си функции. Именно, поради липсата на такива играчи, прекараното време от страна на Тони Кроос в Реал Мадрид не беше от най-любимите за него. Поглеждайки нещата от другия аспекет, Асиер Ияраменди е доста колеблив в отиграванията си, Кедира пък страда от желание и стимул за игра, а Лукас Силва е доста "суров" в представянето си. Това оказва невероятна тежест върху Лука Модрич, който трябва да облекчи товара, лежащ върху плещите на Кроос.
Toni Kroos, Pep Guardiola
От друга страна, това беше рядко постижимо сработване, поради факта, че хърватския национал често страда от контузии. Но пък от друга страна, не е изненада факта, че когато те играят заедно, Реал Мадрид изглежда неудържим. 

Барса-Кроос

Най-доброто представяне на "белия балет" определено беше в първото Ел Класико, което се състоя през месец октомври миналата година, когато те надиграха безмилостно Барселона, като "каталунците" нямаха отговор на изключително бързото игрово темпо на "мадридчани", което беше вследствие от халфовата линия на тима. С други думи казано - Кроос беше навсякъде. Той регистира 56 успешни подавания от общо 60, като единствено Андрес Иниеста и Даниел Алвеш постигнаха повече от него в същата вечер. Иниеста записа 57 паса от 65, а Алвеш 64 от 67, като 63 от подавания на бразилеца бяха по-скоро къси пасове, съответно към Меси, Ракитич, Бускетс или Суарес.  

Показаната ефективност от страна на Кроос обаче изискваше определена подкрепа. 25-годишният полузащитник беше заобиколен от Модрич и Иско, поради което успяваше да постигне изненадвадваща успеваемост при своите подавания. Те двамата осигуряваха нужните топки на Кроос, а от друга страна оказваха и нужния натиск върху халфовата линия на Барселона. И тримата се представиха на доста високо ниво и винаги поддържаха къса дистанция помежду си, като им позволяваше да комбинират без никакви проблеми. Но в крайна сметка това е просто "лукс", с който Реал Мадрид не разполага толкова често. 

Малко по-напред във времето, можем да отбележим добрата игра на Кроос в полуфинала на Шампионска лига срещу Ювентус. Тогава немският национал постигна 93% успеваемост на своите подавания, но пък тогава Серхио Рамос постигна още по-голям процент - 94. Но от това не бива да се правят задълбочени изводи, тъй като в този мач позиционирането и движението на Рамос не бе така благоприятно за Реал Мадрид, тъй като имаше известен спад в играта на "мадридчани" в отбрана. 

Ролята на Рафа

През сезон 2014/2015 Реал Мадрид игра цели седем пъти срещу своите елитни съперници (Барселона, Атлетико Мадрид, Валенсия, Ювентус), като в тях отбора постигна 2 победи и други 2 равенства. Това представяне беше една от основните причини за уволнението на Анчелоти, но това задълбочава проблема в друг по-друг аспект. Във всяка загуба в тези големи мачове, Модрич не е бил на разположение, а Кроос е бил "натоварен" с допълненителни задължения, налагайки се да играе редом с Рамос, Ияраменди или Кедира.
Toni Kroos, Luka Modric
Основният проблем на Реал Мадрид през миналия сезон беше липсата на подходящ дефанзивен халф - проблем, който Анчелоти не успя да отстрани. Като цяло това е минус, който дава своето отражение върху играта на целия тим, започвайки от центъра на халфовата линия, разпостранявайки се напред до Гарет Бейл, Карим Бензема и Кристиано Роналдо. Триото на "белия балет" е най-силно, когато бива стимулирано от добре представяща се полузащитна линия, осигуряваща нужната дефанзивна стабилност и подрекрепяйки ги с точни подавания.

Умее ли Реал Мадрид да се справи с това? За момента новият мениджър Рафаел Бенитес заяви, че ако отбора желае Кроос да заеме друга позиция от сегашната на дефанзивен халф, то определено отбора трябва да си осигури услугите на негов заместник.

Последните спекулации твърдят, че Реал Мадрид следи изкъсо Лукас Биглиа от Лацио, но поне засега се правят и правилни стъпки, каквато е връщането обратно в отбора на Касемира, чийто наем в Порто приключи. Той може би не е един от най-добре подготвените за тази позиция в Реал, нито пък е известен с добрия си игрови поглед, но е завидно стабилен в срещите, в които му се дава шанс. Следващата загадка пред Рафа ще бъде как да изкара най-доброто от Тони Кроос?.....  

  Сподели
233