В Испания се страхуват от новия договор на Висшата лига


Н. Гавазов

В Испания се страхуват от новия договор на Висшата лига

Президентът на испанската Примера дивисион Хавиер Тебас предупреди Реал Мадрид и Барселона, че суперзвезди като Кристиано Роналдо и Лионел Меси в скоро време могат да напуснат шампионата и да заиграят във Висшата лига на Англия. Тази седмица най-популярното първенство в света - Висшата лига на Англия - сключи разкошен тригодишен контракт за продажба на телевизионна трансланция на стойност 5.136 милиарда паунда. Това означава, че от сезон 2016/17 клубовете от английския елит ще получат допълнителни печалби от по 70% от досегашните си доходи.

Съвършено различна е ситуацията в Ла Лига, където по-голяма част от доходите се прибира от Барселона и Реал Мадрид. Естествено, това влияе на привлекателността на испанското първенство в очите на телевизионната аудитория - не е тайна, че в момента един мач от Примера дивисион се продава по-евтино от срещите в Англия, Италия, Германия и Франция, а по зрителска аудитория Ла Лига се нарежда дори след бразилската Серия А.

Тебас знае за всичко това и не крие безпокойството си.

"Могат ли звездите на Барселона и Реал да се отправят към Англия? Да, мисля, че могат. Имаме сериозен проблем, след година няма да сме най-доброто първенство в света. Цената ни на пазара силно пада, защото Висшата лига подчини глобалната телевизионна аудитория и прибра всички договори. Ако в скоро време не започнем централизирано да продаваме правата за транслация, в испанския футбол ще се появи сериозен проблем", заяви Тебас.

 

  Сподели
76