В Испания готвят революционни промени за ТВ правата


Н. Гавазов

В Испания готвят революционни промени за ТВ правата

Вицепрезидентът на Барселона Хавиер Фаус разказа за възможните изменения в системата за разпределение на доходите от продажба на телевизионни права на мачове от Испания. Както е известно, сегашната система, от която най-много се облагодетелстват Реал Мадрид и Барселона, постоянно е критикувана от експерти и различни представители на футболната общественост.

Според всеобщото мнение, това води до намаляване на конкурентоспособността на отборите, от което спада популярността на Примера дивисион.

"Това положение, когато два клуба получават повече от всички останали ще се промени. Барселона оглавява група от около 30 клуба, които искат телевизионните права да са обединени в общ пул, както е в Англия и Германия. Това ще позволи по-балансирано да се разпределят доходите между клубовете и ще направи лигата по конкурентноспособна", заяви Фаус.

"Тази мярка ще помогне на всички. Но все пак не бива да се забравя, че интересът към испанския футбол в света на първо място се опира на марките Барселона и Реал Мадрид", допълни вицепрезидентът на каталунците.

"Новата система на разпределение на доходите ще бъде приета в течение на една-две години и ще започне работа от 2016 година. Ние продължаваме да обсъждаме този въпрос с други клубове, с лигата и с правителството. Всички се движим в една посока - има само някои различия в позициите", каза още Фаус.

 

  Сподели
190