Какво да очакваме от новия сезон в Ла Лига?


Н. Гавазов

 Какво да очакваме от новия сезон в Ла Лига?

Стартира поредният сезон в Примера дивисион. Мнозина определят турнира като борба между два отбора, но това не е точно така, защото тук има и други тимове освен Реал Мадрид и Барселона. FUTBOL TV представя своята гледна точка относно това какво да очакваме през новата кампания в Примера дивисион.

 

Кой ще спечели Ла Лига през 2023/24?

Обичайните отбори, които водят битката за титлата в първенството на Испания са Реал и Барселона, а в особено успешните сезони към тях се присъединява Атлетико Мадрид. За последно отбори извън тази тройка спечелиха титлата в началото на 2000-те - тогава Валенсия и Депортиво се намесиха в борбата на грандовете за няколко години.

И сега основният фаворит в надпреварата за титлата през сезон 2023/24 е Реал Мадрид, който загуби твърде рано от каталунците през миналата кампания и завърши на второ място, с десет точки зад "блаугранас".

Това лято колективът на Карло Анчелоти стана по-силен, въпреки неочакваното заминаване за Саудитска Арабия на голмайстора от последните години Карим Бензема и напускането на Марко Асенсио. Освен тях си тръгнаха и нападателите Еден Азар и Мариано Диас, защитниците Хесус Вайехо и Рафа Марин, както и халфът Антонио Бланко.

За да затворят дупката в атаката, опитните Хоселу и Браим Диас се завърнаха в мадридския клуб, Фран Гарсия е нов ляв бек, "турският Меси" Арда Гюлер бе купен за фланга на полузащитата, а главният трансфер на лятото е на Джуд Белингам, към когото през последните няколко години всички европейски топ клубове проявяваха интерес. А има и Килиан Мбапе, който все още може да се премести от Париж в Мадрид това лято. Пристигането на Белингам е още един ясен знак за процеса на подмладяване, през който преминава халфовата линия на Реал Мадрид. Играчи като Камавинга, Орелиен Чуамени и Феде Валверде са готови да поемат главните роли, докато ветераните Тони Кроос и Лука Модрич ще бъдат ротационни играчи.

Тъй като това вероятно ще бъде последният сезон на Карло Анчелоти в Реал Мадрид, преди да поеме Бразилия, италианецът ще напусне с положителна нотка. Той има всички средства да направи това - ако вгради Белингам в схемата си, без да намалява потенциала на Винисиус Жуниор.

Перспективите пред миналогодишния шампион Барселона не са толкова розови. Отборът на Шави все още страда от сериозни финансови затруднения, което накара ветераните Серхио Бускетс и Жорди Алба да напуснат тима. Защитникът новобранец Хулиан Араухо веднага бе даден под наем на Лас Палмас, но евентуалното преминаване на Усман Дембеле в ПСЖ бе като гръм от ясно небе за каталунците.

Не мина и без новаци - Илкай Гюндоган дойде като свободен агент от Ман Сити в блясъка на златния требъл, халфът Ориол Ромеу беше върнат от Хирона, а Иниго Мартинес подсили защитата. Плюс това Бернардо Силва и Жоао Кансело са на път да дойдат.

Но основният проблем за Барса сега не е покупката, а регистрацията на играчи, които да играят в Ла Лига. Както и преди година, има сериозни проблеми с това, а всичко заради финанси - няколко дни преди началото на новия сезон каталунците имаха регистрирани само 13 футболисти и нито един от новодошлите.

Барселона разчита на две неща, които да се случат през следващите дни, за да могат да регистрират всички свои играчи преди началния мач в неделя, 13 август. Те трябва да завършат няколко продажби на играчи  и да сключат инвестиционен договор за 65 милиона евро с германски фонд за закупуване на 16% от Barca Studios. Ако някое от тези условия не е изпълнено, те ще трябва да изберат кой да се регистрира. А в договора на Гюндоган например има клауза, според която той може да напусне отбора, ако Барса не го картотекира до неделя.

Освен всички проблеми на Барселона, те ще играят домакинските си мачове на Олимпийския стадион в Монтжуик, докато "Камп Ноу" е в ремонт. По-малкият капацитет на арената и пистата около игрището явно ще окажат влияние върху динамиката на играта и резултатите. След всичко казано по-горе, не е изненадващо, че шансовете на Барса да спечели титлата се оценяват на почти половината от тези на Реал Мадрид.

Почти същите перспективи са за Атлетико Мадрид, до голяма степен защото хората на Диего Симеоне бяха най-добрият отбор в лигата през втората половина на миналия сезон. Но провалената първа част не им позволи да заемат място по-високо от третото.

Играта на защитника Марио Ермосо се подобри значително, докато възпитаникът на академията Пабло Бариос добави енергия и качество в средата на терена. Е, един от най-важните играчи на Атлетико Мадрид през миналия сезон беше Антоан Гризман, който записа 15 гола и 16 асистенции.

Това лято Чаглар Суюнджу, Сесар аспиликуета и Хави Галан дойдоха, за да подсилят дефанзивните способности на "дюшекчиите", докато крилата Родриго Рикелме и Самуел Лино, които се завърнаха от периоди под наем, ще подкрепят атаката. Но големият въпрос остава: как да се реши проблемът с Жоао Фелиш? Португалецът се завърна след разочароващ период под наем в Челси, но Диего Симеоне все още не се нуждае от Жоао. И ако Атлетико не успее да изкуши някой саудитски клуб да купи Фелиш, рекордното попълнение за клуба ще продължи да се цупи на пейката.

 

Кой ще завърши в топ 4 и в зоната на евротурнирите?

Реал Сосиедад прогресира стабилно под ръководството на Иманол Алгуасил, завършвайки последователно на 6-то, 5-то и 5-то място, а след това в крайна сметка се изкачи в топ 4 през миналия сезон и се класира за Шампионска лига. Сега баските трябва да се представят добре в евротурнирите и да запазят позициите си в Ла Лига и в светлината на това загубата на Давид Силва, който прекрати кариерата си поради контузия, бе сериозен удар. На отбора на Сосиедад му липсва дълбочина, за да играе на два фронта след напускането на Асиер Ияраменди и Александър Серлот, въпреки че Андре Силва изглежда като подходящ заместник. Алгуасил подписа с Хамари Траоре на позицията на десния бек, а завръщането на Омар Садик от контузия в коляното ще даде на отбора от Сан Себастиан повече офанзивна гъвкавост.   Ключовият играч на Сосиедад през миналия сезон бе младият японски талант Такефуса Кубо, който премина през академията на Барселона. Микел Оярсабал и Мартин Субименди са двама други изключителни домашни играчи, които заслужават внимание и с които се свързват надежди.

Виляреал стигна до Лига Европа през миналия сезон от пето място, но през лятото "жълтата подводница" претърпя серия от загуби, най-сериозните от които бяха напускането на Пау Торес в Астън Вила, Никълъс Джаксън в Челси и Самуел Чуквезе в Милан, както и прекратения наем на Джио Ло Селсьо. Треньорът Кике Сетиен обаче направи някои интересни покупки, привличайки Серлот, полузащитника на Райо Валекано Санти Комесаньо и Денис Суарес от Селта. "Жълтата подводница" все още разполага с много опитни играчи в лицето на Раул Албиол и Дани Парехо, но най-големият ключ към успеха на Виляреал в битката за място в челната четворка се крие в поддържането на Жерар Морено във форма. Когато нападателят-ветеран не е контузен, той е един от най-добрите играчи в лигата на своя пост.

Бетис е ограничен с парите както повечето отбори в Ла Лига, но севилци се справят добре, опирайки се на свободни агенти и наеми. Те продадоха Серхио Каналес на Мексико, но Иско и Марк Рока идват, за да добавят дълбочина и ниво в халфовата линия, докато защитниците Марк Бартра и Хектор Белерин се завръщат в клуба, за който вече са играли. Към защитната линия се присъедини и Чади Риад от Барселона Б. Много зависи от формата на плеймейкъра Набил Фекир, който отсъства дълго време заради контузия.

Севиля завърши четвърти в продължение на три последователни сезона, преди да преживее кошмарна кампания, в която смени трима треньора и завърши 12-и, най-слабо класиране от 2001 г. В същото време, под ръководството на Хосе Луис Мендилибар, андалусийците не само се спасиха от изпадане, но спечелиха билет за Шампионска лига, правейки го в свой собствен стил - за пореден път спечелиха Лига Европа. По пътя те победиха Манчестър Юнайтед, Ювентус и победиха Рома на финала с дузпи. След напускането на трансферния гуру Мончи като спортен директор, Севиля бе невидим на пазара, подписвайки само със защитниците Лоик Баде и Адриа Педроса. Но андалусийците могат да разчитат на огромния опит и умения на Хесус Навас, Фернандо и Иван Ракитич. Мароканецът Юсеф Ен-Несири все още ще отговаря за головете, но крилото Лукас Окампос е може би най-интересният играч на Севиля, завърнал се на мястото си след шест месеца в Аякс, които очевидно бяха грешка.

 

Отбори, които могат да изненадат

Хетафе, който завърши 15-и през миналия сезон, се представи доста под потенциала си. До голяма степен поради факта, че ръководството на клуба се забави до април с уволнението на Кике Санчес Флорес, въпреки слабия футбол, слабите резултати и нарастващия конфликт с феновете. Клубната легенда Хосе Бордалас, който изведе Хетафе до ръба на безпрецедентната квалификация в Шампионска лига по време на първия си период начело, се притече на помощ и ги спаси от изпадане в последния кръг. През новия сезон може да се очаква "сините" да завършат в средата на таблицата благодарение на ефективния дефанзивен футбол на Бордалас. Единствената пречка може да бъде контузия, заради която турският нападател Енес Юнал ще пропусне първия полусезон.

Говорейки отбори-загадки, никой не очакваше Хирона да завърши 10-и миналия сезон, но оттогава те продадоха защитника Ориол Ромеу на Барселона, с Тати Кастеланос и Родриго Рикелме, които се завърнаха от периоди под наем в съответните си клубове. Треньорът Мичел обаче донесе стабилност и атрактивен стил на игра на Хирона и "бяло-червените" подписаха с няколко интересни играчи: защитника на Байерн Дейли Блинд, полузащитника на Барса Пабло Торе и нападателя на Днепър Артем Довбик. Представянето на последния ще бъде особено интересно - украинецът трябва да измести Кастеланос като доставчик на голове.

Миналият сезон бе един от най-добрите в 103-годишната история на Осасуна, тъй като тимът завърши седми и се класира за Лигата на конференциите и достигнаха втория си финал за Купата на Краля, където загубиха с 2:1 от Реал Мадрид. Ще бъде трудно да бъде повторен такъв успех, но е напълно възможно тимът да завърши в горната половина на таблицата. Защитниците Хоан Мохика и Алехандро Катена изглеждат като подходящи попълнения към отбора и трябва да се впишат в динамичния и зрелищен футбол на Осасуна. Експлозивният Чими Авила не влизаше често в титулярния състав миналия сезон, но 21-годишният плеймейкър Аймар Ороз напредва бързо. Нападателят Анте Будимир е основната голова заплаха, както и капитанът Давид Гарсия, един от най-добрите централни защитници в лигата.

 

Кой е застрашен от изпадане?

Най-лоши шансове за оцеляване традиционно имат новаците, идващи от Сегунда, като този сезон това са Гранада, Лас Палмас и Алавес. Последният спечели повишение благодарение на дузпа в 129-та минута, отсъдена след проверка на VAR в реванша от финалния плейоф срещу Леванте.

Не е изненадващо, че Алавеас се смята за основния губещ през предстоящия сезон. Резултатите на треньора Луис Гарсия Плаза в Примера са меко казано смесени, а отборът е доста слаб. Може да се открои само лявото крило Луис Риоха, който отбеляза 10 гола в Сегунда през миналия сезон. През лятото от Реал Мадрид дойдоха 23-годишният Антонио Бланко, навремето смятан за един от най-популярните млади халфове в Испания, и 21-годишният Рафа Марин, централен защитник, който е силен за годините си. Атаката трябваше да бъде подсилена от нападателя на Атлетико Мадрид Джулиано Симеоне, но той получи ужасяваща фрактура на глезена по време на предсезонната подготовка и ще отсъства от четири до шест месеца.

Лас Палмас няма по-добри перспективи. Бившият треньор на Барселона Б Гарсия Пимиента пое отбора, когато той бе на осмо място, но стигна до плейофите през първия си сезон и го класира до Ла Лига през втория си сезон. Вярно е, че "жълтите" имат сериозни проблеми с представянето - в 42 мача през миналия сезон отбелязаха само 49 гола. За да реши този проблем, Лас Палмас привлече наведнъж трима бивши нападатели на Барселона - Мунир Ел Хадади, Сандро Рамирес и Кристиан Ерера. Сега остава да видим как ще се представят тези нападатели, защото основно от тях зависи оцеляването в елита.

Гранада, водена от бившия мениджър на Леванте Пако Лопес, прекара само една година във втора дивизия, след като изпадна в края на сезон 2021–22. В клуба се надяват, че завръщането им в елита ще продължи по-дълго, но перспективите  са мрачни. Албанският нападател Мирто Узуни се присъедини към Гранада през същия сезон, когато изпаднаха от Ла Лига, но през миналия сезон той стана голмайстор на Сегунда с 23 гола. Головете му ще бъдат ключът към надеждите за оцеляване на Гранада. Трябва да помогнат и летните попълнения - опитният полузащитник Жерар Гумбао и защитник Хесус Вайехо, взети под наем от Реал Мадрид.

Алмерия почти изпадна през миналия сезон, след което опитният Висенте Морено замени Руби като мениджър. Нападателят Луис Суарес  може да се окаже солидно попълнение от Марсилия, след като наемът му стане постоянен, въпреки че загубата на Ел Билал Туре от Аталанта ще се усети в нападателната линия. Най-вероятно Алмерия отново ще участва в борбата за оцеляване.

Предишният мениджър на Райо Валекано, Андони Ираола, направи чудеса, като вдъхна зареждащ, агресивен, атакуващ футбол в отбора и го накара да се стабилизира в средата на таблицата, а преди две години стигна до полуфиналите на Купата на Краля. Но Ираола замина за Борнемут, а работата на Франсиско Родригес, който го замести, не вдъхва особено доверие. Освен това Райо загуби трима ключови играчи: левият бек Фран Гарсия, полузащитникът Санти Комесаньо и защитникът Алехандро Катена. Бранителят Пача Еспино, привлечен от Кадис, е добре дошло попълнение, но като цяло отборът е по-слаб и може да се окаже в битка за оцеляване.

  Сподели
650