Барселона и Реал Мадрид получили по-малко пари от клубовете от топ 6 в Англия


Н. Гавазов

Барселона и Реал Мадрид получили по-малко пари от клубовете от топ 6 в Англия

Приходите на испанските  клубове от транслация на мачовете сериозно отстъпват на клубовете от Висшата лига на Англия, съобщава Marca.

Напомняме, че пазарът на мачовете в Острова е за над 3 милиарда евро, докато този в Испания е 1.4 милиарда евро, като според специалисти тази разлика ще се увеличава заради по-големия интерес към двубоите от Висшата лига на Англия, по-голямата конкуренция в английското първенство и по-голямото качество на срещите.  

Към момента дори флагманите на испанския футбол изостават от шестте най-добри клубове на Острова по отношение на парите. При това, двубоите на Реал Мадрид и Барселона се излъчват всяка седмица в Испания, докато това не важи за представителите на Премиършип.

Например, Барселона е получила най-много средства от тв-права от всички испански клубове - 166 милиона евро. На второ място е Реал Мадрид със 155 милиона евро. Що се отнася до Висшата лига, лидер там е Ливърпул със  179 милиона евро, Манчестър Сити - 178 милиона евро, Челси - 172 милиона евро, Тотнъм - 171 милиона евро, Манчестър Юнайтед - 168 милиона евро, Арсенал - 167 милиона евро. Тези суми ще нараснат след 2020 година, когато ще влезе в сила новият договор за транслация на срещите от Острова.

Друга съществена разлика между двете първенства е дисбалансът при разпределението на доходите.

Третият по този показател в Испания - Атлетико (119 милиона евро) - в Англия ще бъде предпоследен  в класацията на клубовете за приходи  от телевизия. Само Хъдърсфийлд Таун (114 милиона евро) от клубовете от Висшата лига е получи по-малко от "дюшекчиите". По-рано стана известно, че приходите на четвъртите и петите по този показател в Испания - Севиля и Валенсия взети заедно - са по-малко от доходите на Барселона.

Към момента Примера дивисион се нарежда на четвърто място по приходи от продажба на мачове, след Германия и Италия. Безапелационен лидер в това отношение е Англия.

  Сподели
306