Моуриньо: Ставам фанатик за моя Реал


.

Моуриньо: Ставам фанатик за моя Реал

Срещата с Жозе Моуриньо е в елегантно кафене в центъра на Милано. Изтича последният му ден в града (сряда), който бе негов дом в продължение на 2 г. Ако всичко върви по план, от понеделник Жозе започва да планира сезона на Реал М.

- Какъв стил на игра искате за вашия Реал?
- Ще бъде балансиран отбор. Отбор, който играе да печели титли, трябва да знае качествата и слабостите си и да действа като едно цяло. Отбор, който иска да печели титли, трябва да печели мачове, а отбор, който иска да печели мачове, трябва да играе добре. Ще бъдем отбор със собствена физиономия, няма да копираме другите.

- Смятате ли, че можете да се сработите с генералния директор Валдано?
- Моят и неговият пост са напълно съвместими. Той знае, че трябва да уважава самостоятелността на останалите. Не вярвам, че един спортен директор ще поиска да влезе в съблекалнята да говори с играчите. Може да говори за трансфери и такива неща - неговата работа е ясно ограничена.

- Какви са плановете ви по отношение на ветераните Раул и Гути, чиито договори с Реал вече приключват?
- Ветераните заслужават да бъдат щастливи. И могат да бъдат щастливи, като играят за друг отбор или като заемат друг пост в отбора, който дълго е бил техен дом.

- В предишните ви отбори налагало ли ви се е да взимате подобни решения?
- Матераци бе щастлив да играе една минута във финала на Шампионската лига, както и Кордоба. Аз никога не съм имал проблеми с играч в подобно положение, защото той трябва да приеме положението си. Ако един 36-годишен футболист иска да бъде титуляр във всички мачове... Вижте, такива като Малдини и Санети са малко. Играчът трябва да бъде честен спрямо себе си и спрямо отбора. За мен Гути е вече вън от Реал. Четох изявленията му и за мен те са показателни. Той се прости с публиката, направи почетна обиколка на терена... Ако после реши да си промени мнението, това вече не важи. Аз харесвам хора, които казват само една дума и продължават напред. Раул обаче остана мълчалив и аз още не съм чул какво е решил.

- Как ще успеете да накарате играчи като Игуаин, Кака и Кристиано да се жертват повече в защита?

- Лесно. Отборът е едно цяло. По същия начин, както нападателите искат другите линии да работят за тях, ще има моменти в мача или през сезона, в които те ще трябва да се жертват за благото на отбора. Помня един мач с Челси, в който останахме с 10 души. В този момент Тери стана вратар и веднага видях как Дрогба вдигна ръка, с което искаше да ми каже: "Аз ставам централен защитник." Така играхме също и срещу Барселона тази година. Ето това е отбор.

- Вие винаги се стремите да привлечете атаките към себе си, за да предпазвате играчите си от външни дразнители. Поради което винаги си търсите някой външен враг. В Испания врагът Барселона ли ще бъде?
- Не харесвам такива неща. Аз не съм враг на никого, не съм антибарселонист в никакъв случай, както не съм анти-Атлетико или анти-Милан. Аз не съм анти на никого. Аз съм фанатик на Интер, а занапред ще бъда фанатик на Реал. Никъде не съм искал да си създавам врагове, никога не съм имал такива намерения.

- Президентът на Барселона Лапорта заяви, че дори синът ви е от Барселона...
- Моят син не е от Барселона, той е от татко си и знае кой уважава баща му и кой заслужава неговата подкрепа и страст. Той не може да бъде привърженик на един клуб, който обиждаше неговия баща 90 минути. Той харесва Порто, Челси и изживя с огромна страст престоя в Интер. Сега е от Реал (Мадрид), това е неговото настояще.

- Кажете честно: способен ли е Реал да спечели трите титли?
- Само един отбор на върха може да спечели трите титли. Ако Реал се превърне в такъв отбор, защо да не спечели требъл.

- Според вас как трябва да се подсили Реал?
- Искам 3-4 футболисти за защитата, които да ни подобрят и атаката.

- Диего Милито? Майкон?
- Като централен нападател Милито си има всичко. Фантастичен е. Но мисля, че един футболист, влязъл в историята на Интер, трябва да остане там. Клубът не може да си позволи да го пусне. Милито е Интер. Разбира се, че бих искал да дойде с мен, но Милито е от Интер, трябва да остане, да подпише нов договор и да печели повече пари. Майкон е изключително силен, с фантастични качества, бек, който вкарва 6-7 гола на сезона, и то не от статични положения. Сега е моментът да изживее нещо ново. Няма да кажа, че не бих искал да го видя в Реал.

- След като бяхте треньор в Португалия, в Англия и в Италия, нуждаете ли се от ново предизвикателство?
- Преди 4-5 месеца реших да си тръгна от италианския футбол, в който човек може бързо да се износи. Резултатите улесниха напускането ми, макар че накрая не исках да мисля за това, защото играехме за много титли до самия финал.

- Кога всъщност взехте решението да си тръгнете?
- Преди финала (с Байерн) решението ми вече беше взето. И след мача в Интер бяха наясно, че не го правя за нов договор, нито за пари, и че няма да променя решението си.

- Какво можете да дадете на Реал от себе си?
- Ще му дам това, което дадох на всичките клубове, в които съм работил: абсолютно всичко от себе си. Аз залагам своята репутация, живея в клуба много часове и моят личен живот в крайна сметка страда. Моят живот, това са моето семейство и клубът ми. Няма да имам време да се разхождам из Мадрид, нито да играя тенис или голф. Обещавам да се посветя напълно на клуба.

"Ас"

Г. Балаге, М. Сайнс

източник: в-к 7 дни Спорт

  Сподели
102