Развод по немски или краят на една седемгодишна епоха


Н. Гавазов

Развод по немски или краят на една седемгодишна епоха

Вчера Борусия Дортмунд официално обяви, че се разделя с Юрген Клоп, при това инициативата дойде от старши-треньора на отбора, което няма как да не предизвика въпроси. Събитие, което надхвърля мащабите на Германия, защото всички неутрални зрители в Европа с интерес наблюдаваха как отборът се биеше с по-големите и по-богати клубове.

Приказката за немската Пепеляшка е известна на всички, като принцът в нея е именно 47-годишният специалист. Треньор, който не познава умора, притежаващ достойнство и мъжка чест. Клоп създаде топ-отбор, възроди Борусия и накара да се съобразяват с неговите футболисти във всяка една точка на Европа. Седем години на "Сигнал Идуна Парк" си е цяла епоха, която дълго ще се помни. За съжаление, приказката свърши. До края на договора на Клоп с клуба остават още три години. Защо тогава се стигна до този край? А какво очаква страните след вчерашната новина?

Ако сложим настрана емоциите, решението на Клоп е напълно логично. Още повече, че специалистът се е опитал да напусне клуба още през миналия сезон, но е бил убеден да остане.

Заедно с Борусия Клоп спечели абсолютно всичко, освен Шампионска лига. За всички обаче е ясно, че през следващия сезон Борусия ще остане извън този турнир, а и в близко бъдеще едва ли отборът ще е близо до триумф в Европа. Две титли в Германия, финал в Шампионска лига. Клоп извлече максимума от колектива, при това ресурсите на "жълто-черните" ставаха все по-ограничени. Специалистът безпомощно гледаше как всяко лято губи най-добрите си играчи, същите, които при него израснаха до топ футболисти. При това новите попълнения по никакъв начин не успяха да заменят заминалите и да издигнат тима на по-високо ниво.

Сегашният сезон пък показа, че в отбора липсва мотивация. Тя се виждаше единствено в Шампионска лига, но в сблъсъка с Ювентус се видя, че Борусия няма и потенциал да направи нещо сериозно в Европа. Може би точно тогава Клоп е разбрал, че е време да си тръгне. А може и по-рано, като специалистът вероятно е искал да измъкне тима от блатото на изпадащите. Истината е, че Юрген загуби възможността планомерно да развива отбор в Дортмунд, превръщайки се в обикновен кризисен треньор, при това с ограничен бюджет.

Логично е тогава да попитаме, каква ще е следващата крачка на Клоп? Според неговите думи, той не е контактувал с друг клуб, не е мислил къде ще реализира своите идеи, сигурен е само в това, че няма да си вземе отпуск. Ясно е, че на такива пресконференции като вчерашната се казва само това, което е изгодно на страните. В този смисъл Юрген излъга, а ние само може да гадаем накъде ще се отправи немецът.

И все пак, човек не трябва да разсъждава много, за да се досети кой ще бъде най-вероятният избор на Клоп. Специалистът ще отиде в топ отбор, където не се разделят с лидерите, осигурява се най-необходимото за сезона, а и се купуват класни играчи. С една дума, треньорът трябва да докаже на новото си работно място, че наистина е специалист от световна класа, като ограничените ресурси на Борусия са били основен фактор да не триумфира в Европа, т.е, че не той е престанал да съответства на немския вицешампион.

От казаното по-горе следва, че най-очевидният вариант за продължаване на кариерата на Клоп е Манчестър Сити. "Гражданите" вече търсят нов мениджър, който да замени провалилия се Мануел Пелегрини. От друга страна Юрген само може да мечтае за такава работа: той спокойно може да си гради отбора, без да изпитва страх, че в края на сезона ще загуби лидера си. Освен това амбициите на Сити напълно подхождат на немеца. "Гражданите" се опитват да направят пробив в Европа и не само това, а да спечелят Шампионска лига, с което ще се легитимират като европейска сила. Същото иска и загубилият финала през 2013 година специалист. И на последно място, Юрген ще получи ресурси, за които само е сънувал.

Ливърпул и Арсенал? И в двата клуба позициите на мениджърите са стабилни, освен това, при цялото уважение към техните фенове, целите пред мърсисайдци и "артилеристи" не са спечелване на Шампионска лига. А Клоп се цели именно в тази посока. Впрочем, Арсенал е по-близо до идеите на немеца и отборът със сигурност ще израсне под ръководството на Юрген, но едва ли Венгер доброволно ще напусне своя пост, макар че това е най-добрият начин за Арсен да докаже, че наистина обича клуба.

Другият топ отбор е ПСЖ, където смяната на Лоран Блан чука на вратата. Няма съмнение, че при освобождаване на Блан клубните босове ще направят всичко възможно, за да подпишат с Клоп. Но вариантът с Франция е скучен за Юрген и поради това едва ли немецът ще се озове в Лига 1.

Относно Испания, там мястото на Диего Симеоне в Атлетико е бетонирано, Реал готви Зинедин Зидан за наследник на Анчелоти, а в Барселона продължават да мислят, че успехите на тима ще дойдат с Луис Енрике.

Напълно е възможно и друго развитие на ситуацията. Клоп все пак може да си вземе едногодишен отпуск, да си почине, а от следващия сезон да се завърне към работа. И нека не забравяме, че през 2016 година изтича договорът между Пеп Гуардиола и Байерн...

Относно Борусия, вчерашната новина е сериозен удар за клуба. Оттук нататък не е ясно, как дортмундчани ще задържат своите лидери без Шампионска лига и без Клоп, който бе гарант за това, че отборът ще се бори за успехи. Матс Хумелс и Илкай Гюндоган вече се свързват с други тимове. Марко Ройс продължава да е интересен и няма съмнение, че в отсъствието на Юрген футболистът ще бъде атакуван с предложения. А има и други добри играчи, които привличат внимание.

Относно наследника на Клоп, той на-вероятно ще се казва Томас Тухел. Борусия няма да си позволи скъпо и гръмко име, а ще заложи на специалист, който предпочита сам да си гради звездите и отбора. 41-годишният Тухел, който изкачи Майнц 05 до пето място в Бунделигата, вече доказа, че е съзрял за най-големите клубове в Германия.

Подобно на своя предшественик, който е готов да приеме предизвикателства зад граница. И да продължи да радва неутралните зрители със своята енергия и поведение.

 

  Сподели
330