От герой за Ливърпул до проблем за Байерн


Н. Гавазов

От герой за Ливърпул до проблем за Байерн

Покупката на Садио Мане от Байерн Мюнхен за £35 милиона първоначално се смяташе за една от доходоносните сделки през летния трансферен прозорец на 2022 г., тъй като нападателят отказа удължаване на договора с Ливърпул, за да поеме ново предизвикателство на "Алианц Арена".

Мане спечели място сред елитните нападатели в Европа по време на шестте си години на "Анфийлд", отбелязвайки 120 гола в 269 мача, покорявайки Висшата лига и Шампионска лига. За това и толкова много се говореше за този трансфер, а феновете на мърисайдци се чудеха как така ръководството на Ливърпул се раздели с един от символите си

Босовете на Байерн от своя страна се надяваха, че героят на "червените" ще помогне да се запълни празнината, оставена от Роберт Левандовски, който премина в Барселона малко след пристигането на Мане в Германия. Първите признаци бяха положителни: в първите шест мача новакът вкара пет гола, като веднага попадна в стартовия състав на Юлиан Нагелсман.

Головете на Мане обаче бързо пресъхнаха и той бе изправен пред много критики след слабото представяне при победата с 2:0 от груповата фаза на Шампионската лига срещу Барселона. Първото публично недоволство на Нагелсман дойде именно след тази среща, в която Садио не отправи нито един удар към вратата на съперника.

"Бих искал той да се концентрира повече върху определени неща“, каза треньорът.

Седем месеца по-късно Мане се превърна в сянка на играча, който бе в Ливърпул. Съобщава се също, че 31-годишният играч е имал опустошително въздействие върху атмосферата в съблекалнята и тъй като сезонът на Байерн наближава критична крайна фаза, бъдещето му в клуба е под съмнение...

 

Проблемен характер

Нагелсман бе безмилостно уволнен от Байерн след загуба с 2:1 от Байер Леверкузен на 19 март, при която Борусия Дортмунд го изпревари на върха в таблицата.

По това време Байерн все още се състезаваше за требъл, но шефовете на баварците вече не вярваха на Нагелсман  и бившият мениджър на Челси Томас Тухел бе повикан да коригира посоката на движение.

В следващите дни стана ясно, че Нагелсман е загубил съблекалнята, а Мане и Лерой Сане са сред онези, които са искали той да напусне.

Според различни германски източници, близки до мюнхенци, Мане е участвал в яростен спор с германския треньор след победата на Байерн над Пари Сен Жермен в реванша от осминафиналите на Шампионска лига, оплаквайки се, че е оставен на пейката.

Под ръководството на Тухел Мане започна начисто, новият треньор при пристигането си в Байерн го подкрепи, давайки му шанс да затвори устата на критиците си.

 "Дори на неговата възраст винаги е необходимо време за аклиматизиране след смяната на клуба. Това може да отнеме време. Няма съмнение относно неговото ниво и какво може да ни донесе то", заяви Тухел.

Оттогава Байерн отпадна от Купата на Германия и Шампионска лига, а Мане не само, че не успя да повлияе върху играта на своите, но се забърка в скандал със Сане. Съобщава се, че конфликтът между двамата играчи е ескалирал в съблекалнята и Мане е ударил Лерой в лицето, преди да бъдат разтървани. Резултатът от всичко е повишаване на напрежението, разкъсана устна за германеца и голяма глоба за африканеца.

Лошият късмет също изигра роля в разочароващия първи сезон на Мане в Байерн. Той бе контузен при победата с 6:1 над Вердер Бремен на 8 ноември и впоследствие претърпя операция на разкъсано сухожилие на дясната фибула. Генералният секретар на ФИФА и бивш сенегалски дипломат Фатма Самура обобщи настроенията на цялата нация след новината: "Ще използваме знахари. Не знам (дали са ефективни), но в случая все пак ще ги използваме. Надяваме се на чудо. Той трябва да е на Световното!".

Първоначално Мане все пак бе включен в окончателния състав на Сенегал за Световното първенство през 2022 г. след контузията, но Байерн потвърди, че той няма да може да се състезава след операцията. "Лъвовете от Теранга" успяха да преминат през груповата фаза за първи път от 2002 г. в отсъствието на Мане, но в крайна сметка бяха изхвърлени след загуба с 3:0 от Англия на осминафиналите, като крилото бе принудено да гледа как работи по възстановяването си в Мюнхен.

След тримесечна пауза Мане най-накрая се завърна в края на февруари, но му беше трудно да възстанови формата си. Бившата звезда на Ливърпул стартира само в два от следващите осем мача на Байерн във всички турнири и записа само една асистенция за този период.

 

Проблеми с позицията в центъра

Мане в Ливърпул играе предимно отляво в унищожително ефективна предна тройка заедно с Роберто Фирмино и Мохамед Салах, но Юрген Клоп също го използва понякога като централен нападател с впечатляващи резултати.

Скоростта и ловкостта на Mane го превърнаха в кошмар за защитниците в битките един на един и той често беше изключително ефективен пред вратата поради способността си да завършва с двата крака.

Нагелсман със сигурност смяташе, че талантът му е най-подходящ за роля в централната атакуваща зона, но Мане не успя да запази окуражаващите си ранни резултати в Байерн.

Загубата му на форма накара бившия полузащитник на Ливърпул и Байерн Дитмар Хаман да се чуди още през септември дали се е вписал в играта на мюнхенския клуб.

"Не е интегриран. Той е в най-добрия си вид, когато се движи от фланга. Не ми изглежда щастлив. Сега никой не говори за Мане. Той изглежда изолиран и почти не участва в играта", коментира Хаман.

Запитан къде се чувства най-удобно на терена, Мане каза през октомври: "Моята позиция? Цял живот съм играл на левия фланг. Ако отборът има нужда от мен като централен нападател или дясно крило, ще бъда там".

Томас Мюлер и Ерик Максим Шупо-Мотинг водеха атакуващата линия, докато Мане беше контузен, а Серж Гнабри действаше като фалшива деветка от пристигането на Тухел на "Алианц Арена". В действителност Мане в профила си  остава крило - именно на тази позиция нанесе най-много щети на съперниците, докато играеше за Ливърпул.

 

Какво следва?

Според Sport 1 ръководството на Байерн е недоволно от дебютния сезон на Мане. Босовете очакваха повече от играч с толкова опит на най-високо ниво, а старанието му в тренировките също беше поставено под въпрос.

По принцип манталитетът на германците е да не се забъркват в скандали или ако има такива, те да бъдат прикривани и да остават далече от широката публика. А и местните папараци не са на висотата на британските си събратя.

За това и изпълнителният директор Оливер Кан бе дипломатичен: "Той все още търси себе си малко.Това е играч, който се нуждае от много подкрепа. Надяваме се, че рано или късно той ще ни помогне".

Въпросът е за кога? Апропо, днес стана ясно, че Челси преговаря с Байерн за трансфер на Мане. И изглежда, че сме свидетели на последните дни на сенегалеца в столицата на Бавария. А след това едва ли някой ще си спомня за времето на Садио в Мюнхен. Въпросът е африканецът да си е направил правилните изводи и да се реабилитира в друг столичен гранд. Остава да чакаме, за да разберем, дали наистина така ще се случи.

  Сподели
1402