Рефер в Германия върна отборите от тунела след използване на VAR


Н. Гавазов

Рефер в Германия върна отборите от тунела след използване на VAR

Майнц 05 удържа победа над Фрайбург в мач от 30-я кръг на Бундеслигата. Двубоят се проведе на "Опел Арена" в Майнц и завърши при резултат 2:0 за домакините. На почивката главният съдия в двубоя Гуидо Винкман, използвайки  системата за видеопомощ на реферите (VAR), върна двата отбора от тунела и отсъди дузпа срещу Фрайбург, която първоначално не бе забелязал, доказвайки състоятелността на VAR. Нападателят Пабло де Бласис бе точен и изведе Майнц 05 напред.

Благодарение на този успех Майнц 05 събра 30 точки и се изкачи от 16-то на 15-то място в класирането, оставяйки зад себе си Фрайбург, който сега заема 16-та позиция, а VAR за пореден път доказа своята състоятелност.  

ВИДЕО

Напомняме, че по-рано стана известно, че Бундеслигата от сезон 2018/19 ще използва системата за видеоповторения във всички мачове от първенството. Това решение бе взето на практика единодушно на състоялата се във Франкфурт Генерална асамблея на Немската футболна лига (DFL). За официалното гласуване за въвеждането на VAR гласуваха 17 клуба от елитния немски дивизион, като само един се въздържа. В момента видеоповторенията се използват в тестови режим, като през сезон 2016/17 той бе автономен - видеопомощникът на арбитъра нямаше право да се меси в хода на мача.

През този сезон системата преминава пълна проверка и за 26 кръга помогна да се избегнат грешките в над 70 епизода.

Както е известно, VAR успешно бе въведена в италианската Серия А през този сезон, както и в шампионатите на Белгия и Полша, а от следващия ще се прилага и в Примера дивисион. На заседание на Изпълкома на Световната федерация по футбол (ФИФА) през миналия месец стана известно, че тя ще се използва и на финалите на Мондиал 2018.

Що се отнася до Висшата лига на Англия,  през миналия петък босовете от английския елит се събраха, за да обсъдят внедряването на VAR във Висшата лига. За да бъде внедрена системата трябваше съгласието на поне 14 клуба, но това не се случи и лобито на Тотнъм, който е най-големият противник на VAR взе връх.

  Сподели
144