Милиардер обеща умопомрачителна премия на грузинския отбор


Н. Гавазов

Милиардер обеща умопомрачителна премия на грузинския отбор

Грузински милиардер обеща умопомрачителна премия на отбора на Евро 2024, след като "кръстоносците" стигнаха до плейофите.

В сряда Грузия предизвика един от най-големите шокове в историята на международния футбол, като победи Португалия с 2:0 в Гелзенкирхен.

Отборът, класиран на 74-то място в света, знаеше, че трябва да победи тима на Кристиано Роналдо, за да се класира за осминафиналите в първия си голям турнир.

Точно това направиха, като звездата на Наполи Хвича Кварацхелия изведе Грузия напред след по-малко от две минути, преди нападателят Жорж Микаутадзе да реализира от дузпа след полувремето.

Последният съдийски сигнал предизвика бурни празненства от играчи и фенове в "Арена Ауфшалке", както и у дома по улиците на столицата на Грузия, Тбилиси.

Монументалното постижение не само даде повод за празнуване на техните сънародници след последните няколко години на политически сътресения, но също така им спечели удивителен бонус.

Грузинският милиардер Бидзина Иванишвили е обещал на играчите и щаба на националния отбор бонус от £8,4 милиона за достигане до директните елиминации.

Иванишвили, който основа управляващата проруска политическа партия Грузинска мечта и за кратко стана министър-председател на страната през 2012 г., има приблизително богатство от £3,87 милиарда, което го прави 633-ият най-богат човек в света.

68-годишният бизнесмен описа победата на Грузия срещу Португалия като "историческа и мечтана победа" и обеща още 8,4 милиона паунда на играчите и персонала, ако победят Испания тази вечер.

Иванишвили натрупа богатството си в Русия през 90-те години след разпадането на Съветския съюз с инвестиции в банкиране, компютри и метали.

Олигархът издържа само 12 месеца като министър-председател на Грузия, преди да се оттегли, но той запази влияние в управляващата партия на страната като председател и сега почетен председател.

По-рано тази година много от играчите на Грузия се обявиха срещу проруската партията "Грузинска мечта" след обявяването на законопроекта за "чуждестранните агенти“.

Законопроектът, който според критиците нарушава гражданските свободи, предизвика огромни протести в Тбилиси, но в крайна сметка бе приет като закон, което отдалечава Грузия от демократичния свят.

  Сподели
164