Хамбург: Северната перла на Германия


FUTBOL-TV

Хамбург: Северната перла на Германия

Германците смятат жителите на Хамбург за сноби - и наистина местните имат причина да си вирят носовете. Вторият по население град в Германия с население от над 1.8 млн. жители, има статут на федерална земя, тоест град-държава. Особеното положение на Хамбург се посочва от официалния епитет "свободен“, останал от 16 век, когато градът получава правото на самоуправление.

Разположен на брега на река Елба, Хамбург е второто по важност пристанище в Европа. Дълго време стоките се доставят в града по водите на реката, които след това се транспортират до съседните страни. Мащабът на товарооборота е лесен за представяне, ако посетите историческия квартал Шпайхерщад, където са се съхранявали товари от кораби.

Хамбург е важен научен и индустриален център. Тук се сглобяват самолети Airbus и се произвежда световноизвестната бира Holsten. Освен това е красив град, който надминава Берлин по брой атракции. В Хамбург хармонично съжителстват средновековни сгради и шедьоври на съвременната архитектура. Градът е осеян с много канали, а мостовете тук са повече, отколкото в столицата на Нидерландия - над две хиляди.

Градът на Елба също може да се похвали със знаменитости. Хамбург изигра специална роля в развитието на Бийтълс: именно тук момчетата от Ливърпул проведоха първото си турне в началото на 60-те години. Хамбург е известен и с факта, че тук са родени Хелмут Шмид и Ангела Меркел.

Нашата разходка из града е добре да започне от централния площад Ратаусмаркт. Основната атракция на него е красивата сграда на кметството в неоренесансов стил, където от края на 19 век заседава местната власт. В навечерието на Коледа на площада се появяват празнични панаири и цари атмосферата на новогодишно чудо, а през лятото можете да хапнете тук в едно от многото кафенета. Отдалечавайки се малко от площада на кметството, разходете се по насипа на езерото Алстер или дори по-добре вземете лодка за развлечение и погледнете града от водата.

За да изпитате атмосферата на пристанищен град, се насочете към Шпайхерщад или "град-склад“. Тази зона на пристанището на Хамбург датира от края на 19-ти век, когато градът получава права за безмитна търговия. Тук са били разположени търговски складове. Древни сгради от червени тухли стоят точно във водата, върху дъбови колове. Атмосферно място и чудесно място за фотосесии.

Недалеч от Шпайхерщад има друга архитектурна забележителност - Елбфилхармоние, футуристична стъклена сграда, наподобяваща платно или морски гербове.

В неделя сутрин в Хамбург определено трябва да отидете на Рибния пазар, популярно място сред жителите на града. Тук можете да си купите прясна риба и плодове и да пиете кафе, докато слушате изпълнения на живо от местни рок групи, а също и да хапнете.

В търсене на тръпка вечер се отправете към Репербан, където е пълно с нощни клубове, барове и дискотеки. Районът е известен с това, че Бийтълс са свирили в местни клубове в началото на кариерата си. В памет на това има скулптурна композиция, посветена на Ливърпулската четворка.

Заслужава да се видят и Морският музей, Миниатюрната страна на чудесата – музей на три етажа, в който има макети на различни забележителности. Ботаническата градина, японската градина, Тунелът под Елба, Хамбургското пристанище – това е много малка част от забележителностите на този северен германски град.

 

Нашето най-голямо внимание обаче е насочено към "Фолкспаркщадион" – домашният стадион на Хамбургер и една от арените, които ще приемат мачове от Евро 2024.

Спортното съоръжение е построено само за две години и е открито през юли 1953 година. Интересното е, че повечето строителни материални идват от руните на Аймсбютел, район разрушен от бомбардировките на съюзниците. Стадионът е реновиран през 1998 г. и 2022 г. Понастоящем той събира 50 000 човека.

През миналия сезон  "Фолкспаркщадион" бе и домашна арена на европейските мачове на Шахтьор Донецк, който не можеше да приема чуждестранни отбори в Украйна заради пълномащабната руска агресия по заповед на военния престъпник Владимир Путин.

"Фолкспаркщадион" ще бъде домакин на пет мача от Евро 2024 на УЕФА, включително четири мача от груповата фаза и мач от четвъртфиналите.

Групова фаза

16 юни 16:00 Полша - Нидерландия

19 юни 16:00 Хърватия - Албания

22 юни 18:00 Грузия – Чехия

26 юни 22:00 Чехия -Турция

1/4-финали

5 юли 22:00

  Сподели
67