Мюнхен: Град-космополит с алпийски оттенък


FUTBOL-TV

Мюнхен: Град-космополит с алпийски оттенък

Мюнхен е град с 1,5 милиона души и столица на Бавария, най-големият регион в Югоизточна Германия. Екскурзиите до Мюнхен са популярни сред пътниците поради огромния брой исторически паметници, живописна природа и статут на "столица на бирата“ на света - тук се провежда известният фестивал Октоберфест. Градът живее под мотото "Мюнхен те обича" и това се усеща във всичко. Баварците са усмихнати, дружелюбни, а в града цари особена атмосфера на безкраен празник.

Столицата на Бавария е известна със своята космополитност – тук живеят представители на 187 страни, за това не се учудвайте на ливанските и персийски ресторанти, както и на виетнамски и кантонски блюда. Мюнхен притежава някои от най-значимите колекции от произведения на изкуството в света, като целият спектър от европейско изкуство е концентриран в 46 музея и повече от 70 художествени галерии.

Най-доброто място да започнете разглеждането на града е от центъра – главният площад на града Мариенплац. Тук се намира сградата на Новото кметство с прочутите камбани Глокеншипл. Няколко пъти на ден, при удара на часовника, в кметството се играе куклено представление. 85-метровата кула на новото кметство има площадка за наблюдение, която предлага панорамна гледка към стария град.

Тук, на площада, е катедралата Свети Петър. Според легендата именно на това място е роден градът. Трябва да влезете в църквата поне за да се изкачите до площадката за наблюдение и да видите хипнотизиращата панорама на Мюнхен.

Недалеч от Мариенплац се намира главната църква на Мюнхен - Фрауенкирхе. Това са същите 99-метрови кули, които обикновено се изобразяват на сувенири и пощенски картички от Мюнхен. Историята на църквата датира от 15 век. Според легендата самият Дявол е оставил своя белег вътре в църквата – отпечатъкът му може да се види на входа. Катедралата е построена в бароков стил и се счита за най-красивия архитектурен паметник в Бавария.

 Мюнхен има толкова много музеи, че е невъзможно да ги видите всичките за няколко дни. Deutsche Museum не е за изпускане. Намира се на Музейния остров на река Изар. Това са огромни изложбени зали, посветени на технологиите, науката и транспорта. Тук например е изложена като експонат истинска ракета. Секцията планетариум и миниатюри е особено популярна.

Старата Пинакотека е друг задължителен музей в Мюнхен. Тук са представени картини, датиращи от 14-ти до 16-ти век. В най-стария музей на изкуството в Мюнхен можете да видите произведения на Да Винчи, Ботичели и Бранд. Точно срещу музея е Новата Пинакотека. Тук са изложени картини и скулптури на майстори от 19-ти и началото на 20-ти век, включително Клод Моне и Ван Гог.

Когато пътувате до Мюнхен с деца, не забравяйте да посетите Мюнхенския зоопарк - най-големият в Европа. Тук можете да храните диви животни от специални машини, както и да научите географията на земята по игрив начин.

Баварците обичат да прекарват времето си в градската си градина. Английската градина стана известна в целия свят поради размера си. Простира се от центъра до северните покрайнини. По-голяма е дори от Сентръл парк в Ню Йорк. Хубаво е да седнете на моравата тук, да слушате пеенето на птици и да се потопите в атмосферата на бавния баварски живот.

Октоберфест

Всяка година в края на септември - началото на октомври в Мюнхен се стичат любители на пенливата напитка от цялата планета. Фестивалите изпиват милиони литри бира и ядат хиляди килограми маркови колбаси, гевреци и свински джоланчета. Поради голямата популярност на Октоберфест, есента е най-натовареното време в Мюнхен. По улиците има тълпи от туристи, а в хотелите няма празни стаи.

Разбира се, Октоберфест е далече, но хубавата и разнообразна бира е тук, така че любителите на футбола ще имат възможност да опитат от кехлибарената течност.

И като стана дума за футбол, нека погледнем към главната забележителност на Мюнхен по време на Евро 2024 – "Алианц Арена".

Това бижу е открито през 2005 година. Първоначално стадионът има капацитет от 66 000 души, но през 2006 г. е реконструиран и достига капацитет от 69 901 места (от които 13 769 са правостоящи).

Разделен е на три етажа, като стадионът разполага с 2200 бизнес места, 400 места за пресата, 106 луксозни ложи с 1374 места, 165 места за инвалиди.

Бундеслигата стадионът да може да приеме пълния си капацитет от 71 000 души, но в мачовете от европейските турнири остава с оригиналния си такъв от 69 000 места, а за срещите от Евро 2024 ще приема 66 000 зрители.

Покривът на стадиона покрива всички седящи места. Под него са инсталирани специални транспаранти, които могат да се разтварят по време на срещите и да предпазват играчите и зрителите от силна слънчева светлина.

Революционен и уникален е начинът, по който външната част на стадиона е конструирана със съединени полупрозрачни самопочистващи се панели, напълнени с изсушен пресован въздух. Те могат да бъдат осветени от вътрешността им и да светят в три различни цвята – бяло, червено и синьо.

Електричеството, което илюминацията харчи, е минимално – на стойност едва 50 евро на час за целия стадион. Светлините му се забелязват при тихо и ясно време от над 75 км разстояние.

Стадионът разполага и с най-големия паркинг в Европа – за около 9800 места. Касите за билети са 54.

Алианц Арена ще бъде домакин на шест мача от Евро 2024 на УЕФА, включително осминафинал и полуфинал.

 

Групова фаза

14 юни 21:00 Германия  - Шотландия

17 юни 15:00 Румъния - Украйна

20 юни 15:00 Словения - Сърбия

25 юни 21:00 Дания - Сърбия

1/8-финали

02 юли 18:00

1/2-финали

7 юли 21:00

  Сподели
125