Джака: Искаме да творим история


Н. Гавазов

Джака: Искаме да творим история

Капитанът на швейцарския национален отбор Гранит Джака сподели очакванията си за предстоящия 1/8 финален мач от Европейското първенство срещу Франция.

- Това е четвъртият ви мач от плейофите в голям турнир. Както при много от вашите съотборници. Може ли отборът да се възползва от това преживяване?

- Всеки опит е важен, особено срещу такъв съперник като Франция. Не стартирахме много добре турнира, но сме на 1/8-финалите, заслужаваме да сме тук. Трябва да се съсредоточим върху 90 или 120 минути, да дадем максимума си и ще се види доколко ще ни помогне предишният опит.

- Дидие Дешан има големи проблеми с левия фланг. Поради това французите могат да играят с трима защитници. Може ли вашият отбор да използва това?

- Разбира се, знаем, че имат двама контузени леви защитници, а също така знаем, че Адриан Рабио се явява на прослушване за тази позиция. Като цяло те имат много възможности благодарение на класата на играчите. Във всеки случай сме фокусирани върху себе си, не е нужно да гледаме прекалено много на французите.

- Швейцария ще се затвори?

- Искаме да играем футбол. Няма да излезем да играем само с дълги топки. Това не е футболът, който искаме да играем. В същото време, разбира се, ние осъзнаваме силата на противника.

- Имате ли усещане: сега или никога?

- Да. Ако искаме да стигнем далеч, да спечелим турнира, то независимо от съперника, трябва да спечелим и да продължим напред. Няма значение дали е Италия, Уелс, Франция или някой друг. Искаме това - да стигнем далеч. В три турнира бяхме елиминирани в 1/8-финалите, но сега сме готови да правим история и да излезем на терена заради победата. Това е страхотен мач за цяла Швейцария, за всички нас. Ако играем на 100 процента, се борим, тогава съм сигурен, че можем да стигнем по-далеч.

- Не се ли страхувате?

- Футболът не е за страх, а за удоволствие. Независимо от противника и обстоятелствата. Да, Франция е силна, но трябва да сме спокойни и да не се изнервяме. Ние също имаме свои силни страни, които ще реализираме. Ще бъдем готови за Франция.

Мачът между националните отбори на Швейцария и Франция ще се проведе на 28 юни в Букурещ и ще започне в 22:00 часа българско време.

  Сподели
342