Мюнхен


FUTBOL-TV

Мюнхен

Мюнхен е столица на провинция Бавария. С население от 1.6 милиона жители той е третият по големина град в Германия, както и 11-ят по големина в Европейския съюз. В столичния район живеят 6 милиона човека.

Разположен е на река Изар, която е приток на река Дунав. За първи път се споменава през 1158 година. Става главен град на провинция Бавария през 1506 година и столица на Кралство Бавария през 1806 година, след което започва главоломно да нараства и да увеличава икономическата си мощ. В момента Мюнхен е проспериращ град, с ниска безработица и широк спектър от икономически сектори.

Но това е и град на изкуството, културата и науката. Тук има и множество музеи, които привличат посетители от цял свят. Световно известен е и Октоберфест - най-големият народен празник в света, който привлича по 6 милиона души всяка година. Традицията е с над 200-годишна история и е символ на баварския начин на живот.

 

Замъкът (Die Residenz)

Баварските крале са живели в този ренесансов замък. Изложбата показва съкровища от монархическия период – бижута, сребро, порцелан и др. Ослепителният рококо стил в Летния театър и Фамилната галерия също са впечатляващи. Тук е и най-голямата и най-красива ренесансова светска зала на север от Алпите – Антиквариумът. Не пропускайте да видите и парка Hofgarten.

Църквата Дева Мария или Фрауенкирхе (Frauenkirche)

Готическа църква, датираща от 1494 г., която със своите характерни медни куполи се е превърнала в уникален символ на града. При ясно време гледката от южната кула е фантастична. Задължително я посетете! Тук ще видите и гроба на император Лудвиг, както и картината на Ван Дайк "Исус на Кръста".

 

 

Замъкът Нимфенбург (Schloss Nymphenburg)

Западно от Мюнхен се намира замъкът Нимфенбург – летен бароков замък, датиращ от 1757 г., с богато украсени рококо стаи и известната "Галерия на Красавиците" на крал Лудвиг I. Като добавка може да видите и музеи на порцелана и биологията, както и екзотична зимна градина с кафене.

Немският музей (Deutsches Museum)

Най-големият музей в света за технологии и наука. Тук може да намерите всичко – от техника за мини до астрономия, както и множество автентични исторически експонати, като първия дизелов двигател например. Има голяма тестова работилница, както и турове за деца. Впечатляващи са изложбите на транспорта и въздухоплаването.

Английската градина (Englischer Garten)

Английската градина е бивш ловен парк, който е трансформиран в първата "градина за хора" в Европа от Карл Тюдор през 1789 г. Оттогава паркът се е разраснал и днес е най-големият парк в света, намиращ се в самия град. Има алеи за колоездачи и пешеходци, зони за пикник, бирарийки и т.н. Всичко това прави мястото перфектно за отдих.

Музеят на BMW

Първоначално построен през 1973 г., този световноизвестен музей ще е много интересен за всички любители на BMW, както и за всички, заинтересовани от индустриалната история на колите. През 2004 г. сградите бяха затворени и напълно обновени, за да станат днес ярък пример за модерна архитектура. Тук може да видите различни превозни средства, изложбени теми, архитектура, дизайн, както и ресторанти, магазини, турове и т.н.

Стадион "Алианц Арена"

Вместимост: 70 000 места за международни мачове и 75 000 за вътрешни срещи

Работите по изграждането му започват през есента на 21 октомври 2002 година и завършват през април 2005 година. Стойността на конструкцията е изчислена на 340 милиона евро. Разходите за стадиона са поделени по равно между Байерн и Мюнхен 1860, който по това време също играе двубоите си там. През 2006 година стадионът става пълноправна собственост на Байерн, тъй като клубът изкупува дяла на Мюнхен 1860 срещу сумата от 11 милиона евро.

Това е първият стадион в света с изцяло променящ се цвят на есктериора.

"Алианц Арена" предлага три дневни центъра, фен магазин, ресторанти и заведения за бързо хранене, четири съблекални за отборите, четири съблекални за треньорите и две за съдиите. Осигурени са две зони от по 110 кв.м., където спортистите могат да загряват.

Тук ще се проведат три мача от груповата фаза на Евро 2020 и една среща от четвъртфиналите:

16 юни Франция - Германия (група F)

19 юни Португалия - Германия (група F)

24 юни Германия - Унгария (група F)

2 юли четвъртфинал

  Сподели
359