Будапеща


FUTBOL-TV

Будапеща

Будапеща е столица на Унгария и нейният най-многолюден град. Съставена е от два исторически града, разположени на двата бряга на река Дунав – Буда и Пеща, които се обединяват през 1873 г. Пеща съставлява около 2/3 от града. Това е търговската част, намираща се на източния бряг на Дунава. Буда и Обуда са разположени на западния бряг на реката. Там се намира Кралският дворец и хълмът Гелерт.

Писмената история на Будапеща започва с римския военен лагер Аквинкум, основан около 89 г. , който постепенно се превръща във важен търговски център. От 106 година до края на IV век той е столица на провинция Долна Панония. Римляните изграждат пътища, амфитеатри, бани и жилища с подово отопление. След IV век Аквинкум последователно е под властта на хуните и гепидите, а от средата на VI век попада в пределите на Аварския хаганат. В началото на IX век е завладян от Франкската империя, а през 829 година – от България.

В самия край на IX век Панония е завладяна от маджарите, които столетие по-късно основават тук Унгарското кралство. Буда, където през 1247 година са построени градски стени и кралски замък за защита от монголците, става столица на Унгария през 1361 година. Завладяването на по-голямата част от Унгария от османците спира растежа на града за около 140 години. Пеща е превзета през 1526 г., а Буда през 1541 г. Картината се променя през 1686 година, когато австрийските Хабсбурги прогонват османлиите и установяват контрол над страната. През следващите повече от сто години Унгария се бори за независимост и модернизация, а това се отразява на Буда и Пеща, които се развиват с бързи темпове.

Първите стъпки за обединяването на трите района започва през 1848 г.и продължава по време на Унгарската революция. По това време Пеща е по-голяма от Буда и Обуда взети заедно, като до края на века населението ѝ нараства 20 пъти, достигайки 600 000 души, а това на Буда и Обуда само 5 пъти. Градът е окончателно обединен от автономното унгарско правителство след образуването на Австро-Унгария от 1867 г., на 17 ноември 1873 г. Към края на 19 век населението на Будапеща е около 730 000 души.

Градът достига сегашния си размер на 1 януари 1950 г., когато към нея са присъединени 7 близки града и 16 близки села.

Днес Будапеща е главният политически, културен, търговски, индустриален и транспортен център на Унгария. Динамиката в нея е осезателна с население около два милиона души, живеещо вече в повече от 20 района с особена автономия. Целият метрополен район пък наброява над 3.5 милиона човека и е около 35% от населението на Унгария.

Това е град с богато историческо минало и уникално културно наследство, който разполага с обекти от списъка на всеобщото културно наследство на ЮНЕСКО, единствена в света столица, където има около 100 топли извора и 12 минерални балнеоложки басейна, където ежедневно изпод земните недра извират 19 милиона литра термална вода. Прелест, романтика, адреналин и внушителни гледки - това е Будапеща. Тук съжителстват руини от крепости и постройки от времето на Римската империя, действащите турски бани, готическии барокови паметници, величествени архитектурни ансамбли в стил сецесион до съвременни хотели или пистата за Формула 1, която в средата на август привлича много фенове на спорта. Но не по-малко завладяваща гледка са пещерите и лабиринтите, простиращи се под Будапеща!

Унгарският парламент със своите 365 кули е една от забележителностите на Будапеща. Интересното е, че той е открит през 1896 г. в чест на хилядолетието на унгарската нация, но сградата все още не е била завършена. Въпреки това тук се е състояло и първото заседание на законодателния орган. Шовинизмът не свършва дотук. Така например строителите ѝ държали да се използват само унгарски материали, унгарски технологии и унгарски специалисти, което съвсем не се оказало евтино. За целта в Унгария били създадени цели нови индустрии. Един от най-фрапиращите случаи е с мраморните плочи, използвани за главното стълбище. В Унгария нямали такъв естествен мрамор, но понеже не искали да внасят, решили да си произведат изкуствен мрамор, който излязъл четири пъти по-скъпо от вносния. Така и с други материали, и накрая цената за построяването от 18,5 милиона златни крони пораснала до 38 милиона златни крони. Но и така начинанието и завършената сграда са невероятно красиви и трудът на Имре Щайндл е напълно оправдан. За съжаление, архитектът ослепял преди довършването на парламента и така не е видял сградата в пълното й величие.

Замъкът Буда (унгарски: Budai Vár, английски: Buda Castle) е исторически дворцов комплекс на унгарските крале в Будапеща, Унгария. Построен е през 1265 г. на един от хълмовете над града, но масивният бароков дворец, който виждате днес, е издигнат между 1749 и 1769 г. В миналото е наричан Кралският дворец. В него сега се помещава Унгарската национална галерия и Историческият музей на Будапеща, а районът около замъка е пълен със забележителности.Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Базиликата "Свети Стефан" е висока 96 метра и е една от трите най-големи църкви в Унгария. Тя е по-скоро символ на равнопоставеността на светското и духовното. Кръстена е на първия крал на страната Св. Стефан I Унгарски и интересното е, че в нея се провеждат концерти.

Мостовете са връзката между Буда и Пеща. Будапеща не би била това, което е, без своите мостове над Дунав. Красиви, величествени и сами по себе си голяма забележителност. След Втората световна война, всички са били разрушени, та е трябвало бързо да се възстановяват, но сега са удобна част от пътните артерии на града. Най-старият мост е мостът, построен по настояване на Ищван Сечени през 1849 г., наричан Верижният мост. Той е най-известният в града и може би най-красивият.

Рибарският бастион - не се заблуждавайте, че при Рибарския бастион (Halászbástya) ще срещнете рибари или ще си купите риба. Рибарският бастион е наблюдателна платформа - тераса със седем кули, разкриващи прекрасни гледки към Пеща, Дунав и унгарския парламент. Изобщо едно красиво място в Будапеща, което никак не мирише на риба. Архитект на кулите е Фригеш Шулек съкурсник на Имре Щайндл (Архитекта на унгарския парламент). Строежът им започнал през 1895г и са завършени през 1902г. а на площада между тях и църквата Матияш през 1906 е издигната статуята на крал Стефан I Унгарски.

Църквата Матияш всъщност се казва Nagyboldogasszony-templom, което означава “Църквата на Дева Мария". Забележителната архитектура и ключовото ѝ място, въпреки че никога не е била най-голямата църква в Унгария, я правят много популярна, с по-популярното си име се сдобива заради двете сватби на крал Матиаш Хуниади (1458–1490) в нея с Катерина Подебрадска, дъщеря на краля на Бохемия, която умира при раждане, а след нея с Беатрис Арагонска, дъщеря на крал Фернандо Неаполитански. Но друга интересна церемония в тази църква е и коронацията на австро-унгарския император Франц Йосиф и баварската принцеса Елизабет.

Площад Батияни е кръстен на първия министър-председател на Унгария Лайош Батияни, който след кратко управление е бил екзекутиран в Пеща. Първо е бил осъден на обесване, но жена му вкарала малък нож в затвора и той опитал да се самоубие, като си пререже вените на шията, но след неуспешния опит и белезите по врата на затворника, съдът сменил присъдата на разстрел, както и са го екзекутирали на 6 октомври 1849 г. Сега тук има много автобусни, трамвайни и железопътни спирки, както и водни гари. На площада също се виждат и църквата “Света Анна" а и Църквата “Св. Франциск" (Szent Ferenc Sebei templom), която е била част от францискански манастир.

В Буда се намира и емблематичната улица "Андраши", под нея е второто най-старо метро в Европа (първото е в Англия), сега линия номер 1. Покрай улицата са разположени много скъпи вили и посолства, включително и българското. Пещенската “Шанз-Елизе" не свършва в “Триумфалната Арка", а на най големия площад в Будапеща. Площадът на героите е специално място в Будапеща със статуята в чест на 1000 години Унгария на Св. Гавраил. Тук има и още статуи на унгарски герои. А зад него е красивия градски парк с езерцето с канутата и замъка “Вайдахуняд"(Невероятно звучащо име – Vajdahunyad vára). Тук е и най-големият земеделски музей в света “Magyar Mezőgazdasági Múzeum".

Стадион "Пушкаш Арена"

Вместимост: 67 215 човека

Строителството на стадиона започва през 2017 година и завършва през 2019 година. Официалното му откриване е на 15 ноември 2019 година.

Стадионът ще бъде домакин на два мача от груповата фаза на Евро 2020:

15 юни Унгария - Португалия (група F)

19 юни Унгария - Франция (група F)

  Сподели
665