Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа (02.02 - 09.02)


.

Dream Team от ТОП 5 на първенствата в Европа (02.02 - 09.02)

Futbol TV продължава с определянето на символичния отбор на Европа, съставен от най-добре представилите се футболисти на своите постове. Напомняме, че в него участват футболисти от ТОП 5 на европейските първенства: Висшата Лига на Англия, Серия А, Бундеслигата, френската Лига 1 и испанската Ла Лига. През уикенда погледите отново бяха съсредоточени на Острова, където всички очакваха дербито Челси - Арсенал. Интересни срещи имаше обаче и в Италия, където римският прагматизъм надделя в срещата между Фиорентина - Рома, а в Германия Байерн смачка шампионите на техен терен.

Представяме Ви: Dream-Team за периода 02.02. - 09.02. Тактическата схема е 4-3-3.



ВРАТАР

Роберто Коломбо (Болоня)

Успя да запази вратата си чиста - нещо много важно за Болоня, които само три точки ги деляха от зоната на изпадащите. В 70 минута спаси отбора си, когато Хунтелар бе изведен сам срещу него. Безстрашен, Коломбо се хвърли в краката на холандеца съвсем чисто и успя да го обезвреди. Минути по-късно, когато Милан пренесоха играта в половината на домакините спаси два мощни и опасни удара на Мансини. В самия край на срещата отби също мощен удар на Бориело, при който топката почти влизаше. Спокойно бихме казали, че половината от заслугата Болоня да измъкнат точката от Милан, има именно Коломбо


ЗАЩИТА

Джейми Карагър (Ливърпул)

Няма как да не поздравим десният защитник на "червените". Не позволи по никакъв начин Пиенар да застраши вратата на Рейна откъм неговата зона. Само забележете: нападателят на Евертън не създаде нито едно опасно положение от зоната където беше Карагър. В 33 минута нещата се измениха, когато Кириякос бе изгонен за нарушение срещу Фелани. Тогава настъпи часът на ветерана. Той пое и функциите на гръцкия защитник и продължи да покрива голям периметър по терена. Със над 70% точни пасове и победил в 84 % от единоборствата, Карагър бе избран за най-добрият защитник на кръга във Висшата лига, а ние му отдаваме нашите овации.

Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Универсалният защитник Рамос започна срещата в центъра на ариегарда на Реал , но в много моменти на срещата на неговия отбор срещу Еспаньол го виждахме и в другите зони на терена, където не бе длъжен да бъде. Дори се изкуши да заиграе като ляв бек на мястото на Марсело и то го направи много успешно и без никакви усилия. Твърдо бранеше територията си и обезличи напълно Освалдо и Гарсия. А какво означава да неутралзираш централен нападател и крило на противника? Просто победата на Кралския клуб бе в кърпа вързана след като гостите бяха затруднени в нападение. А на всичкото отгоре, началото на разгромната постави .....защитникът Серхио. След центриране на топката в 5 минута, Рамос с глава препарира вратаря на Еспаньол Камени. Оттам нататък беше още по-лесно.

Доминго Кисма (Алмерия)

Левият бек на Алмерия, в срещата на своя отбор срещу Спортинг Хихон бе непробиваем на своя пост и показа наистина много сърцата игра. Той обезличи напълно Барал и недопусна нападателят на гостите да застраши по някакъв начин вратата на Алвес. Взе участие във всяка една атака на своя отбор, подпомагаше много активно своите нападатели и се чувстваше отлично добре зад гърба на лявото крило Крусат. Впрочем опасностите и за Спортинг дойдоха именно от тук, от тази част станаха и головете. Само забележете: в 77 минута Гилерме смени Крусат и три минути по-късно вкара гол подпомогнат от левия си бек. Добрата игра на Кисма намери реализация и в гола, който отбеляза в 43 минута. Всичко това не ни даде сърце да го пропуснем за нашия отбор.


Алваро Домингес (Атлетико Мадрид)

Въпреки, че е само на 20 години, левият централен защитник на Атлетико Мадрид се справи блестящо със задачите си, в срещата на своя отбор при гостуването на Расинг Сантандер. От мач на мач младият талант показва все по-добра игра и се оформя като сигурен стълб в гръбнака на отбраната на дюшекчиите. Специално в тази среща, Домингес стоеше уверено в своята зона и неутрализира напълно друга млада надежда на испанския футбол Серхио Каналес, който също е намирал място в нашия символичен отбор. Справи се блестящо и с централният нападател на домакините Тчите, на когото не позволи да отправи нито един удар от лявата част на отбраната. Ако отдясно Уйфалуши и Перея си бяха вършили работата както Домингес, „дюшекчиите" щяха да си тръгнат от „Ел Сардинеро" с трите точки.



ПОЛУЗАЩИТА


Силван Марво (Рен)

Във 23 кръг на Лига 1, осмия Рен прие на собствен терен страшния отбор на Бордо, когото до преди два кръга всички специалисти определяха като новият шампион на Франция и едва ли не всички съперници трябваше да се предават преди да е започнал още мача. Домакините на "Рут де Лориент" обаче не мислеха така и показаха много воля и желание за победа, и играха сърцато по всички точки на терена. С изключение на дясната зона на отбраната, всички останали футболисти се справиха блестящо. От всчки обаче, най-висока оценка заслужи левият полузащитник на Рен Марво. Още в 3 минута той откри резултата, с което даде началото на головата феерерия за своя отбор. По едно време "жирондистите" губеха с 0:3!! И нямаше как да бъде другояче, след като Леруа, Бриан и Марво разпиляха десния фланг на противниковата отбрана и правеха буквално каквото си поискат. Нямаме никакво право да не го включим в нашия отбор.

Ариен Робен ( Байерн Мюнхен)

Колкото и да ставаме банални, няма как да пренебрегнем десния полузащитник на баварския колос. Първо, Робен надигра във всички единоборства левия бек на шампиона Шафер. Второ, показа отлично взаимодействие с Гомес и ( забележете) с Мюлер, който се намираше не левия край на полузащитата, което за да говорим за „разбирателство" между двамата силно изтеглени по фланговете полузащитници, означава взаимодействието помежду им да е с точни пасове. Трето, холандският полузащитник на Байерн, сгреши точно 10% в подаванията си ! Не на последно място, с появата си в зоната на противниковите защитници всявaше паника сред тях. Негова е заслугата и за третия гол за своя отбор, който стана след негов пробив и много точно подаване към Мюлер. Като прибавим това, че в третата минута още вкара топката в далечния ъгъл на вратата на "вълците" и изведе отбора си напред, няма как да го пропуснем.


Майкъл Карик ( Манчестър Юнайтед)

Централният полузащитник на Юнайтед не успя да вкара гол, но с действията си помогна на нападателите от своя отбор да сторят това. Карик не само не допусна противникът да разгърне атаката си, отнемайки им почти всички топки в своята зона, пресече също така няколко подавания и с една дума бе пълновластен господар в тази част на терена, което позволи на нападателите на "червените дяволи" да подложат на непрекъснат натиск защитниците на "помпи". Осен това подпомагаше и захранваше с пасове Бербо и Валенсия. Отдавна футболните специалисти на Острова споделят мнението, че върви ли играта на двамата централни полузащитници, Юнайтед налага своя стил на игра и побеждава с лекота.


НАПАДАТЕЛИ

Дидие Дрогба (Челси)

Дидие отново показа класа и отбеляза два гола във вратата на Арсенал, с което запази преднината на "аристократите" пред преследващия ги шампион. Ивоарецът показа своя усет към гола и повали "артилеристите" в 8-та минута, когато след центриране от корнер Джон Тери игра с глава и отклони топката към далечната греда, където Дидие Дрогба я засече почти от голлинията в мрежата за да изведе своя отбор напред. Защитниците на Арсенал явно обезумяваха от неговото присъствие и нито Галас, нито Вермален, които трябваше да го пазят, успяха да го озаптят. А вторият гол нападателят на Челси постигна след като финтира левият бек на "артилеристите" - Клиши, след което излезе на стрелкова позиция и не прости за 2:0.


Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Голмайсторът на Юнайтед отново бе основният двигател в атаките за своя отбор и почти всички опасни положения минаваха през него. Мощен, той увличаше със себе си ошашавените защитници на Портсмут, които в паниката си, "успяха" да си забият хеттрик от автоголове. В 40 минута сложи точка на спора кога ще падне първия гол в срещата. Продължи да атакува и всичката бъркотия пред вратата на гостите бе негово дело. С най-висока оценка от съотборниците си ( след него се нареди Бербо), а ние няма как да го пропуснем.

Ди Натале (Удинезе)

Голмайсторът на Удинезе отново блесна и показа страхотна форма, нанизвайки три гола на кандидатът за Шампионската лига Наполи. Антонио, освен, че бе в основата на почти всички атаки на домакините, сам си вършеше работа, осъществявайки мощни пробиви и удари към вратата на Де Санктис. В 7 минута нападателят застана зад бялата точка и насочи топката в долния десен ъгъл на вратата на Наполи, но топката бе отбита от вратаря на гостите. За щастие, добавката на голмайстора се оказа успешна и 1:0 за Удинезе. През второто полувреме когато натискът на "фриулците" стана невъзможен, всички опасни атаки бяха организирани от 33 годишният национал, който бе в центъра на събитията. И когато мачът отиваше към равен, Ди Натале в първата минута на даденото продължение, с красив гол повали отборът от родния си град и изправи "Фриули" за 2:1. Оказа се обаче, че това не е последната му дума. В 93 минута излезе лице в лице срещу вратаря на Наполи и разбира се, нямаше как да пропусне. Добрата му игра и трите му гола ни накараха да го включим в символичния ни отбор. Според нас не е никак малко да отбележиш три гола на отбор - кандидат за Шампионската лига.


СТАРШИ ТРЕНЬОР

Луис ван Гал (Байерн Мюнхен)

Колебанията ни бяха големи за треньорският пост, тъй като прагматизмът на Раниери донесе победата на Рома, а добрата работа на Анчелоти с Челси дава своето отражение при победата над Арсенал. Но Карло както подрежда състава срещу Бирмингам, така го направи и срещу Арсенал, като когато не играе Дрогба, на негово място застава Анелка, а на мястото на французина Джо Коул. Може би италианеца заслужава признание за цялостната си работа с футболистите...

Спряхме се на Луис ван Гал защото холандецът, който също подобри играта и представянето на баварците, специално срещу Волфсбург на пръв поглед си построи отбора по традиционния начин. С тази разлика, че събра Олич и Гомес близо един до друг, с което принуди Хасебе, Мисимович и Гюнтнер от „вълците" също да се групират в центъра. След това разтегли по фланговете Робен и Мюлер, постави задача на бековете Бадщубер и Лам да осигуряват по-активно атакуващите полузащитници и по този начин мюнхенци достигаха до подстъпите на наказателното поле на домакините по възможно най-бързият начин и почти всяка тяхна атака носеше зарадя за отбелязване на гола.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
222