Льо Класик: Аргументите на домакините са повече


Н. Гавазов

Льо Класик: Аргументите на домакините са повече

ПСЖ - Марсилия
Стадион: "Парк де Пренс", Париж
Дата: 09.11.2014г.
Час: 22:00
Съдия: Клемент Турпен

13-ят кръг на Лига 1 ще подари на всички любители на футбола главния мач на страната - ПСЖ на Лоран Блан срещу Олимпик Марсилия на Марсело Биелса. Горещите, не много богати южняци срещу пресметливите, но прекалено обезпечени във всяко едно отношение парижани. Обикновено мястото в класирането няма никакво значение в навечерието на такива двубои, защото дербитата за това са дербита - те не се влияят от момента форма и поставени цели, в тях има много история, а целта е една - историческият съперник да бъде победен. Този път обаче вниманието към мача е по-голямо - марсилци и столичани се намират на първите две места в класирането.

ПСЖ ударно започна последния си мач в Шампионска лига срещу АПОЕЛ. Отборът на Лоран Блан вкара гол още в първата минута след точен удар на Единсон Кавани. Отборът обаче не успя да развие успеха си и домакините се принудиха да се задоволят с минимална победа, а кипърци с помощта и на малко късмет показаха на марсилци, че могат да се намерят аргументи срещу мощната атаката на шампиона. Впрочем, по-рано през сезона това демонстрираха и по-скромните Реймс, Евиан, Тулуза и не толкова скромните Монако, Олимпик Лион и намиращия се в чудесна форма Рен. ПСЖ е единственият тим в Лига 1, който не познава поражението, но пък шестте равенства в 12 мача се оказаха достатъчни столичани да се намират на второ в класирането, на четири точки от лидера.

А лидерът не е кой да е, а Олимпик Марсилия! След като претърпя изненадваща и болезнена домакинска загуба от Монпелие на 17 август (денят, в който се състояха и тържествата по откриването на реновирания стадион "Велодром"), а Марсело Биелса нападна клубното ръководство, марсилци записаха осем поредни победи, които бяха достатъчни най-популярният френски отбор уверено да оглави класирането. Трябва да кажем, че в последните си мачове "белите" изпитват проблеми. Загубата от Олимпик Лион бе последвана от отпадане в Купата на Франция, а в миналия кръг марсилци много трудно победиха аутсайдера Ланс, като в този мач се видя, че в някои играчи, особено в Жиняк, Пайе и Товен) се натрупва критично количество умора.

Кадровите проблеми на двата отбора са свързани с наказания на футболисти. Домакините не могат да разчитат на Ван дер Вил и Тиаго Мота, докато гостите ще са без Морел, Ромао и Айю. Добрата новина за столичани, а и за повечето почитатели на футбола е завръщането в строя на Златан Ибрахимвоич. Иначе, Серж Орие ще замени Ван дер Вил, като това ще е първото "Класико" на десния бек. Биелса от своя страна ще реши проблемите си с Алеандрини, който ще застане на левия фланг и с Марио Лемина в опорната зона.

- ПСЖ спечели последните си шест домакинства на Марсилия във всички състезания.

- ПСЖ е без загуба в последните си 14 мача в Лига 1.

- ПСЖ отбеляза поне два гола в последните си седем мача срещу Марсилия във всички състезания.

- ПСЖ запази суха вратата си в последните си 4 мача у дома срещу Марсилия във всички турнири.

- Марсилия успя да вкара поне два гола в 8 от последните си 9 мача в Лига 1.


Битка между Севера и Юга, провинцията и столицата. Няма съмнение, че главният мач на републиката на Робеспиер, Наполеон и Зидан ще предложи много емоции. Среща си дават два исторически съперника, между които съществува невероятен антагонизъм, по подобие на този между Барселона и Реал Мадрид в Испания и Манчестър Юнайтед и Ливърпул в Англия. Това са двата най-популярни клуба в страната и единствените френски отбори, които са печелили европейски трофеи.

Иначе, конкретно за днешния мач може да кажем, че фаворит в него е ПСЖ. Аргументите в полза на столичани са домакинството на тима, подобряване формата на отбора, завръщането на Ибрахимович, отсъствието на ключови играчи в състава на Марсилия и нарастващата физическа и психическа умора в редиците на противника. Аргументът в полза на гостите е Марсело Биелса. Аржентинският специалист е известен със своята тактическа мисъл и способност да изненадва големите отбори.

Кое ще вземе връх? Тук не може да използваме клишето, че в едно дерби може всичко да се случи. Наистина, не е изключено "шампионът по равенства" през този сезон да запише седми такъв мач, но поглеждайки по-горе, към изброените аргументи, по-вероятно е ПСЖ da спечели поредното френско "Класико". Утехата за гостуващия отбор ще бъде факта, че той ще остане на върха в класирането и след тази среща.

Прогноза: Пари Сен Жермен - Олимпик Марсилия 2:1


Последни 5 изиграни срещи:

ПСЖ:

17 октомври Ланс - ПСЖ 1:3 (Лига 1)
21 октомври АПОЕЛ Никозия - ПСЖ 0:1 (Шампионска лига)
25 октомври ПСЖ - Бордо 3:0 (Лига 1)
01 ноември Лориен - ПСЖ 1:2 (Лига 1)
05 ноември ПСЖ - АПОЕЛ Никозия 1:0 (Шампионска лига)

Марсилия:

04 октомври Каен - Марсилия 1:2 (Лига 1)
19 октомври Марсилия - Тулуза 2:0 (Лига 1)
26 октомври Лион - Марсилия 1:0 (Лига 1)
29 октомври Рен - Марсилия 2:1 (Купа на Лигата)
02 ноември Марсилия - Ланс 2:1 (Лига 1)


Досегашни срещи:

ПСЖ - Марсилия

75 срещи
26 победи за ПСЖ
18 равенства
31 победи за Марсилия
Голова Разлика: 98:91 за Марсилия

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
262