Най-добрите играчи за сезон 2008-09 на Futbol TV: Луиш Фабиано (50)


.

Най-добрите играчи за сезон 2008-09 на Futbol TV: Луиш Фабиано (50)

Futbol TV стартира своя нова рубрика. Тя ще има за цел да ви предостави от нашата гледна точка най-добрите 50 играчи по света за изминалия сезон 2008-09. Играчите ще бъдат определяни по критерийте брой отбелязани голове, записани мачове, полезно действие в клубовете си. Днес Ви представяме под номер 50 звездата на Севиля и на Бразилия Луиш Фабиано.

Този сезон Луиш Фабиано се превърна в един от топ нападателите по света. Бразилецът редуваше гол след гол по испанските терени като завърши с феноменалните 34 гола в 44 мача за своя клубен отбор Севиля. Това е най-добрият сезон за южноамериканеца след като пристигна в Испания през 2005 година. Добрия сезон на Фабиано дори почти сигурно му осигури транфер в Реал, но в последния момент Бернд Шустер се отказа от неговото привличане.

Всеки мъдър собственик на отбор и треньор ще запазят своя най-добър голмайстор и не след дълго Луиш Фабиано подписа нов договор с "Андалусийци", който ще го задържи на "Рамон Санчес Писхуан" до 2011 година.

Началото на сезона тогава обаче не беше толкова розово за бразилеца. Той се разписа една три пъти в десет мача на Севиля. С напредването на кампанията, нещата не се промениха особено за нападателя и феновете трябваше да чакат до Нова Година, когато най-после се отпуши. Фабиано загатна за себе си с четири попадения в три мача през януари (3 за Копа дел Рей и един в първенството) срещу Депортиво. Той се превърна в голмайстор на купата отбелязвайки седем попадения в също толкова срещи, но бразилеца не успя да пренесе головете си и към Примера Дивисион, завършвайки сезона само с 8 гола в 26 мача, което бе най-слабият му сезон в Севиля през тези четири години.

Положението в националният отбор бе коренно различно, в сравнение с клубния. Луиш Фабиано реализира 13 гола за 11 мача за "Селесао". Тези голове го наредиха до Давид Вия, който също записа 13 попадения за "Ла Фурия".

Луиш Фабиано бе награден за най-добър нападател на Купата на Конфедерациите със Златната обувка. С този приз, той се нареди до играчи като Серхио Агуеро, Самуел Ето'О, Давид Вия, Карим Бензема и Златан Ибрахимович, които също са имали възможноста и радоста да занесат тази доста ценна награда в къщи.

Разликата между представянията на стрелеца на клубно и национално ниво изненада повечето хора в Бразилия, а и неговите съотборници в националният отбор. Фабиано и компания могат да се поздравят с невероятната победа в приятелски мач през ноември с 6:2 срещу Португалия, където основна роля взе Фабиано, който дори успя да реализира хеттрик.

Слабото представяне на нападателя на Севиля позволи на тима му да отбележи едва 54 гола за целия сезон, което прати тима на Маноло Хименес на предподследно място по отбелязани голове от топ 10 на отборите в Испания.

Представянето му през сезона може да не беше като на типичен голмайстор от вида на Роналдо, Пато и Адриано, но като таран той си свърши перфектно работата.

Макар и да не беше в най-добрата си форма миналия сезон, отборите като Манчестър Юнайтед и Милан знаеха на какво е способен и искаха усилено да го вземат в редиците си, но до трансфер не се стигна.

В момента "кариоката" е оценен на 30 милиона евро, като клауза в договора му позволява при добра оферта от по-голям клуб той да напусне Севиля. На 28 години, Луиш Фабиано е един от най-добрите стрелци по света и със сигурност му предстои светло бъдеще.

Отличия през сезона:

Националният отбор на Бразилия:

Купата на Конфедерациите

Индивидуални отличия:

Златната обувка на турнира за Конфедерациите

Сребърна топка отново за Ковфедерациите

  Сподели
253