Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (27.02-04.03)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (27.02-04.03)

Продължава хит-парадът по европейските терени и през уикенда станахме свидетели на някои интересни сблъсъци и резултати, като например на поредното „Ел Класико", което тази година няма никакво отношение към титлата, тъй като разликата между двата испански гранда е 13 точки в полза на Барселона и едва ли каталунците ще допуснат изненада. Подобно е положението и в Германия, където Байерн води на Борусия с цели 17 пункта. Същото може да се каже и за Висшата лига на Англия, където само Манчини не е разбрал, че битката за титлата приключи. Впрочем, това не прави срещите на водещите отбори в тези първенства по-малко интересни, както разбира се и на останалите тимове. Относно Италия и Франция, там нещата никак не са ясни и изглежда, че всички въпросителни ще се решават едва в края на първенствата.

Представяме ви: Dream Team за периода 27.02 - 04.03. Тактическа постройка 4-4-2.


ВРАТАР

Горка Ирайсос (Атлетик)

Без никакви колебания ще доверим вратата на символичния отбор на Горка Ирайсос от Атлетик. В мача на отбора си, който се замеси в битката за оцеляване, Горка отрази всички възможни удари, които нанесоха по неговата врата играчите на Осасуна. Домакините владееха инициативата и постоянно атакуваха, нанасяйки 18 удара по владенията на вратаря на „лъвовете". Благодарение на класната си игра и гола на Сусаета, Атлетик си тръгна с трите точки.

Подгласници: Рейна (Ливърпул)

 

ЗАЩИТА

Филип Лам (Байерн Мюнхен)

В мача срещу Хофенхайм, който се разви за баварците не толкова просто, както се искаше на някои хора, един от най-добрите защитници в света изигра важна роля в победата на своя отбор. Заедно със своя капитан отбраната на баварците успя да попречи на домакините да се отличат, а самият Лам блесна с надеждната си игра. Националът владееше топката 108 пъти, в 94 % от случаите подаде точно на съотборниците си. Излишно е да казваме, че не загуби нито едно единоборство.

Алесио Романьоли (Рома)

„Това ще бъде един от най-добрите централни защитници, които сме имали някога", заяви наскоро Франческо Тоти относно играта на Алесио Романьоли. Оказва се, че засега легендата на Рома не е сбъркал. Специално в мача срещу Дженоа 18-годишният бранител се справи отлично със задачите си, обезличавайки напълно Писано и Куцка, а с активната си игра в нападение помогна на отбора си да бъде по-креативен в предни позиции. На всичкото отгоре отбеляза и първия си гол за Рома.


Ашли Уйлямс (Суонзи)

Защитата на Суонзи, удържайки нападението на Нюкасъл в мача между двата отбора от 28-я кръг на Висшата лига на Англия, трябва да каже едно голямо „благодаря" на Ашли. Непоклатимият уелсец за пореден път не подведе отбора си, спечелвайки всичките си единоборства в 18-метровата зона около наказателното поле, освен това 23 пъти изчисти топката от опасния район и раздаде пасове с 90-процентова точност - всичко това в мач срещу Нюкасъл, който „лебедите" спечелиха с 1:0. Трябва ли тогава да се учудваме, че днес британските медии пишат за интерес на Арсенал към Ашли?


Сантяго Гарсия (Палермо)

Аутсайдерът в Серия А си тръгна от Торино непобеден. Разбира се, постижението щеше да е по-голямо, ако съперникът се казваше Ювентус, но и срещу „биковете" не е лесно на техния терен. Така или иначе, сицилианци не пропуснаха гол, а специално за играта на Гарсия ще кажем, че 12 пъти се оказа в нужното време на нужното място и успяваше да изчисти топката от краката на противниковите футболисти. Точността на паса му пък бе 91 %, което внасяше спокойствие в редиците на Палермо при изнасянето на топката и даваше възможност за организиране на добри атаки.

Подгласници: Кулеман (Евертън), Раймонди (Аталанта), Хилтън (Монпелие), Хьогер (Шалке 04),


ПОЛУЗАЩИТА

Карлос Вела (Реал Сосиедад)

В 26-я кръг на Примера дивисион Реал Сосиедад заедно с Бетис устроиха истинско зрелище, вкарвайки си един на друг шест гола. Вела се замеси в две от попаденията за своя отбор: най-напред се отличи сам в 51-та минута, а след това асистира. Освен това мексиканското крило постоянно създаваше напрежение около вратата на съперника и специално в този мач се оказа най-опасното оръжие на домакините.

Гжегож Кришовяк (Реймс)

Може ли в символичния отбор да не попадне човекът, чийто точен удар нокаутира ПСЖ? Скромният аутсайдер от „Стад де Реймс" сътвори истинско чудо, сензация, бомба (както искате го наричайте), побеждавайки лидера в Лига с минималното 1:0. Полският опорен полузащитник не се отличи само със своя гол. Той успя да извърши седем успешни шпагата, спечели шест наказателни удара за отбора си и спечели 94% от единоборствата си в 18-метровата зона - Кришовяк се представи отлично и в дефанзивен план!


Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Нападателят на английския национален отбор и Манчестър Юнайтед отдавна не беше намирал място в символичния отбор. Причините са различни - контузията на Рууни, не толкова добрата форма, а когато правеше добър мач, оказваше се, че има друг футболист, който повече е впечатлил с играта си. Този път обаче няма как да пренебрегнем Рууни, защото срещу Норич той игра много остро и организира почти всички опасни атаки към „канарчетата". Освен това Уейн отбеляза един гол и записа две асистенции, благодарение на което Кагава пък се отчете с хеттрик.

Шинджи Кагава (Манчестър Юнайтед)

Хеттрикът и добрата игра на японския полузащитник заслужиха похвалите на Сър Алекс, който призна, че Кагава е направил голям мач. Напълно може да се доверим на шотландския капацитет, но ще подкрепим думите му и с цифри: 92% точни пасове, които в по-голямата си част бяха много стри. Освен това Шинджи открадна седем пъти топката от противника, а една от легендите на Юнайтед Петер Шмайхел каза след мача, че в момента отборът на Сър Алекс има на всеки пост по двама силни футболисти, което прави тима по-силен от онзи през 1999 година.

Подгласници: Фелайни (Евертън), Бонавентура (Аталанта), Дрекслер (Шалке 04)

НАПАДЕНИЕ

Луис Суарес (Ливърпул)

Още един човек, към когото не може да има никакви въпроси. Уругвайският нападател просто унищожи Уигън със своята прекрасна игра. Суарес отправи четири удара по вратата на „латиксите" и три пъти успя да изпъне мрежата - всичко това само за половин час. Днес се появиха слухове, че Ливърпул поглежда към Италия, откъдето ще търси заместник за Суарес, който пък щял да ходи в Байерн. Не е ясно откъде се появи този слух и колко е истината в него, но ако ръководството на мърсисайдския клуб предприеме подобен ход, вероятно ще предизвика безредици сред феновете на Ливърпул.

Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)

Главната бойна единица на Борусия изконсумира наказанието си и отбеляза своето завръщане на терена повече от подобаващо. Роберт освен, че постоянно тормозеше зашитата на Хановер 96, той също така нанесе и девет удара по вратата на саксонците, два от които изпънаха мрежата на противника и още в 21-та минута отпаднаха всички въпросителни за победителя в този мач.

Подгласници: Пацини (Милан), Паласио (Интер), Негредо (Севиля)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Хуберт Фурние (Реймс)

Който не е наблюдавал мача между Реймс и Пари Сен Жермен, вероятно предполага, че „червено-белите" са се отбранявали срещу именития си съперник и чрез контраатака са успели да вкарат единствения гол в мача. Нищо подобно! Реймс излезе и игра като с равен и един от показателите за това са цифрите: владеене на топката (Реймс - ПСЖ ) 43 % - 57 %; удари към вратата 15-12; точност на паса 74% - 81%; спечелени единоборства 48% - 52%; корнери 6 - 4; дрибъли 20 - 13. На всичкото отгоре, в последния половин час Реймс игра с човек по-малко. Ако някой си мисли, че треньора няма отношение към това, което се случи на „Стад дьо Реймс", значи се лъже.

 

  Сподели
212