Страхотен скандал на път да взриви световния футбол


Н. Гавазов

Страхотен скандал на път да взриви световния футбол

Страхотен скандал е на път да взриви световния футбол, съобщава сръбското издание Telegraf, позовавайки се на хърватски източници. Според информация на изданието, бизнесмени, тясно свързани с премиера Хашим Тачи, са платили 17 милиона евро, за да получи непризнатата от ООН Република Косово статут на пълноправен член на ФИФА. Надеждите са, че националния отбор на страната ще може да се включи в квалификациите за Мондиал 2018 г.

През 2008 г. косовската федерация подаде заявка за членство във ФИФА, но получи отказ. От 2010 г. по нареждане на Тачи бизнесмени в чужбина започнали кампания за силно лобиране пред Сеп Блатер и неговите колеги. На едно от последните заседания на изпълкома се получи пробив и беше разрешено на част от косовските младежки, женски и клубни състави да играят приятелски мачове.

„Повярвайте, ние ще постигнем нашата цел да участваме в квалификациите за 2018 година. Имаме хора, които имат пари, за да постигнем целта си. Независимо дали ви харесва или не, Косово скоро ще има отбор като Франция, Сърбия, Белгия", цитира изданието източник от Футболната федерация на Косово.

Националният отбор на Косово се появи веднага след разпада на Югославия. Първата му среща беше срещу националите на Албания, но всички останали страни получиха предупреждение, че подобни мачове са забранени от ФИФА. Въпреки това косовските национали играха контрола с отбор от непризнатия Северен Кипър.

Всъщност, тази новина едва ли би изненадала някого, след като сред футболната общественост упорито се носи мълвата за начина, по който Катар бе избран за домакин на Мондиал 2022 година, независимо от метеорологичните условия в азиатската държава, непозволяващи нормалното провеждане на подобен турнир през лятото, заради което в момента ФИФА обмисля спиране на националните шампионати през сезон 2021/22.

 

  Сподели
115