2011 година: Грандиозните събития във футбола


Н. Гавазов

2011 година: Грандиозните събития във футбола

2011-та година постепенно „сдава своите позиции" и до началото на Новата 2012-та остават по-малко oт 24 часа. В края на календарната година FUTBOL TV ще се опита да върне своите читатели назад във времето и да припомни какво се случи през отиващите си 12 месеца. Пред това, когато ще бъдат вдигнати чашите с наздравица и всички ще забравят за Цар Футбол, екипът на FUTBOL TV отправя своя взор към отиващата си година, която бе наситена с толкова много различни събития.

Нашата втора част е свързана с грандиозните събития във футбола.

 

1. СЪВРЕМЕНИЯТ ИТАЛИАНСКИ СТАДИОН


Смята се, че италианският футбол е в дълбока криза, причинена от неуспешните резултати на местните отбори. Всъщност, нещата не стоят точно така - през лятото в Италия бяха похарчени почти толкова средства за трансфери, както например в Англия, но все пак, ако обърнем своя поглед към 90-те години, ние ще видим, че Калчото действително е отстъпило от своите позиции. Една от причините за това е грешната политика на Силвио Берлускони, която вкара страната в икономическата криза, а това доведе до стачки, борсови сривове и обедняване на хората. На всичкото отгоре, правителството не направи нищо по това приеме модерни закони, от които да се възползват икономиката и социалната сфера, а да не говорим за спорта.

Докато в Италия се учиха да живеят според своите възможности, британските отбори масово бяха продавани на чуждестранни инвеститори, в резултата на което се оказа, че около 70% от клубовете са един голям балон, който може да избухне още при първия отлив на чуждите фондове - в момента английските отбори живеят от банкови кредити. Въпреки всичко, дори най-малките отбори на Острова си имат свои стадиони, които пращят от зрители и което е една предпоставка относно оцеляването на тимовете - няма нищо случайно в това, че Челси ще строи нов стадион.

Какво е положението в Италия? Лошо - Милан и Интер делят един стадион, същото се отнася за Рома и Лацио, защото нито един от тези отбори няма собствен стадион - това важи в пълна степен за всички италиански отбори.

Първи в Италия, който реши проблема с липсата на собствен стадион е Ювентус. Преди няколко години мениджърски екип реши да издигне на мястото на стария „Деле Алпи" чисто ново съоръжение за футбол, което се смята, че е най-модерното в Европа. То бе открито на осмия ден на септември тази година и случайно или не, но играта на Ювентус в домакинските мачове се промени, ставайки по жива и интересна. Модерните удобства позволяват на хората да се наслаждават на мачовете от Калчото. Сега по пътя на Ювентус тръгват Наполи, Каляри, Рома, Фиорентина, Катания....Обещанията са, че след няколко години Калчото ще възвърне стария си блясък. Ще видим!

 

2. СЪЮЗ НА НЕОПИТНИТЕ СЪДИИ

В 26-я кръг на първенството на Франция сезон 2010/11 се случи нещо, което няма аналог в съвременния футбол. Всички игри от Лига 1 и 2 бяха обслужвани от млади арбитри, които нямаха никакъв опит. Причината е възникналият конфликт между Съюза на арбитрите (САФЕ) и Професионалната футболна лига (LFP).

Реферите не бяха доволни от постоянните критики по свой адрес и поискаха официално от футболната общественост „уважение и доверие", в противен случай заплашиха, че ще започнат срещите от 26-я кръг на шампионата с 15-минутно закъснение. Ръководството на лигата веднага даде да се разбере, че всички съдии въвлечени в скандала ще бъдат незабавно отстранени от работата си и напомни на реферите, че именно Лигата осигурява заплатите на „хората в черно".

Докато съдиите търсеха помощ от правителството, ръководството на лигата се обърна към италианските съдии, които обаче подкрепиха френските си колеги. Тогава пред шефовете на лигата не остана нищо друго освен да обърнат своя взор към реферите от аматьорските първенства - младите съдии се справиха блестящо със задълженията си, а нито един треньор не си позволи да ги обвини за нещо, разбирайки сложността на ситуацията, а Лига 1 запази своето лице пред Европа. В крайна сметка, победител бе LFP, която обаче увеличи с 20% възнаграждението на стачкуващите съдии...


3. ЖЕСТЪТ НА ПУЙОЛ

Победата на Барселона във финала на Шампионската лига срещу Манчестър Юнайтед бе една от тези, в които и най-ревностните поклонници на „червените дяволи" свалиха своите шапки пред каталунците и признаха превъзходството на „блауграна". Но, най-красивото в този мач не бяха головете на испанците, а нещо съвсем друго.

На церемонията по награждаването, френският футболист Ерик Абидал вдигна победоносно спечеления трофей от Шампионската лига, само два месеца и 11 дни, след като претърпя операция за отстраняване на тумор в черния дроб и бе на границата на живота и смъртта. Около двадесет минути по-рано титулярният капитан на каталунците Карлес Пуйол се появи в игра на мястото на Даниел Алвеш и веднага получи капитанската лента от Шави, въпреки че това по принцип не е прието да става. Когато футболистите на Барселона се насочиха към ложата, за да получат медалите си, Пуйол дръпна на страна Абидал и му сложи капитанската си лента, за да покаже кой е най-големият победител на „Уембли".

 

4. СЪБИТИЯТА СВЪРЗАНИ С МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД


2011-та година за феновете на Юнайтед ще остане с лоши и добри спомени. Отборът бе напуснат от трима свои ветерани, което накара дори най-опитните фенове да проронят по някоя сълза. Разбира се, това което се случи бе неизбежно - един от първите, който обяви края на кариерата си бе гари Невил. Преданият защитник никога не измени на Юнайтед и изигра за „червените дяволи" 602 мача, в които вкара седем гола. Следващ в списъка бе Едвин ван дер Сар. Шест незабравими години на „Олд Трафорд" превърнаха холандеца в един от най-обичаните футболисти от страна на феновете на Юнайтед. Последен приключи с кариерата си Пол Скоулс. Рижият символ на тима на Сър Алекс обяви желанието си да сложи край на своята кариера веднага след финала на Шампионската лига. Вероятно, Скоулси осъзна, че футбола стана по-бърз от него, но и без това, той вече е легенда за червените фенове и завинаги ще остане в сърцата им.

Отиващата си година ще бъде запомнена и с 25-годишният юбилей на Сър Алекс начело на „червените дяволи". Най-легендарният треньор в историята на клуба от „Олд Трафорд" спечели 37 трофея със своя отбор, което го направи и легенда в световния футбол.

Не на последно място, Юнайтед спечели рекордната 19-та титла в Англия, с което изпревари своя исторически съперник Ливърпул.

 

5. ХЕГЕМОНИЯТА НА БАРСЕЛОНА

Барселона намери начин за пореден път да покаже своя блясък, изящество и собствено величие в Шампионската лига, побеждавайки на финала по категоричен начин не кой да е, а Манчестър Юнайтед. Разбира се, играта на каталунците постоянно е критикувана, а победите, особено срещу Арсенал хвърлят сянка на съмнение върху успехите на „каталунците". Въпреки всичко, не може да не признаем, че „блауграна" в момента се явява първообраз на идеалния отбор в световния футбол - това го призна дори Сър Алекс!

През 2011 година Барселона потвърди собствената си класа. Отборът на Гуардиола стана най-добър не само в Испания и Европа, но и в целия свят, справяйки се категорично с най-добрия тим в Южна Америка. Може би след десетилетия ще осъзнаем каква привилегия сме имали да наблюдаваме отбор като Барселона, когото мнозина определят като най-добър за всички времена. Това никой не може да каже. Но едно е сигурно: 2011 - та година бе оцветена в „синьо-гранатово".

 

  Сподели
185