2011 година: Скандалите във футбола


Н. Гавазов

2011 година: Скандалите във футбола

2011-та година постепенно „сдава своите позиции" и до началото на Новата 2012-та остават по-малко  от 24 часа. В края на календарната година FUTBOL TV ще се опита да върне своите читатели назад във времето и да припомни какво се случи през отиващите си 12 месеца. Пред това, когато ще бъдат вдигнати чашите с наздравица и всички ще забравят за Цар Футбол, екипът на FUTBOL TV отправя своя взор към отиващата си година, която бе наситена с толкова много различни събития.

Нашата първа част е свързана със скандалите във футбола.


1. МОУРИНЬО - ВИЛАНОВА

Великото испанско „Класико" с участието на Барселона и Реал Мадрид през 2011 година премина на съвсем друго равнище. Двата отбора явно надраснаха рамките на Примера Дивисион и традиционните два мача в годината се оказаха недостатъчни за историческите съперници. Ла Лига, Шампионска лига, Купата на Испания, Суперкупата на Испания - през 2011 година Реал Мадрид и Барселона не се срещнаха единствено в Лига Европа!

Епизодът, на който обръщаме внимание се случи по време на реванша за Суперкупата на Испания. Барселона победи Реал Мадрид с резултат 3:2, но столичани нямаха право да напуснат терена с празни ръце. Защитникът на „белите" Марсело реши да се разправи с Фабрегас и с ножичен прийом влетя рязко в „пенсионирания артилерист". След този инцидент другарите на Сеск се хвърлиха в защита на своя съотборник, а мадридчани от своя страна започнаха да защитават Марсело.

За кратко време „Камп Ноу" се превърна в бойно поле - футболистите от двата отбора бяха готови да се сбият с който и да е, стига да си изкарат яростта.

И ето, че на сцената се появи неповторимият Жозе Моуриньо! Треньорът на Реал фиксира в тълпата Тито Виланова (помощникът на Гуардиола) и заби своя палец в окото на асистента на Пеп, след което се опита да му откъсне ухото. Виланова бързо реагира и успя да отблъсне нападението на войнствения португалец.

След инцидента Моуриньо се извини на Тито, оправдавайки се, че е помисли Виланова за обикновен човек. Наказанието от два мача развали настроението на Жозе, а през есента се появи компютърна игра, която даваше възможност на своите потребители да забият своя пръст окото на самия Моуриньо.


2. РЕЛАКСАЦИЯТА НА РОНАЛДИНЬО


Известният по цял свят бразилски футболист Роналдиньо този път стана герой не на футболния терен, а в..... Интернет, а в продължение на няколко седмици постъпката му бе основната тема в Бразилия. Във видеоклипа, който стремително започна да се разпространява в световната Мрежа, се вижда ясно как Роналдиньо се намира в своята вана с включена камера - напълно гол и държейки се за едно деликатно място. Шегаджиите оставиха на заден фон коментариите на бразилските футболни коментатори, което само умножи ефекта от видеоклипа.

От Роналдиньо не се появиха никакви официални коментарии, но стана ясно, че „произведението" не е монтаж и фалшификация на злосторници-хакери. Футболистът се обърна към полицията, която разкри, че все пак хакери са проникнали в личния компютър на звездата.

Следващият път, когато Роналдиньо реши да устрои публичен акт на мастурбация, ще трябва внимателно да претегли „за" и „против". Всяка монета си има своите две страни - тази история повиши популярността на футболиста.....

 

3. ФЕНОВЕТЕ НА КОРИНТИАНС СРЕЩУ РОБЕРТО КАРЛОШ

В началото на годината известният бразилски клуб Коринтианс не успя да преодолее квалификациите за Копа Либертадорес и бе отстранен от по-нататъшното си участие в най-престижния клубен турнир в Южна Америка от колумбийския Депортес. В състава на бразилците играеха Роналдиньо и Роберто Карлош, като последния не успя да се появи на терена заради травмата си, а Диньо не показа нищо във злополучния мач.

Критиката на недоволство към двамата известни футболисти се увеличи, когато в Интернет се появиха кадри, на които се вижда как Карлош и Роналдиньо се забавляват в хотелска стая, опустошавайки хладилник и превключвайки телевизионни канали.

Тези кадри подтикнаха феновете към агресия спрямо звездите. Роналдиньо заяви, че повече не може да играе футбол, а Карлош под засилен полицейски ескорт и лични телохранители напусна Бразилия в посока Анжи...

 

4. СКАНДАЛЪТ МЕЖДУ СУАРЕС И ЕВРА

По време на последната среща между Ливърпул и Манчестър Юнайтед на „Анфийлд", защитникът на „червените дяволи" Патрис Евра десет пъти получи от уругваеца Луис Суарес обиди на расистка основа. Това заяви френският национал за телевизионен канал от своята родина, което предизвика следствени действия от страна на ФА, която в крайна сметка намери уругваеца за виновен и го наказа с дисквалификация от осем мача.

Футболният клуб Ливърпул защити своя играч, а футболистите изразиха подкрепата си за своя съотборник. На свой ред ФА предупреди, че наказанието може да бъде увеличено.

 


5. ОПИТЪТ СА ЗАМОУБИЙСТВО НА БАБАК РАФАТИ

По професия Рафати е банкер. Това обстоятелство сега се разследва от полицията, като допълнителен мотив на случилото се. „Неуспехи и заплахи в банковата дейност" - говорят следователите. Журналистите от своя страна помагат на правоохранителните органи с различни версии - от неуспехи на любовния фронт, до смъртоносна болест. И най-вече с нарушено психическо състояние, което пък хвърля камъни в градината на немските футболни чиновници.

Кой е Бабак Рафати? Това е 41-годишен немец от ирански произход, който направи опит за самоубийство преди срещата Кьолн - Майнц 05 от 13-я кръг на Бундеслигата. Рафати е открит в стаята си, след като най-напред не слязъл за закуска в ресторанта на хотела, а след това пропуснал и техническата конференция, на която трябвало да се обсъдят екипите на отборите и съдиите, както и да се дискутира самата среща на „Мунгерздорфер Щадион". Тогава помощниците му се качили в стаята и го намерили да лежи във ваната с прерязани вени.

 

 

6. БЕЗПОРЯДКИТЕ В АРЖЕНТИНА


Аржентинските фенове се славят със своята агресия и в Южна Америка представителите на тази нация се смятат за най-опасните фенове. В шестия кръг на аржентинската Клаусура още в осмата минута на мача между Велес Сарсфийлд и Сан Лоренсо, срещата бе прекратена. Безчинствата на феновете на двата отбора надминаха всякакви предели и рамките на позволеното, след като един от феновете на Сан Лоренсо почина от сърдечен пристъп причинен от удар от полицай. Органите на реда не успяха да се справят със ситуацията и на помощ бе повикана армията и специалните части, а десантни хеликоптери кръжаха над бойното поле. Резултатът от погрома бе полуразрушен стадион и 16 човека в болницата.

 

7. ОСЪДЕНИТЕ НА СМЪРТ ФУТБОЛИСТИ ОТ ОАЕ

Бившият защитник на националния отбор на ОАЕ Файез Хамис, заедно със своя брат Муса и съотборника си от Ал-Шарджа Мохамед Хахиб през лятото бяха осъдени на смърт за жестоко убийство.

Първата присъда бе година по-рано и по време на гледането му стана ясно, че на паркинг тримата мъже са убили с ножове свой пътник. Тогава те получиха по една година строг тъмничен затвор и глоба от по 1 880 евро. Народното недоволство в страната обаче накара съдебните власти в ОАЕ да се раздвижат и да преразгледат решението си, в резултат на което тримата получиха смъртни присъди.

 


8. СЪДИЙСКАТА ПОМОЩ НА ПОРТО

През май 2011 година португалският отбор Порто преживя две ярки събития: победа на финала в Лига Европа и голямо разобличение. Три часа преди финала бившият иберийски арбитър Жасинту Пайшао обнародва видеозапис със свои самопризнания за помощта си спрямо Порто, когато начело на отбора тогава е стоял Жозе Моуриньо. Според думите на рефера, през сезон 2003-2004 в мач от националния шампионат срещу Ещрела Амадора той е осигурил за Порто удобен резултат - победа с 2:0. В друг мач пък помогнал да бъдат отстранени конкурентите на „драконите" от Бенфика - „орлите" завършили 1:1 с Морейренсе.

От устата на Пайшао дойде още едно признание - година по-рано той е помогнал на Порто да победи Академика с 4:1, след което бил награден от ръководството на клуба с пет момичета с леко поведение и почивка в Мароко.

Узнавайки за разкритията, Виляреал за малко не предизвика скандал, обвинявайки португалците, че са срещнали със съдиите след първата полуфинална от турнира Лига Европа.

 

9. ИБРАХИМОВИЧ- ГУАРДИОЛА

Автобиографията на Гуардиола, която бе пусната в продажба през тази есен, се оказа пълна с пикантни подробности относно взаимоотношенията на играча и старши-треньора на Барселона Пеп Гуардиола по времето, когато шведът пребиваваше на :Камп Ноу".

„В Браса мой проблем бе един-единствен човек - философ", пише Ибра.

„Треньорът е много важен. Например, Моуриньо. Аз излизах на терена и бях готов да убивам заради него - толкова силно ни мотивираше. Не мога да си обясня, как можеш да купиш играч за 70 милиона евро и да не адаптираш отбора към него? Не знаех, че са ме привлекли на „Камп Ноу", за да наблюдавам птичките по дърветата. Тогава му казах: „Пеп, ти нямаш яйца!", споделя Златан в своята автобиография, която неговите почитатели очакват да се пови и в България.



10. БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА

В рядко срещан мач с четири вкарани дузпи националният отбор на България по футбол завърши 2:2 срещу Естония в турския курорт Анталия. Съдията Крисчан Шелмеджи от Унгария свири доста спорни наказателни удари, които фиксираха крайния резултат.

Естествено, докато българските футболни чиновници се чешеха по носовете, техните колеги от Естония се усъмниха в честния характер на играта и в Талин под подозрение попаднаха унгарските арбитри, които се оказаха свързани с мошеници. Като доказателство бяха посочени високите ставки за обикновен приятелски мач.

Работата стигна до УЕФА, която събра необходимите доказателства и наказа съдийската бригада с доживотна дисквалификация и забрана да се занимават с всякаква футболна дейност.

 

  Сподели
208