Меси е Играч на годината според ФИФА


Н. Гавазов

Меси е Играч на годината според ФИФА

Лионел Меси за трети път в кариерата си получи наградата за Играч на годината на ФИФА. Досега звездният нападател бе удостоен с отличието през 2009 и 2019 година. Двама френски нападатели също претендираха за наградата: съотборникът на Меси в ПСЖ Килиан Мбапе и Карим Бензема от Реал Мадрид .

Меси с отбора на Аржентина спечели Световното първенство в Катар, като получи приза за най-полезен играч на турнира. Във финалната среща южноамериканците победиха съперниците от Франция в драматичен мач (3:3, 4:2 дузпи).

Аржентинецът е седемкратен носител на "Златната топка", той е рекордьор по този показател.

На церемонията на ФИФА други представители на южноамериканския отбор също получиха награди - Емилиано Мартинес беше признат за най-добър вратар на годината, а Лионел Скалони - за най-добър треньор.

Сарина Вигман бе избрана за треньор номер 1 при дамите, след като спечели eвропейската титла с отбора на Англия.

Мери Ърпс (Англия) е вратарка номер 1 при жените за 2022-а. Тя пази мрежите на Манчестър Юнайтед и Англия, а наградата й беше връчена от Дидие Дрогба.

Наградата "Пушкаш" за най-красив гол за 2022-а година събра 11 номинации, от които три от женския футбол и една от футбола сред инвалидите. И именно човек с увреждания спечели приза. Това е Марчин Олекси от отбора на Варта (Познан). Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха наградата.

  Сподели
179