Ахметов: Войната ще приключи с победа на Украйна


Н. Гавазов

   Ахметов: Войната ще приключи с победа на Украйна

Президентът на Шахтьор Донецк Ринат Ахметов говори за войната на Русия срещу Украйна, а също така разказа за това как помага на украинците, пострадали от военни действия.

– Какво трябва да направи Западът/светът, за да спре Путин?

- Сега наблюдаваме безпрецедентно обединение на западния свят. За което много благодаря на нашите международни партньори. Какво друго могат и трябва да правят? Мисля, че всичко, което Украйна иска, се иска от украинския народ и украинския президент.

- Каква според вас би била победата за Украйна?

– Пълно прекратяване на военните действия, пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна и пълно възстановяване на държавните граници на Украйна в границите, признати от международното право. Тоест, включително Крим и Донбас.

– Защо руските войски стрелят по цивилни, обстрелват цели жилищни райони и разрушават градове? Към какво се стремят?

– Това, което се случва, е военно престъпление и престъпление срещу човечеството, срещу Украйна и украинците. Няма обяснение или оправдание за това.

– Тази война излиза извън границите на Украйна, Путин насочен ли е към Европа и САЩ?

- Путин се насочва към държави, където има демокрация, свобода и независимост. А това означава, че всички страни от свободния свят могат да бъдат негова мишена. Ако Украйна, заедно с вас, не го спре, тогава никой не знае кой ще бъде следващият.

- С какво се занимават вашите служители? Все още ли получават заплати?

- Да. Днес всички наши бизнеси са фокусирани върху това да помагаме на хората. Не ми се побира в главата как е възможно през 2022 г. Мариупол да е в пълна блокада, така че хората са принудени да се крият в цеховете на нашите заводи. Невъзможно е да слушаш без сълзи и да говориш без сълзи, че хората топят сняг и пият стопена вода, за да не умрат. И че в центъра на Европа 6-годишно момиченце загина от дехидратация под развалините.

– Как помагате на Украйна и украинците?

– Моята благотворителна фондация помага на украинците да оцелеят – с вода, храна, лекарства, всякаква помощ, която можем да дадем тук и сега.

– Свързвате ли се с някой от лидерите на руския бизнес? Има ли изразени притеснения относно поведението на Путин? Някой говорил ли е за опит да го отстранят?

- Не, нямам такива контакти и разговори с никой от представителите на руския бизнес.

– Как помагате на президента на Украйна Владимир Зеленски?

– Ние помагаме преди всичко на Украйна и украинците. Както казах: помагахме, помагаме и ще продължаваме да помагаме на мирните хора. И ние ще помогнем на нашата армия и териториална отбрана да спрат военната агресия срещу страната ни.

- Вие лично как живеете сега?

- В Украйна съм и никъде няма да ходя. Сега живея със същите чувства като всеки украинец – с очакването, че войната у нас ще приключи с наша победа. И можем да започнем да възстановяваме страната си, за да я направим щастлива и просперираща. От своя страна няма да пестя нито усилия, нито пари за това.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да убива цивилни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност.

Прокурор от Международния съд в Хага съобщи, че вече се събират доказателства за престъпленията на руската армия, а прокурори от шест европейски държави започнаха разследване на престъпленията на руския агресор. Освен това Путин бе обявен за военен престъпник в Полша и САЩ, както и от Карла дел Понте, а 42 държави се обърнаха към Международния съд в Хага във връзка с престъпленията на руския агресор в Украйна и геноцида срещу мирните жители на независимата държава.

Към момента е известно, че държавното ръководство на Руската федерация е нарушило Хагската конвенция за започване на военни действия от 1907 година, по която бяха съдени ръководителите на нацистка Германия, Хартата на ООН и членове на Женевската конвенция. Данните за останалите престъпления се събират.

  Сподели
484