Степаненко: Светът трябва да знае нашите градове-герои


Н. Гавазов

Степаненко: Светът трябва да знае нашите градове-герои

Халфът на Шахтьор Тарас Степаненко коментира благотворителния мач с Олимпиакос (0:1), който "миньорите" проведоха с фланелки с имената на градовете-герои на Украйна вместо имена.

"Целият свят трябва да знае за нашите градове-герои. Мариупол. Ирпен. Буча. Белая Церков. Харков. Волноваха. Чернигов. Херсон. Ахтирка. Николаев.

Думите "аз съм украинец" вече се считат за суперсила. Играхме за всеки град и цялата страна. Молим се за всеки украинец. Работим за победата“, написа Степаненко в  Instagram.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно нахлу в Украйна. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руската армия да започне да разрушава граждански обекти и да убива цивилни хора, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и за тях няма давност. Освен това тази вечер стана известно, че нацистите са използвали химическо оръжие срещу украинските защитници с Мариопул.

Прокурор от Международния съд в Хага съобщи, че вече се събират доказателства за престъпленията на руската армия, а прокурори от шест европейски държави започнаха разследване на престъпленията на руския агресор. Освен това Путин бе обявен за военен престъпник в Полша и САЩ, както и от Карла дел Понте, а 42 държави се обърнаха към Международния съд в Хага във връзка с престъпленията на руския агресор в Украйна и геноцида срещу мирните жители на независимата държава.

Към момента е известно, че държавното ръководство на Руската федерация е нарушило Хагската конвенция за започване на военни действия от 1907 година, по която бяха съдени ръководителите на нацистка Германия, Хартата на ООН и членове на Женевската конвенция. Данните за останалите престъпления се събират.

  Сподели
253