Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (23.02 - 02.03)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (23.02 - 02.03)

Цяла армия нападатели през изминалата седмица се отличиха за своите отбори в прекрасни мачове от най-добрите първенства на Европа. Имаше и такива, които не успяха да се разпишат и останаха длъжници на съотборниците си, но на преден план пък излязоха някои от защитниците. Дербито на Германия предложи много емоции, а лидера в Бундеслигата доказа по категоричен начин, че не може да бъде спрян по пътя към титлата. За сметка на това борбата за титлата в Англия продължава, след като главното действащо лице в мача Челси - Юнайтед Марк Аткинсън направи всичко възможно лидера в класирането да си тръгне със загуба. Не е решен и въпроса със Скудетото, въпреки победата на Милан над втория Наполи. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 23.02 - 02.03. Тактическата постройка е 3-4-3.

 


ВРАТАР


Даниел Арансубия (Депортиво Ла Коруня)

Даниел Арансубия заедно със своя Депортиво практически реши изхода на титлата в Испания. Разбира се, Реал ще приеме Барселона, която може и да загуби в сряда вечер на „Местая", но така или иначе, „белите" се нуждаеха от попадение в мача в Ла Коруня. Вратарят на домакините обаче, заедно със своята отбрана не позволи на мадридчани да направят това, а самият страж е най-големия виновник за това. Представянето на баска, играещ в Галисия бе наистина великолепно и с право той бе определен за играч на мача.

Подгласници: Андухар (Катания)


ЗАЩИТА


Матс Хумелс ( Борусия Дортмунд)

Как ли си скубят косите в Байерн, които похарчиха луди пари за Брено, за да играе той като резерва, а Тимошчук да бъде на позицията централен защитник? В същото време възпитаникът на мюнхенци Хумелс лети към титлата, вкарвайки по пътя към нея гол на бившия си отбор. В мача срещу Борусия домакините не създадоха почти нищо и една от причините за това е играта именно на Матс. На всичкото отгоре, Хумелс много силно се включи при корнера за своя отбор и от „втория етаж" заби третия пирон в ковчега на Байерн и мечтите на баварците за титлата.

 

Мамаду Сахо (ПСЖ)

Сахо провежда трети подред отличен мач. Този път той беше непреодолимо препятствие за атаката на Тулуза. Все пак „виолетовите" успяха да вкарат един гол, но това беше всичко, което успяха да сторят в срещата, а и Мамаду нямаше вина за попадението. Но за сметка на това Сахо се справи блестящо със Сантандер и Машадо, които в крайна сметка бяха сменени, но и техните заместници не успяха да сторят нищо. Въпреки, че не успя да отбележи гол, защитника бе избран от L'Equipe за играч на мача. Бихме казали - с основание.

 

Адил Рами (Лил)

В последно време Олимпик Лион набира голяма скорост и заяви апетитите си за титлата. Но така и не успя да победи Лил. Лионци успяха да пробият един път отбраната на „булдозите", но за победата това се оказа малко. Основната причина за това е неутрализирането на Гомис и Гюркуф, а по-късно и влезлия като резерва Делгадо. А главният виновник за това е играча на Валенсия, който играе под наем в Лил - Рами, който според статистиката няма загубено единоборство!


Подгласници: Давид Луис (Челси): За играч на мача Челси - Манчестър Юнайтед бе избран именно защитника на „сините". В нашата практика при определяне на символичния отбор на седмицата обаче, при получаване на червен картон или при неспортсменско поведение от страна на даден играч, той автоматично губи правото да намери място в състава на FUTBOL TV. Въпреки, че според статистиката не получи втори жълт картон, бразилският защитник на Челси напълно заслужаваше да бъде изгонен заради нарушението си срещу Уейн Рууни и поради това, въпреки добрата си игра във въпросната среща Давид Луис не намира място в основния състав на нашия отбор.

Ранокия (Интер), Шмелцер (Борусия Дортмунд)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Диего (Волфсбург)

Сезонът не е добър за Волфсбург и за Диего. „Вълците" се намират в зоната на изпадащите, а бразилеца не показва този футбол, който демонстрираше когато играеше във Вердер. В пордния кръг на Бундеслигата обаче, ексшампиона на Германия най-сетне постигна победа. Мачът не започна по най-добрия начин за Диего, който се зае да бие дузпата и изпрати топката в трибуните. Но след това бившия играч на Сантош се развихри и поведе съотборниците си към победата. С головете си в 36-та и 45-та минута постави на колене Борусия и въпреки, че гостите върнаха един гол в края на мача, „вълците" постигнаха много важна победа.


Ашли Йънг (Астън Вила)

Сезонът за Астън Вила не е от най-добрите, но в последния кръг бирмингамци напомниха за себе си, разгромявайки Блекбърн с 4:1, а решаваща роля изигра Ашли Йънг. Играчът на английския национален отбор взе участие и в четирите гола ма своя тим, като сам отбеляза две от попаденията. Няма нищо изненадващо, че от младия полузащитник се интересува Манчестър Юнайтед.
"В момента лидер на отбора ни е Ашли Йънг, той ще бъде и капитан. Ашли вдъхновява отбора, когато е на терена", заяви пък след мача наставника на Вила Улие.

 

Нури Шахин (Борусия Дортмунд)

Няма нищо удивително в нашия избор. Шахин е лидер на отбора си в последно време, а в мача срещу Байерн Мюнхен турчина игра повече от отлично. Полузащитника просто завладя центъра на терена и не позволи на мюнхенци да направят нещо. Освен това, на неговата сметка е победния гол в мача. Именно Шахин извън границата на наказателното поле с разкошен удар постави на колене Байерн, а освен това подаде и за третия гол, с който окончателно бяха погребани надеждите на хората наа Ван Гаал за титла.


Андре Айю (Олимпик Марсилия)

Трудно е да се каже на какъв пост играе Айю. Една част от специалистите го определят като атакуващ полузащитник, а друга като нападател. При гостуването на марсилци на Нанси, ганаецът беше отляво на Реми, изтеглен малко назад и в голяма степен изпълняваше функции на атакуващ полузащитник. Домакините откриха резултата, но гостите се взеха в ръце, заиграха много активно, а Айю направи всичко възможно, за да изравни резултата. А три минути преди края на мача донесе и победата на отбора си. Прекрасна игра на ганаеца, който бе определен за играч на мача!

Подгласници: Кейта (Барселона), Лампард (Челси), Снайдер (Интер), Ван Бомел (Милан)

 

 

НАПАДАТЕЛИ

 

Алексис Санчис (Удинезе)

Удинезе пристигна на негостоприемния „Барбера" в Сицилия и успя да победи своя противник Палермо. Не само да го победи, а направо да го унищожи! 7:0 като гост е трудно срещан резултат, независимо на какво ниво се играе мача, а да вкараш четири гола си е направо подвиг. Интересното е, че „фриулци" не спряха да играят до края на срещата и Санчис можеше да вкара и пети гол. И всичко това се случи пред очите на съгледвачите от Барселона. Дали през лятото няма да го видим на „Ноу Камп"?

 

Марко Ди Вайо (Болоня)

В мачовете през уикенда имаше няколко нападателя, които оформиха дубъл. Но нашия избор падна върху Ди Вайо, защото да вкараш два гола във вратата на Ювентус и то на неговия стадион си е наистина забележително. При първото попадение нападателя остана лице в лице със Сторари и показа класа, успявайки да пребори вратаря на „бианконерите". При втория гол просто постави на колене половината отбор на „Старата госпожа" : получи топката отляво, преодоля двама защитници и в обкръжението на петима бранители на Ювентус проби близкия ъгъл на вратата на домакините. Така Ди Вайо огорчи бившия си отбор, чиито футболисти от вчера тренират двуразово, именно заради позора срещу Болоня.


Хавиер Ернандес (Манчестър Юнайтед)

Мексиканският нападател се възползва максимално добре от шанса, който му даде Сър Алекс срещу Уигън и успя да се разпише на два пъти за своя отбор. Още в 17-та минута Юнайтед поведе в резултата след страхотна контра. Рууни пусна към Нани, който проби по лявото крило, португалецът намери Ернандес, който вкара за 1:0. Второто попадение падна в 74-та минута. След добра комбинация между Едвин Ван Дер Саар, Рууни и Ернандес, мексиканецът отново показа головия си инстинкт и вкара за 2:0, с което окончателно прекърши надеждите на домакините да направят нещо в мача.

В снощния двубой срещу Челси Ернандес разтягаше постоянно отбраната на „сините" и причини повечето от проблемите на Тери и компания. Напълно оправда доверието на Сър Алекс, въпреки, че през второто полувреме се позагуби и рядко имаше възможност да направи нещо.


Подгласници: Пато (Милан), Ди Натале (Удинезе)

 

Старши-треньор

 

Алберто Малесани (Болоня)

30 години да нямаш успех срещу Ювентус на „Олимпико" и в един момент да победиш по категоричен начин своя именит противник, си е наистина постижение, което ще остане в историята на клуба. Наставникът на Болоня Алберто Малесани нямаше какво да губи срещу именития си съперник и никой не му обърна внимание на думите преди мача, че пристига в Торино за победа. А след срещата журналистите се надпреварваха да вземат интервюта от него и да го питат как така възпитаниците му успяха да победят отбора, който два кръга преди това надигра европейския шампион Интер. А отговора е прост: играчите на Болоня играха със самочувствие и вяра в собствените си сили, като главна заслуга да придобият тази увереност има естествено 57-годишния наставник. Освен това, треньора на Болоня уплътни силно опорната зона, поставяйки непосредствено пред защитата Мудингай, както и не може да не отбележим сполучливи му ход с избора на Бритос като централен защитник, вместо Керубин. Резултатът е известен: „Старата госпожа" преклони глава пред раздирания от финансови проблеми отбор на Болоня.

 

  Сподели
276