Златната топка или снимка пред строя


Н. Гавазов

Златната топка или снимка пред строя

Навремето в казармата имаше една награда - „снимка пред строя", която се даваше за отлични резултати в бойната и политическа подготовка. Тази награда може и да е била престижна по време на войните когато фотоапаратите са били достъпни само за определен кръг от хора, но по мое време звучеше едва ли не като наказание. Излишно е да казвам, че като войници предпочитахме да ни пуснат за два часа навън - да оплакнем окото, да пийнем нещо, пък може и късмета на някой да му излезе. Та „снимката пред строя" бе дотолкова обезценена, че стана нарицателен синоним на това, че няма да бъдеш награден.

Защо го казвам това? Гледайки снощната церемония по връчването на „Златната топка" за 2010 година, останах шокиран от поредното безумие, което се случва във футбола. Явно обаче изминалата година е орисана да бъде годината на противоречията и скандалите в световния футбол. То не бяха поредица от съдийски гафове, налудничави изказвания на чиновници от ФИФА гарнирани с категоричния отказ на Блатер да въведе така желаните от всички модерни технологии във футбола, скандалният избор на Русия и Катар за домакини на бъдещите Мондиали, за да се стигне до там, че когато бе изготвен списъка на най-добрите 23-ма играчи в света, в него например не намери място нападател като Диего Милито.

Когато този списък в началото на декември бе редуциран и стана ясно кои трима футболисти ще се борят за наградата, изненадата беше още по-голяма, когато там не видяхме Снайдер и Форлан. Сигурно ставаше дума за някаква шега? Защото Милито вкара два гола на финала в Шампионската лига, вкара на финала за Купата на Италия и спечели три трофея. Снайдер също спечели три трофея, стана голмайстор на Мондиал 2010 и за малко не направи Холандия световен шампион. Форлан пък бе избран за най-добър играч на Световното първенство по футбол!

Иниеста? - Андрес пропусна по-голямата част от пролетната кампания на Барселона (игра само в 7 домакински мача за своя отбор), а определението „работа в екип" мисля, че не трябва да се взема под внимание, когато се дават индивидуални награди.
Шави? - Това не беше най-добрата година за 30-годишният полузащитник. Ако трябва да сме честни, през 2009 г. той играеше много по-успешно. Освен това, Шави не е най-добрият играч нито на Испания, нито на Барселона.
Меси? - Бе отстранен от Интер в Шампионската лига и бе изхвърлен от Германия на Мондиал 2010. Наистина вкара 42 гола в Ла Лига, но не се ли замисля някой, че Милито например в Барселона можеше да вкара 50?

Но това, което се случи снощи е вече факт и няма връщане назад - „Златната топка" бе присъдена именно на Меси! По-голямата част от специалистите и спортните журналисти продължават да твърдят, че Снайдер е реалният и носител. Шокът наистина е голям, защото организаторите на въпросната церемония твърдяха, че в годината на Световното първенство по футбол е логично наградата да отиде в някой от световните шампиони, но това така и не стана.

Та в този ред на мисли, номинациите за „Златната топка" започват все повече да ми заприличват на онази смешна награда от казармата. И съвсем резонен е въпросът: кому е нужна тя, при липсата на ясни критерии за връчването и? Кого заблуждаваме? Защото едва ли ефр. Неделчев си пази снимката от 88-ма, но аз още си спомням глупавата му физиономия пред строя.

 

  Сподели
215