Девета степен по Рихтер


Н. Гавазов

Девета степен по Рихтер

Неотдавна София бе разлюляна от няколко слаби труса. Ужасът в очите на хората, паниката която се създаде и изказванията на специалистите, че няма никаква гаранция сградите от т.нар. ново строителство да издържат на някой по-силен трус, инстинктивно ме накара да промълвя „Слава на Бога", че бяхме пожалени.

В същото време и друг трус ни разлюля. По-силен. Някъде около 7,8 по Рихтер. Футболна България падна с 11 места в ранглистата на ФИФА и някак си тихомълком медиите не обърнаха особено внимание на този факт. Свикнали сме на това - някои журналисти се водят на щат не само в изданията си. Само където вече сме на 54 място, а пред нас са....неудобно ми е да го напиша, но май ще трябва: 31. Габон, 39. Буркина Фасо, 40. Черна гора, 42 Литва, 43. Кипър, 45. Северна Ирландия, 53. Коста Рика........Оставям спокойно да асимилирате информацията и да си поемете глътка въздух, а може и няколко. Защото преди две години бяхме шестнадесети.

Как и защо се стигна до тук - писали сме много. Някой ще каже, че каквато държавата, такъв ни е и футбола. Шайката наречена БФС успя за няколко години управление да постигне това, което ако бяхме докарали някой от Занзибар - нямаше да успее да го стори или поне за такъв кратък период от време. Но ако само до аферистите от Футболната централа опираме - здраве му кажи.

Много хора не искат да разберат, че футбола е бизнес. Доказа го най-големия бизнеспроект в света - Висшата лига на Англия. Но за да получиш трябва да дадеш, а не само да грабиш. За съжаление, нашите ръководители това не го осъзнават - или не могат или не искат, но на лъжите са майстори. Лошото е, че им приглася повече от половината медиен ефир, а по-лошото е, че лумпенизацията стана толкова масово явление, че някой читатели получават оргазми и се подмокрят, когато четат за „идолите" си. Нека бъдем за малко поне реалисти - България отдавна не е спортна нация. Хората мислят за базите си, инфраструктурата и за развитието на футбола поне с десет години напред. Ние десет години мислим какво да направим. Кой ще ни чака? За това нека не се чудим защо Буркина Фасо е с 15 места пред нас.

Отражение на казаното е, кого избраха за национален треньор. Дори липсва прозрачност при избора му. Боби не бил спал и не бил гледал скандалните мачове ЦСКА - Литекс и Ч. Море - Левски, където съдиите се подиграваха както си искат с труда на хората. На един се обадил, друг повикали, на трети писал мейли.

БРАВО, БОБИ, ТИ СИ МЪЖ!

В Германия вече ни подиграват за избора. Защото там никой не иска провалилия се Матеус. Преди четири години в Нюрнберг и Айнтрахт феновете се вдигнаха на бунт, когато разбраха, че ръководствата им преговарят с Матеус. Защо мислите го направиха? Германците - тази нация на която и свалям шапка за рационалността с която мисли и действа да не би да са по-глупави от нас? Ние без война сега сме по-зле отколкото те след Втората световна, но това е друга тема.

Ало, българи недейте да спите, лапате мухите и сънувате розови слончета! Перукан отново си измива ръцете - знае добре какво ще направи Дон Жуана Матеус и че ще ни провали още повече. Знае го. Обаче после ще каже: нали искахте чужденец. И ще продължи да царува и краде паричките на Платини и Блатер, а кликата му да обслужва интересите на два клуба и да разсипва заради това целия БГ футбол, а анонимници от Европа да млатят грандовете му.Това е истината - жалка.

Затънали сме до шия в посредственост, лайна и помия, а ръководителите ни на футбола - ментета. Ментета като самите ни футболисти. Целият ни футбол май е едно голямо менте. И за да се оправи или поне да има някакъв шанс - трябва да се събори из основи и да се гради наново. А аз чакам следващия земетръс - дано да е 9 по Рихтер. Иначе догодина сме 74-ти.

PS: А Bild снощи писа: "Защо Лотар отива в България?"  Отговор: Защото не са намерили друг глупак!..........Изводите оставям на Вас.

 

  Сподели
243