Освен в Англия, с нова топка ще играят в Испания и Италия


Н. Гавазов

Освен в Англия, с нова топка ще играят в Испания и Италия

Новата топка на Nike Total 90 Tracer с която започна сезона във Висшата лига на Англия получи много позитивни оценки от играчите. Както е известно, ръководствата на италианската Серия А и испанската Ла Лига също взеха решение срещите да се играят именно с тази топка. Според специалистите, в момента Total 90 Tracer притежава най-добрите характеристики в света и най-важното: притежава изключително стабилна траектория, което води до по-голяма точност и контрол при боравенето с нея.

Преди да бъде избрана във водещите европейски шампионати, Total 90 Tracer бе подложена на двегодишни тестове и щателно изследване от страна на специалисти и играчи от Висшата лига на Англия, Ла Лига и Серия А, както и националния отбор на САЩ, Португалия и бе тествана в срещи от мачове в първенствата на Южна Африка и Азия. Последният тест бе проведен в Лабораторията за иновации в Орегон (САЩ), където в крайна сметка бе оформен окончателния вариант на топката.

Характеристиките са забележителни. Оказва се, че Total 90 Tracer при удар може да попадне в цел с диаметър 3 фута (91 см), докато при Jabulani например характеристиките за ужасяващи - цели 6 фута (182 см). Освен това, траекторията на полета е два пъти повече постоянна в сравнение с останалите си конкуренти.

„Много е важно каква ще бъде топката с която играем. Тя определя всъщност резултата и изхода от един двубой. Топката Total 90 Tracer реагира еднакво, независимо под какъв ъгъл е нанесен ударът. Тя е изключително отзивчива към играчите и е контролируема. Когато играя с нея аз се чувствам по-уверен, защото отива там, където я насочвам", заяви нападателят на Атлетико Мадрид и един от тестерите на топката Агуеро.

 

  Сподели
89